Diyarbakır Barosu’ndan Elazığ Cezaevi’ndeki “işkence ve kötü muamele” için duyarlılık çağrısı

Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) ve Diyarbakır Barosu, Elazığ Cezaevi’ndeki işkence ve kötü muamele için Adalet Bakanlığı, barolar ve siyasi partilere çağrıda bulundu

Diyarbakır Baro Başkanı Cihan Aydın / Fotoğraf: Diyarbakır Barosu

Diyarbakır Baro Başkanı Cihan Aydın, Özgürlük için Hukukçular Derneği  (ÖHD) Eş Başkanı Bünyamin Şeker ve Baro Cezaevi Komisyonu üyesi avukatlar, 4 Ağustos günü Elazığ 2 No’lu Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde gardiyanlarca darp edildiği ifade edilen tutuklularla görüştü. 

Diyarbakır Barosu, yapılan görüşmenin ardından Tahir Elçi Konferans Salonu’nda basın açıklaması yaptı. 

Tutukluların gardiyanlar tarafından işkence ve kötü muameleye maruz kaldıklarını aktardıklarını belirten Diyarbakır Barosu Başkanı Aydın, şu ifadeleri kullandı: 

Mahpuslar vücutlarında işkenceye bağlı yoğun ekimozlar (morarma), şişlikler olduğunu belirtmelerinin yanı sıra mahpuslardan M.K. ve A.D., avukat görüşme odasında üstünü çıkararak darp ve cebir izlerini göstermiştir. 

Mahpusların vücutlarının muhtelif yerlerinde ekimozlar ve şişlikler tespit edilmiştir


“İddialar doğruysa tutukluların işkenceye uğradığı anlamına geliyor”

Aydın, tutukluların odalar arasında konuştukları için gardiyanların kendilerine saldırdığı belirttiklerini ifade ederek, “B1, B2, B3, B4, B5, B6, B7, B8, C61, C62, C63, C64, C65, C66, C67, C68, C69 numaralı odalarda bulunan mahpusların da işkenceye maruz kaldığını belirtmişlerdir” dedi. 

“Bu iddialar doğruysa yaklaşık 50 mahpusun işkenceye uğradığı anlamına gelmektedir” diyen Cihan Aydın, tutuklulardan birinin de cezaevindeki ağır insan hakları ihlallerini protesto etmek için avukat görüşüne gelmesine rağmen avukatın sorularını yazılı olarak cevapladığını aktardı.  

İddialara ilişkin cezaevi müdürüyle de görüşmek istediklerini ancak müdürün izinde olduğu gerekçesiyle görüşemediklerini kaydeden Aydın, tüm ısrarlarına rağmen cezaevi ikinci müdürüyle de görüşemediklerini söyledi.

"Failleri derhal yargı önüne çıkarılmalı"

Elazığ 2 No’lu Yüksek Güvenlikli Cezaevi’ndeki işkence ve kötü muamele iddialarının etkin şekilde soruşturulmasını talep eden Aydın, şöyle devam etti:

Adalet Bakanlığı’ndan etkin ve adil bir soruşturma için olay tarihinde görevde bulunan idarecilerin ve olaya katıldığından şüphelenilen personelin derhal açığa alınmasını talep edeceğiz. 

Adli ve idari makamlardan, iki mahpusun vücudundaki tüyler ürperten işkence izlerinin tespit ederek, failleri derhal yargı önüne çıkarmaya davet ediyoruz.


Adalet Bakanlığı’nı, Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürlüğünü, baroları ve siyasi partileri duyarlı olmaya davet eden Aydın, “Zaman geçirmeden Elazığ 2 No’lu Yüksek Güvenlikli Cezaevi’ne gidin, mahpusları ziyaret edin ve işkenceye tanıklık edin” çağrısında bulundu.


Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU