Yeni araştırma sünnetin penisteki organizmaları nasıl değiştirdiğini gösterdi

"Penis kanseri ve liken skleroz gibi hastalıkların çoğu sünnetsiz erkeklerde görülüyor"

Araştırmacılar sünnetin sağlıkla ilişkisine dair yeterli çalışma olmadığını düşünüyor (Unsplash)

ABD'de yapılan küçük çaplı bir araştırma, sünnetin penis bölgesinde yaşayan bakteri ve mantar popülasyonlarını değiştirdiğini ortaya koydu.

Penisin ucunu kaplayan derinin çıkarıldığı bu işlemin sağlık risklerine veya yararlarına dair birçok tartışma var. Bilim dünyası henüz fikir birliği sağlayamadı ama yeni bulgular, süren tartışmalara önemli ipuçları sunabilir.

11 çocuğun incelendiği araştırma, sünnet edilen çocukların yaşamlarının ilerleyen dönemlerinde kronik penis iltihabıyla karşı karşıya kalma riskinin daha düşük olduğuna işaret etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bulgular, kronik iltihaplanmaya yol açabilecek bakteri ve mantarların sünnetsiz erkek çocuklarda daha yaygın göründüğünü gösteriyor.

Çalışmada kültürel veya sağlıkla ilgili nedenlerle sünnet edilmiş çocukların mikobiyomundaki değişim incelendi.

Organizmaların hem miktarında hem de türlerinde, özellikle yetişkinlikte penis iltihabıyla bağlantılı olanlarda önemli farklılıklar bulundu.

Örneğin, Latince adı Clostridiales, Bacteroidales, Campylobacterales, Saccharomycetales ve Pleosporales olan mantarların miktarı sünnetten sonra keskin bir şekilde düşmüştü.

Bulgularını 22 Aralık'ta Avrupa Üroloji Derneği'nin etkinliğinde sunan araştırmacılar, sünnetsiz erkeklerin penis kanseri de dahil olmak üzere belirli ürolojik hastalıklar için daha fazla risk altında olduğunu söyledi.

ABD'nin Philadelphia kentindeki Fox Chase Kanser Merkezi'nde ürolojik onkoloji uzmanı Laura Bukavina, "Penis kanseri ve liken skleroz gibi hastalıkların çoğu sünnetsiz erkeklerde görülüyor" diye konuştu:

Hipotezimiz, bunun sünnet derisinin altındaki iltihaplanma ve bakterilerle ilgili olduğu yönünde.



Independent Türkçe, Science Alert, Medscape

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU