Istanbul Delight adlı kebapçının önünden oyun salonuna doğru giden yavru fok yakalandı

Sağlık durumu iyi olan fok yavrusu sedyeyle sahile geri taşındı

Nihayet bir atari salonunun dışında bulunan fok, yerel denizcilik uzmanları tarafından kurtarıldı (Dan Goldsmith/Marine and Wildlife Rescue)

Birleşik Krallık'taki (BK) Norfolk kontluğunda bir oyun ve kebap salonunun önünde görülen gri fok yavrusu, yerel denizcilik uzmanları tarafından kurtarıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Cuma gecesi The Marine and Wildlife Rescue'ya (Deniz ve Yaban Hayatı Kurtarma), sahile yüzlerce metre uzaklıktaki Hemsby'deki Istanbul Delight adlı kebapçının dışında yatan hayvanın fotoğrafları gönderildi.

Great Yarmouth merkezli kurtarma merkezinin başkanı Dan Goldsmith, "Orada dolaşan birkaç kişiyle konuştuk ve bunun bir şaka olduğunu düşündük; 'Hayır, burada bir fok bulamayacaksın dostum' falan diyorlardı" diye belirtti.

Bölgeyi bir süre aradıktan sonra, sonunda Mirage adlı bir oyun salonunun önündeki yolda sürünen foku bulduk.

Yavru muhtemelen sadece sığınacak bir yer arıyordu ve kafası karışınca bölgenin iç kısımlarına ilerlemeye devam etti.

38 yaşındaki Goldsmith, yavru fokun sağlığının iyi olduğunu ve başka bir kurtarma görevlisiyle birlikte foku sahilde daha güvenli bir yere geri götürmek için bir sedyeye koyduklarını söyledi.

Goldsmith iç kesimlerde bu tür fokların görülmesinin, son yıllarda BK'deki fok popülasyonlarının ani yükselişi nedeniyle daha yaygın hale geldiğini de sözlerine ekledi.

Kurtarma merkezi başkanı, fokların daha fazla görülmesinin nedeninin yakın zamandaki yavrulama mevsimi olabileceğini de ifade etti.

BK'nin gri fok nüfusu 20. yüzyılın başlarında çarpıcı bir şekilde 500'e kadar düşmüştü. Bugün bu sayının 120 bin olduğu tahmin ediliyor.
 

Fok
Nüfusları fırladıkça fokların iç kesimlerde görülmesi de daha yaygın hale geliyor (Dan Goldsmith/Marine and Wildlife Rescue)


Goldsmith, "Bu yaptığımız işin pek alışılmadık bir noktası olsa da daha yaygın bir olay haline geliyor... Gariptir ki önceki gün bir olaya müdahale ettik ve fok birkaç kilometre içerdeki bir yoldaydı" diye ekledi.

20 yıl önce foklar hakkında neredeyse hiç telefon almadığımızı hatırlıyorum, belki haftada iki kez... En yoğun zamanlarda günde muhtemelen 15-20 farklı fok çağrısı alıyorum.

Norfolk kıyısında yaklaşık 65 km boyunca uzanan, BK'nin en büyük gri fok kolonisinin bulunduğu Blakeney'de kışın 4 bin 500 yavrunun doğması bekleniyor.

Gorleston-on-Sea'den Goldsmith, iç kesimlerde yavru fokları bulup tespit etmeye çalışanlara, foklara yaklaşmamaları ve uzman yardımı çağırmaları uyarısında bulundu.

Goldsmith, "Gerçekten iyi niyetli, yardım etmek isteyen kişiler oluyor ve geçmişte de bir şeyler yaptılar ama yaralandılar" dedi.

İncelememiz için bizim gibi bir kurtarma kuruluşunu arayın çünkü foklarla çalışmaya alışkınız.

Foklar çok hızlı ve duyarlılar… çok uysal ve arkadaş canlısı görünebilirler ama değiller, gerçekte epey saldırgan canlılar.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Sevgi Aydoğan

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU