İncil'e göre Eski İsrail'de silahlar ve savaş

"Yaptığım çalışmalarla geçmişe ilişkin gerçekleri gün yüzüne çıkarmaya çalışıyorum ama benim yanıtlayamadığım, karanlıkta kalmış birçok soru var"

Görsel: kutsalkitap.org

Hakimler kitabı, İsraillilerin Mısır'dan çıkıştan sonra vadedilen topraklara yerleştikleri dönemi anlatıyor.

Fetih tamamlanmadığı için savaş sıktı ve Hakimlerde korunan kahraman hikayeleriyle sonuçlandı.

Bu kahramanlar "yargıç" olarak biliniyordu, yani mahkeme davalarına karar verenler değil, İsrail'i düşmanlarından kurtaran askeri liderler olarak biliniyordu.

Bu kahramanlar hangi silahları kullandılar ve düşmanlarını yenme stratejileri neydi?

Mukaddes Kitap genellikle silahların veya askeri stratejinin ayrıntılı bir tanımını vermez.

Yine de arkeolojik keşifler ve çizimler, resimler ve kabartmalardan elde edilen silahlar hakkında iyi bir bilgiye sahibiz.
 

1.JPG

Saldırı silahları

Şu anda kullanılan saldırı silahları menzillerine göre üç kategoriye ayrılabilir. Yakın dövüşte kısa menzilli silahlar kullanıldı ve kılıç veya hançer ile mızrağı içeriyordu.

Orta menzilli silahlar, kısa mesafedeki düşmanlara atılacak şekilde tasarlandı. Bazen mızraklar atılacak kadar hafifti, ancak daha kısa ve daha hafif cirit atmak için daha uygundu.

Uzun menzilli silahlar daha uzaktaki bir düşmana atılabilir veya ateşlenebilir. Uzun menzilli silahlara örnek olarak, taşları fırlatmak için kullanılan sapan ve okları itmek için yay verilebilir.

Piyadenin vücudunu mümkün olduğunca korumak için zırh kullanıldı. Zırh, baş için miğferi, ölçek zırhını, posta paltolarını, gövde için göğüs plakasını ve incikleri örtmek için greaves'i içeriyordu.

Piyade ayrıca vücudunun korunmasız kısımlarını örtmek için bir kalkan taşıdı. Askerin silahlarını ve kalkanını taşımak için bir zırh taşıyıcı veya kalkan taşıyıcı da kullanılabilir.

Bu bilgilerle Yargıçlar kitabında anlatılan silahları ve savaşı tartışabiliriz, burada "... İsrail'de kırk bin arasında bir kalkan veya mızrak görülmedi" (Yargıçlar 5: 8).

Açıkçası, en azından İsrailliler için silahlar yetersizdi, bu yorum Hakimlerde bahsedilen [yukarıdaki] silah listeleriyle destekleniyor.
 

 

Bu iki silah listesi, İsrail ile düşmanları arasında çarpıcı bir karşıtlık olduğunu ortaya koyuyor. İsrailliler çoğunlukla çiftlik aletleri ve ev eşyaları gibi "ilkel" silahlar kullandılar ve çok az metal silahı vardı.

Aksine, düşmanları metal silahlara, özellikle de demir silahlara sahipti. Demir, bronz veya bakırdan çok daha sert ve dayanıklıydı ve üretimi, İsraillilerin sahip olduğundan daha fazla teknolojik beceri gerektiriyordu.

İsrail'de Demir Çağı yargıçların olduğu günlerde başladı ... Filistinler zaten demir metalurjisi tekeline sahipti .... Filistinler bu tekeli sürdürdükleri sürece İsrail onları ovadan çıkarmayı umamazdı (Hakimler 1:19).

İsraillilerin düşmanlarına karşı galip geldikleri durumlarda, bu ilahi yardıma atfedildi; başarılarının bir kısmı da daha iyi strateji veya taktiklerin sonucu olmalıydı.
 

3.JPG

Demir savaş arabaları

Önce İsrail düşmanlarının silahlarına bakalım. Yahuda oymağının adamlarının demir arabaları olduğu için ovada yaşayanları kovamayacaklarını öğreniyoruz (Hakimler 1:19).

İki at tarafından çekilen araba, aslında iki veya üç asker için hareketli bir platformdu. Arazinin oldukça düz ve açık olduğu yerlerde hızlı yan hareketler yapmak en değerlisiydi.

Kıyı bölgesi nispeten düzken, iç kısımdaki tepe ülkesi dik yamaçlara ve derin vadilere sahipti. Eski zamanlarda tepeler yoğun ormanlıktı ve İsrail gerilla taktikleri bu bölgede başarılı oldu.

Bununla birlikte, kıyı ovasında Kenanlı ve Filistinli demir savaş arabaları, düz ülke genelinde yarışarak dönemlerinin tankları olduklarını kanıtladılar. Ancak savaş arabaları ormanlık tepelerde etkisizdi.

Kenan'da Demir Çağı yeni başladığından beri, demir savaş arabaları en yeni ve en iyi askeri silah olacaktı.

Bazı bilim adamları, demirin arabanın tekerleklerinin ve bağlantı parçalarının bir parçasını yapmak için kullanılacağına inanırken, diğerleri arabanın ahşap gövdesini güçlendirmek için bir demir plaka olduğunu düşünüyor.

Her iki durumda da demir, bronzdan daha üstün olurdu ve arabayı daha dayanıklı hale getirirdi.

İsrail, monarşi zamanına kadar savaş arabaları alamadığı için, kıyı ovasındaki insanları yerinden edemediler.

Ancak bir örnekte çarpıcı biçimde farklı bir sonuç vardı. Hazor'un kalesinden Jabin ve Sisera'nın 900 demir savaş arabasından oluşan büyük bir kuvveti vardı (Hakimler 4, 5).

Fakat İsrailli liderler Debora ve Barak bu üstün güce karşı başarılı oldular çünkü Tanrı düşmanı bozguna uğrattı.

Kishon Nehri’ni şiddetli bir sel haline getiren ve savaşta demir arabaları işe yaramaz hale getiren geç bir bahar fırtınası olduğu da ima ediliyor.

Savaş arabaları dışında, Hakimlerde bahsedilen diğer tek düşman silahı kılıçtır. Midyanlılar onları ele geçirdiler (Hakimler 7:22), ancak Gideon'dan kaçma paniği içinde birbirlerini öldürdüler...

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU