"Kılıçdaroğlu, cumhurbaşkanı olursa kongreye kadar yerine Öztrak vekalet edecek" iddiası

Kılıçdaroğlu'nun cumhurbaşkanlığına aday olup, kazanması halinde CHP'den istifa etmesi bekleniyor. Bu durumda CHP'de kongreye kadar Kılıçdaroğlu'nun yerine vekalet edeceği öne sürülen isimden, olası lider adaylarına kadar kulislerdeki iddiaları derledik

Kemal Kılıçdaroğlu'nun cumhurbaşkanı adayı olup, kazanması halinde CHP üyeliğinden istifa etmesi bekleniyor / Fotoğraf: Anka

Türkiye, muhtemelen 14 Mayıs 2023 Pazar günü yeni cumhurbaşkanını ve milletvekillerini seçmek üzere sandık başına gidecek.

Partiler bir taraftan seçim hazırlıklarına başlarken, diğer taraftan kendi içlerinde seçim sonrasına dair senaryolar konuşuluyor.

Çünkü seçim sonuçları mevcut partilerin çoğunda köklü değişimlere neden olabilir.

CHP, bu partilerden biri. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun olası adaylığı ve seçimi kazanması durumunda partinin yeni liderinin kim olacağı konusu şimdiden akıllara geliyor.

Partisiz cumhurbaşkanı olacağını açıkladı

Bunun en temel nedeni ise Kılıçdaroğlu'nun yaptığı açıklamalarda muhalefetin adayı olarak seçilecek cumhurbaşkanının partili olmayacağı yönündeki beyanatları.

Son olarak 19 Ocak 2022 Perşembe günü Gaziantep'te Muhtarlar, "STK Temsilcileri ve Kanaat Önderleri Buluşması"nda konuşan Kılıçdaroğlu daha önceki sözünü tekrarladı.

"İnşallah yeni cumhurbaşkanınız partili olmayacak" diyen Kılıçdaroğlu, "Anayasaya göre yemin edecek, kazandıktan sonra partisinden ayrılacak ve yeminli partisiz bir cumhurbaşkanı olarak görev yapacak. Böylece cumhurbaşkanı, devletin sigortası konumunda olacak. Bugün partili olabilir, ama meclise yemin etmeye gittiğinde partisiz bir cumhurbaşkanı olacak" ifadelerini kullandı. 

Buna göre Kılıçdaroğlu'nun Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı olarak gösterilip, seçimi kazanması halinde CHP'den istifa edeceği kesin.

 

faiköztrak.jpg
Faik Öztrak / Fotoğraf: AA

 

Kılıçdaroğlu'nun kazanması halinde vekalet edecek isim belli iddiası

Kılıçdaroğlu'nun aday gösterilip kazanması halinde Erdoğan gibi partisinin genel başkanlığını sürdürmeye devam etmeyecek olması yeni liderin kim olacağı sorusunu da parti içinde daha fazla merak konusu haline getiriyor.

Çünkü 74 yaşındaki Kılıçdaroğlu'nun yaşı da hesaba katıldığında seçilmesi halinde cumhurbaşkanlığı sonrası yeniden CHP liderliğine dönmesi pek mümkün görünmüyor.

Dolayısıyla seçilecek yeni lider, CHP'nin önümüzdeki yıllarına damga vuracak kişi olacak.

Bundan dolayı seçimden sonra CHP'de bu sefer de genel başkanlık için ciddi bir yarışın başlayacağına kesin gözüyle bakılıyor.

Independent Türkçe'nin CHP kulislerindeki edindiği bilgilere göre böyle bir durumda parti içinde çalkalanma olmaması ve olası lider adayları arasında erken bir mücadele başlamaması için Kılıçdaroğlu'nun yerine vekalet edecek isim şimdiden belli.

Kılıçdaroğlu'nun istifası halinde kongreye kadar genel başkanlık görevini vekaleten Genel Başkan Yardımcısı ve parti sözcüsü Faik Öztrak’ın yürüteceği öne sürülüyor.

 

tüzük.jpg
CHP tüzüğüne göre genel başkanlık koltuğunun boşalması halinde 45 gün içinde yeni liderin seçilmesi için kongreye gidilmesi lazım

 

Tüzük en geç 45 gün içinde kongreye gidilmesini gerektiriyor

CHP tüzüğüne göre genel başkanlık koltuğunun boşalması halinde yeni genel başkanın seçilebilmesi için en geç 45 gün içinde kongreye gidilmesi lazım.

CHP tüzüğünde "Görevin Boşalması" başlıklı 24. maddenin ikinci bendinde bu durum şöyle anlatılıyor:

Genel başkanlık boşaldığında parti meclisi yeni genel başkanı seçmek için kurultayı en geç (45) gün içinde toplantıya çağırır. Bu süre içinde genel başkanlık görevleri, parti meclisinde belirlenen genel başkan yardımcısı tarafından yürütülür.

 

bülenttezcan.jpg
Bülent Tezcan / Fotoğraf: AA

 

Öztrak'ın bakan olması halinde Tezcan'ın ismi öne çıkıyor

CHP'nin ekonomi kurmayları arasında olması nedeniyle Öztrak'ın yeni kabinede bakan olarak görevlendirilmesi durumunda ise kongreye kadar vekalet görevinde Kılıçdaroğlu'na yakın bir diğer genel başkan yardımcısı Bülent Tezcan’ın adı öne çıkıyor.

Liderliğe aday olması muhtemel 4 isim

CHP kulislerinde en çok konuşulan konu ise Kılıçdaroğlu sonrası olası lider adaylarına dair.

Bu konuda şimdilik 4 kişinin adı geçiyor.

Öncelikle parti örgütü ve teşkilat yönetiminden sorumlu CHP Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı ile CHP'nin Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) 3 grup başkanvekilinden biri olan Özgür Özel'in liderlik noktasında talepkar olacak isimler arasında olduğu iddia ediliyor.

 

salıcıözel.jpg
Oğuz Kaan Salıcı (solda) ile Özgür Özel (sağda) / Fotoğraf: AA

 

Salıcı örgütte etkin, Özel'in şansı popülaritesi

Salıcı'nın parti içerisinde örgütsel düzeyde ve delege bazında etkinliği olduğu biliniyor.

İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu da Salıcı'ya yakın isimler arasında.

Özgür Özel ise parti tabanında Salıcı kadar etkin olmasa bile siyasi polemiklerdeki ustalığı ile parti dışındaki kamuoyunda daha bilinen ve popüler bir isim.

 

imamoğlu.jpg
Ekrem İmamoğlu / Fotoğraf: AA

 

İmamoğlu'nun adı konuşulsa bile 2024'teki yerel seçim işini zorlaştırıyor

Bugüne kadar cumhurbaşkanlığı adayları arasında adı anılan İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun adı da Kılıçdaroğlu sonrası parti liderliği için geçen isimler arasında yer alıyor. 

Ancak 31 Mart 2024'te yapılacak yerel seçimlerden dolayı İmamoğlu'nun CHP liderliğine adaylığı bu seçimin sonucu görülmeden önce düşük görülüyor.

Çünkü İmamoğlu'nun kurultayda aday olup kazanması halinde İBB Başkanlığı'nı bırakması gerekecek.

CHP'nin Kılıçdaroğlu cumhurbaşkanı olsa dahi yerel seçim öncesinde böyle bir riski alarak İstanbul'u AK Parti'ye bırakmak istemeyeceği belirtiliyor.

 

gürseltekin.jpg
Gürsel Tekin / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Tekin de aday olabileceğini söyledi

Son olarak CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin de daha önce yaptığı açıklamalarda Kılıçdaroğlu'nun cumhurbaşkanı olması halinde genel başkanlığa aday olabileceğini belirtmişti.

Tekin'in de olası kongre öncesi tabanın nabzını tutarak iyi sinyaller alması halinde liderlik yarışına girebileceğine kesin gözüyle bakılıyor.

Kazanırsa Kılıçdaroğlu kimi işaret ederse lider o olur

Bütün bu süreç içerisinde tabii ki belirleyici olacak unsur ise Kılıçdaroğlu’nun kimi işaret edeceği.

Cumhurbaşkanı adayı olup kazanması halinde popülaritesi tavan yapacak bir Kılıçdaroğlu'nun CHP üyeliğinden istifa etse dahi işaret etmeyebileceği bir ismin liderliği kazanmasına imkansız gözüyle bakılıyor.

 

kurultay.jpg
CHP, en geç temmuz ayında ertelediği kurultayını gerçekleştirmek zorunda / Fotoğraf: AA

 

Kılıçdaroğlu kaybederse ne olacak?

Bir başka senaryo daha var. O da seçimin kaybedilmesi durumu.

Şimdilik CHP'de kimse o senaryoyu konuşmak istemiyor.

Ancak parti kulislerine hakim bir isim Independent Türkçe'ye yaptığı değerlendirmede seçimin kaybedilmesi halinde Kılıçdaroğlu'nun da koltuğunda oturmasının imkansız hale geleceğini kaydetti.

"Geçen temmuz ayında yapılması gereken 38. Olağan Kurultay seçim nedeniyle bir yıl ertelenmişti" hatırlatmasında bulunan bu kaynak, "En geç Temmuz 2023'te kurultayı yapmak zorundayız. O tarihte parti kurultaya gider yeni liderini ve yönetimini seçer" dedi. 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU