Kolombiya, ABD askerinin 10 yaşındaki yerli kız çocuğuna tecavüz ettiği iddiasıyla ilgili soruşturma başlattı

"Bu korkunç olay yıllar boyunca cezasız kaldı"

Çoğu San Jose del Guavire şehri eteklerinde yaşayan Nukaklar, Kolombiya'nın son göçebe kabilesi (AFP)

Kolombiya Devlet Başkanı Gustavo Petro, bir ABD askerinin 2019'da yerli kız çocuğuna tecavüz ettiğine yönelik iddialar hakkında soruşturma başlatıldığını duyurdu.

İspanyolca yayın yapan ABD merkezli televizyon ağı Univison'da aralıkta yer alan haberde, 2019'da bir ABD askerinin Amazon bölgesinin güneyindeki Guaviare'de yaşayan Nukak kabilesindeki 10 yaşında bir kız çocuğuna tecavüz ettiği öne sürülmüştü.

Kimliği paylaşılmayan askerin Kolombiya ordusundaki bir taburda yer aldığı, kız çocuğunun da hamile kaldığı iddia edilmişti.

Petro, Twitter hesabından cuma günü yaptığı açıklamada, devlete ait Kolombiya Aile Refahı Enstitüsü'nün bir komisyon oluşturup iddiaları inceleyeceğini ifade etti.

"Bu korkunç olay yıllar boyunca cezasız kaldı" diyen ülkenin ilk solcu lideri Petro, Kolombiya ordusundan 118 kişi hakkında soruşturma başlatıldığını belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Soruşturmaya atanan savcı Isabel Leon ise hem ABD hem de Kolombiya askerleri hakkında inceleme yürütüldüğünü söyledi.

Öte yandan başkent Bogota'daki ABD Büyükelçiliği, askerlerinin 2019'da Guaviare'de görev yapmadığını savundu.

Avcı-toplayıcı bir kabile olan Nukaklar, 20. yüzyılın sonlarında solcu Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri gerillaları, sağcı Birleşik Kolombiya Savunma Kuvvetleri milisleri, uyuşturucu kaçakçıları ve ordu arasında yaşanan çatışmalar nedeniyle yerlerinden edilmişti.

Nukak kabilesinden 15 yaşında bir kız çocuğunun da 8 Kolombiya askeri tarafından 2019'da tecavüze uğradığının ortaya çıkması üzerine Kolombiya savcılığı, şüpheliler hakkında 2020'de soruşturma başlatmıştı. Davada henüz karar çıkmadı.

2020'de de Embera kabilesinden 12 yaşındaki bir kıza tecavüz eden 7 Kolombiya askeri hakkında 16'şar yıl hapis cezası verilmişti.

Kolombiya'da 6 Temmuz 2021'de tecavüz ve katillere müebbet hapis cezası verilmesini öngören bir anayasa değişikliği yapılmıştı. Kararın geriye dönük işlemeyeceği belirtilmişti.



Independent Türkçe, AFP, 24 News Recorder, Telesur English

DAHA FAZLA HABER OKU