Nebati: Türk Lirası'nı değerli hale getirirseniz sanayi yavaşlar, işsizlik olur

"Türk Lirası’nı çok değersiz hale getirirseniz ise bunun tam tersi olur"

Fotoğraf: AA arşivi.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Türk Lirası’nın dolar karşısında değerli hale gelmesi durumunda sanayinin yavaşlayacağını, işsizliğin olacağı görüşünü dile getirdi. Nebati’ye göre Türk Lirası değersiz hale gelirse bunun tam tersi olur.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Haber 7’de konuşan Nureddin Nebati, Türk Lirası’nın dolar karşısındaki değer kaybıyla ilgili olarak şu konuşmayı yaptı:

2021 yılında son 3 ayda bir kur atağı yaşadı. Türkiye Türkiye'de kur dediğiniz zaman dolardır. Sokaktaki vatandaştan köylüsüne ev kadınından iş adamına politikacısını herkesin baktığı yer dolardır. Dolayısıyla dolar kurundaki herhangi bir aşağı yukarı yönlü hareket toplumun her ferdi tarafından dikkatli bir şekilde takip edilir. Ve bu takip o kadar hassas bir noktadadır ki dünya şartları içerisinde konjonktürü içerisinde meydana gelen bu oynamalar normal karşılanırken Türkiye'den için bu şekilde bir oynama oluyor diye sorgulanıyor.

Şöyle bir alışkanlık da oluşmuş, sizin sorularınızdan da bunu anlıyorum. Tutmak için ne yapıyorsunuz? Şimdi 2017'den itibaren dolar karşısında Türk Lirası sürekli değer yitirmiş, yani reel değer açısından bakmak lazım. Türkiye Türk Lirası’yla dolar arasındaki karşılaştırma yaptığınız zaman 2013'lerde Türk Lirası en değerli noktasına gelmiş, yani TÜFE endeksi üzerinden yüzde 110 oranının üzerine çıkmış, bir güce erişmiş. Bu ne demektir? Türkçesi şudur: Türk Lirası ne kadar çok değerli olursa siz yurt dışına o kadar çok ithalatta bulunursunuz. Türkiye'de üretim yapmanıza ihtiyaç kalmaz, çünkü paranız çok değerli getirir, satarsınız. Sanayi yavaşlatır durdurur ve zaman içerisinde işsizlik gibi bir sonucu ortaya çıkarır. Türk Lirası’nı çok değersiz hale getirirseniz ise bunun tam tersi olur. Ama bunun bir optimal noktası olması lazım. 2021'in sonunda Türk lirasının değeri TÜFE bazında yüzde 47'lere kadar düşmüş yani çok değersiz hale gelmiş. Bu optimal nokta tüm bu dışsal ve içsel etkenlerin bir araya geldiği kur seviyesidir.

 

Haber 7

DAHA FAZLA HABER OKU