Kayıtdışı göçmenler Fransa'daki Olimpiyat şantiyelerinde çalışmanın zorluklarını anlattı: "Herkes biliyor, kimse konuşmuyor"

"Türkler, Malililer ve Portekizliler çalışıyor. Fransızlarsa ofislerinde oturuyor"

Paris'te sporcuların kalması için yeni binalar inşa ediliyor (Reuters)

Fransa'da gelecek yıl düzenlenecek Olimpiyatlar'la ilgili yapıların inşasında çalışan kaçak işçiler, yaşadıklarını anlattı.

Fransız haber ajansı AFP'ye konuşan Gaye Sarambounou, üç ay boyunca günde 80 euroya 8 ila 11 saat mesai yaptığını söyledi.

Ek mesailerin ücretlerini alamadığını savunan 41 yaşındaki Malili işçi, şu ifadeleri kullandı:

Eğer kaydınız yoksa tüm ağır ve berbat işleri yaptırıyorlar. Seçeneğiniz yok. Herkes neler yaşandığını biliyor ama kimse bundan bahsetmiyor.

Olimpiyatlar'la ilgili inşaatlar, Fransız şirketi Solideo tarafından yürütülüyor. Sarambounou, devlete bağlı Çalışma Müfettişliği biriminden yetkililerin şirkete ait şantiyelerden birinde geçen yıl düzenlediği incelemede, çalışma izni olmadığı gerekçesiyle işten çıkarılmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Solcu Fransız sendikası Genel Emek Federasyonu, Sarambounou'un gerekli çalışma izni belgelerini alabilmesi için başvuru yapılacağını bildirdi.

Kimliğini paylaşmayan başka bir Malili işçiyse "Tüm bu güzel stadyumlar sömürülen yoksullar tarafından inşa ediliyor" ifadelerini kullandı.

İnşaatlarda büyük oranda göçmenlerin çalıştırıldığını söyleyen işçi, şöyle konuştu:

Çalışanların yüzde 80'i göçmen; Malililer, Portekizliler, Türkler. Fransızlarsa ofislerinde oturuyor.

Ülkenin önde gelen gazetelerinden Le Monde'a konuşan ve kendisini Musa olarak tanıtan Malili işçi de "Hayatta kalmamız lazım. Başka şansımız yok" demişti.

Aralıkta yayımlanan haberde, müsabakalara katılacak sporcuların kalacağı binaların inşasında çalıştığını söyleyen 42 yaşındaki Malili işçi, şantiyede genellikle Araplar, Portekizliler ve Türklerle karşılaştığını belirtmişti.

Başkent Paris'te 2-18 Ağustos 2024'te düzenlenmesi planlanan Olimpiyatlar'ın Toplumsal Şart İzleme Komitesi'nin eş başkanı Bernard Thibault, inşaatlarda kayıtdışı işçilerin çalıştırılmasını "siyasi yetkililerin büyük ikiyüzlülüğü" diye niteledi.

Tihbault, Fransız hükümetinin 19 Haziran 2019'da işçi sendikaları ve işveren kuruluşlarıyla ortak anlaşma imzalayarak bu komiteyi oluşturduğunu da hatırlattı.
 


Öte yandan AFP, kaçak işçi çalıştırılmasının önüne geçmek için müfettişlerin iki yıldır şantiyelerde düzenli denetleme yaptığını bildirdi.

Solideo'nun Paris'teki bir şantiyesinde haziranda düzenlenen incelemelerde 9 kayıtdışı işçi tespit edilmişti.

Şirketle ilgili başlatılan soruşturma devam ederken Solideo, işçileri istihdam eden taşeron firmanın anlaşmasını feshetmişti.



Independent Türkçe, AFP, Le Monde

DAHA FAZLA HABER OKU