02879-509 numaralı mahkum Ghislaine Maxwell'in yeni hayatı: Yoga, koşu ve görgü kuralı kursu

Ghislaine Maxwell, geçen yıl Tallahassee asgari güvenlikli cezaevine gönderildiğinden beri yeni arkadaşlar ediniyor ve cezaevi kütüphanesinde çalışıyor. Verdiği görgü kuralları kurslarının mahkumlar arasında popüler olduğu görülüyor

Ghislaine Maxwell, 20 yıllık hapis cezasını çekiyor (Metropolitan Gözaltı Merkezi)

Gösterişli ve varlıklı bir Britanyalı medya devinin kızı olan Ghislaine Maxwell'e düzgün davranmanın önemi küçük yaşlardan itibaren öğretildi.

Maxwell ailesi hakkındaki birkaç biyografi ve belgesele göre, 61 yaşındaki Ghislaine Maxwell'in, otoriter babası Robert Maxwell'in yanında aldığı sıkı terbiyenin temel taşları ağırbaşlılık, duruş ve doğru telaffuzdu.

Şimdiyse aldığı eğitimi, eski erkek arkadaşı Jeffrey Epstein'in hizmetinde çocuk istismarı ve seks ticareti yapmaktan 20 yıllık hapis cezasını çektiği Tallahassee Federal Islahevi'ndeki (Federal Correctional Institution / FCI) mahkumlara aktardığı bildiriliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Daily Mail'in bu hafta yayımlanan haberine göre, Florida'daki eyalet hapishanesinin duvarına asılan bir kurs açıklamasında "Maxwell tarafından verilen bu kurs saygı, hürmet ve dürüstlüğe odaklanarak görgü kurallarının üç ilkesini öğretiyor" yazıyor.

Maxwell, haftada iki kez düzenlenen kurslarda diğer mahkumlara nasıl "yüksek ahlaki standartları koruyacaklarını", giyineceklerini, konuşacaklarını ve bir iş görüşmesine hazırlanacaklarını öğretiyor. Fitness tutkunu olan Maxwell aynı zamanda yoga dersleri de veriyor.

Haziran 2022'de Maxwell, cinsel suçlardan hüküm giyen milyarder finansçı Jeffrey Epstein'in genç kızları istismarına yardım ettiği gerekçesiyle 20 yıl hapis ve 750 bin dolar para cezalarına çarptırıldı.

Maxwell, 2037'nin ortalarında serbest bırakılmaya hak kazandığında 75 yaşında olacak.

02879-509 numaralı mahkum

Florida eyalet başkentinin doğusunda yer alan, şehir dışındaki asgari güvenlikli cezaevi Tallahassee FCI, 800'den biraz fazla kadın mahkuma ev sahipliği yapıyor.

Etrafı jiletli teller ve kameralarla çevrili kompleksin merkezinde görkemli bir yönetim binası var.

Mahkumlar, oda başına yaklaşık 100 kişinin ranzalarda yattığı yatakhane tarzı yerlerde kalıyor. Cezaevleri Bürosu tarafından yayımlanan bir el kitabına göre "İskan Birimlerinin" her birinin kendi yemek, duş ve tuvalet alanları var.

Zoukis Danışmanlık Grubu'na göre, pedofiller ve muhbirler gibi normalde yüksek saldırı riski altında olduğu düşünülen mahkumlar Tallahassee'nin genel cezaevi nüfusuna serbestçe karışabiliyor.

Bir mahkum, cezaevi danışmanlık firmasına, "Herkes yürüyebiliyor, çocuklarını ya da başkalarının çocuklarını öldüren kadınlar bile. Kimsenin umurunda değil" dedi.

Tallahassee, sanat dersleri ve spor dallarında geniş bir yelpaze sunmasıyla ünlü. El kitabında mahkumların nasıl resim, çömlek ve seramik yapabilecekleri ya da softbol, basketbol ve voleybol oynayabilecekleri belirtiliyor.

Dinlenme alanlarında çalmak için müzik aletleri mevcut. Hava "sert" veya 10 santigrat derecenin altındaysa, mahkumlar içeride kart ve diğer kutu oyunlarını oynayabiliyor.
 

Tallahassee Federal Ceza İnfaz Kurumu
Ghislaine Maxwell, 20 yıllık cezasını Florida'daki Tallahassee Federal Islahevi'nde çekiyor (ABD Cezaevleri Bürosu)


Cezaevinde ayrıca pilates ve film gösterimleri yapılıyor ve mahkumların sahneye çıktığı yetenek gösterileri düzenleniyor.

Mahkumlar haki pantolon, gömlek ve "izin verilen ayakkabılardan" oluşan kıyafet kurallarına uymak zorunda ve kendilerine iş ödevleri veriliyor.

Daily Mail'in haberine göre Maxwell hapishane kütüphanesinde 6 saatlik mesailer yapıyormuş ve kitap tavsiyeleri onu diğer mahkumlar arasında popüler hale getiriyormuş.

Mahkumların evlenmelerine, medyayla mektup alıp vermelerine ve PayPal aracılığıyla cezaevi hesaplarına para gönderilmesine izin veriliyor.

Maxwell hapishanenin 400 metrelik koşu parkurunda tur atarken görülmüş ve kasımda, paparazzi fotoğrafçıları onu orada koşarken görüntülemişti.

Maxwell'in görgü kuralları derslerinin kapsamında feminizm ve kadınların güçlendirilmesi dersleri verdiği ve eski arkadaşı Hillary Clinton'ı örnek gösterdiği bildiriliyor.

Daily Mail'de yer alan habere göre, Maxwell'in kursu o kadar popüler olmuş ki, Kolombiyalı bir mahkumun çevirmenliğiyle İspanyolca olarak da veriliyor.

Kurs, rehabilitasyon belirtileri gösteren ve bunun gibi kursları başarıyla tamamlayan mahkumların ceza sürelerini kısaltabilecekleri İlk Adım Yasası'nın bir parçasını oluşturuyor.

Jeffrey Epstein ve Ghislaine Maxwell

Jeffrey Epstein ve Ghislaine Maxwell, Epstein'in özel jetinde. Epstein, 2019'da çocukların seks ticaretinde kullanılmasından yargılanmayı beklerken ölmüştü (Channel 4)


Maxwell, yakında çıkacak olan Paramount+ belgeseli için ekimde İsrailli gazeteci Daphne Barak'a verdiği ilk hapishane röportajında neden diğer mahkumlara yardım etmek istediğini açıkladı.

Röportajın CBS News'de yayımlanan bir kısmında, "Burada hiç İngilizce bilmeyen pek çok kişi var. İhtiyaç sahipleri var. Eğitim almamış olanlar var. Demek istediğim, burada bir televizyonu bile olmayan pek çok kişi var" dedi.

Bu yüzden burada geçirdiğim süre zarfında, benden daha az şeye sahip olan diğer kişilere yardım etmek için, hangi yeteneğe sahipsem onları kullanmayı bir fırsat olarak görüyorum. Çünkü kıyasla benim çok şeyim var. Bildiğiniz gibi, eğitimli olduğum için çok daha fazlasına sahibim ve becerilerimi onlara yardım etmek için kullanıyorum. Ve dürüst olmak gerekirse bu çok tatmin edici.

"Bir saniyeliğine bile olsa, gerçek olduğuna inanmadım"

Maxwell, kendisinin Prens Andrew ve 17 yaşındaki Virginia Giuffre'yle birlikte göründüğü, kötü şöhrete sahip, 2001 tarihli fotoğrafın sahte olduğunu da öne sürdü. 

23 Ocak'ta TalkTV'de yayımlanacak röportajda Barak'a "Bir saniyeliğine bile olsa, gerçek olduğuna inanmadım" dedi. 

Cinsel saldırı davasında uzlaşı sağlamak için Giuffre'yle milyonlarca dolarlık bir anlaşma yapan Prens Andrew de fotoğrafın sahiciliğini sorgulamıştı. 

Şimdi anlaşmayı nasıl bozabileceğini araştırdığı bildiriliyor. 

Hapishanede verdiği röportaj sırasında Maxwell, Epstein'in "kötülüklerini" görmezden geldiğini de iddia etti. 

Barak'a, "Açık ki onunla ortaklığım ve onun için çalıştığım, onunla zamanla geçirdiğim ve tanıyor olduğum gerçeği hayatımı mahvetti, çok sevdiğim ve değer verdiğim çok sayıda kişiyi incitti" dedi: 

O kadar berbat olduğunu bilmiyordum. Yani şimdi, şu anki bilgimle geçmişe bakınca tabii ki biliyorum.

Ancak o dönemde pek çok arkadaşı olduğunu söylüyorum. Aklınıza gelebilecek kim varsa arkadaş gibiydi. Onun kötülük yapabilecek biri olduğunu düşünebilmek için hiçbir sebep yoktu.

Maxwell'in yeni arkadaşları

Daily Mail'in haberine göre Maxwell'in boş zamanlarının bir kısmını, estetik cerrahı eşi Peter'ın gereksiz işlemler için sigortacılara 44 milyon dolar değerinde sahte fatura düzenlemesine yardımcı olan Linda Morrow'la geçirdiği bildiriliyor.

Adalet Bakanlığı'na göre, Kaliforniya'daki Coachella Vadisi'nden Morrow sigorta dolandırıcılığı suçunu kabul ettikten sonra eşiyle birlikte İsrail'e kaçtı.

2019'da ABD'ye iade edilen Morrow, 2022'de 8 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Yargıç Josephine L. Staton, Morrow'un "açgözlülüğünün sınır tanımadığını" ifade etti.

Maxwell'in ayrıca, 2009'da zengin eşi Ben ve annesini öldürmek üzere kiralık katil tutmaktan 2012'de hüküm giyen Narcy Novack'la da zaman geçirdiği bildirildi.

New York Post'un haberine göre Novack, bir yargıcın "kıskançlık, intikam ve açgözlülük" nedeniyle işlendiğini söylediği cinayetler nedeniyle şartlı tahliye şansı olmaksızın ömür boyu hapis cezasına çarptırılmıştı.

Mail'e göre Novack, kendi biriminin baş görevlisi ve diğer mahkumlar arasında "saygı uyandıran" biri.

Diğer önemli eski mahkumlar arasında Cihatçı Jane olarak da bilinen ve teröristlere destek sağladığı gerekçesiyle 2014'te 10 yıl hapis cezasına çarptırılan Colleen LaRose da yer alıyor. Kendisi 2018'de serbest bırakılmıştı.

Denver Post'a göre, radikal çevre örgütü Yeryüzü Özgürlük Cephesi'nin (Earth Liberation Front) bir üyesi olan Chelsea Gerlach, "hükümet, iş dünyası ve araştırma tesislerine yönelik 6 yıllık bir saldırı dönemindeki" rolü nedeniyle cezaevinde 6 yıl hapis yattı.

"Abartılı" kötü muamele iddiaları

Maxwell, temmuzda kendi isteği dışında ve ceza yargıcının tavsiyeleri üzerine Florida Panhandle bölgesindeki Tallahassee'ye gönderildi.

Temmuz 2020'de tutuklanmasından iki yıl sonraki hükmüne kadar Maxwell, New York'taki Metropolitan Gözaltı Merkezi'nde yaklaşık 3 metreye 2 metrelik bir hücreye hapsedildi.

Maxwell, aşırı vücut aramaları ve duşta mahremiyeti ihlal eden gözetime maruz kaldığını, bir gardiyan tarafından saldırıya uğradıktan sonra gözünün morardığını iddia ederek 100'den fazla şikayette bulundu.

Yargıç Alison Nathan, Haziran 2022'deki karar duruşmasında bu iddiaların "abartılı" ve suçu saptırmaya yönelik dürüst olmayan bir girişim olduğunu söyledi.
 

Bobbi Sternheim
Ghislaine Maxwell'in 20 yıl hapis cezasına çarptırılmasının ardından Bobbi Sternheim gazetecilere açıklamalarda bulunmuştu (Bevan Hurley/The Independent)


Maxwell'in avukatları, cezasını Netflix'in Orange Is The New Black dizisine ilham veren Connecticut'taki düşük güvenlikli bir cezaevi olan FCI Danbury'de çekmesini talep etmişti.

Cezaevi Bürosu kurallarına göre, bir suçlunun nerede barındırılacağına ilişkin karar, aileye yakınlık ve suç türü gibi birkaç faktöre dayanıyor.

Maxwell'in durumunda, kamuoyunca iyi bilinen biri olmasının ve çocuklara yönelik cinsel suçlardan hüküm giymesinin yarattığı kötü şöhretten kaynaklanan güvenlik endişeleri, yetkililerin Tallahassee'yi en iyi seçenek olarak görmesine yol açtı.

Maxwell nasıl davranılması gerektiğine dair talimatlar vermeye yabancı değil.

2021'de çocukların seks ticaretinde kullanılması suçundan yargılandığı davada, Epstein'in Palm Beach'teki malikanesinde çalışan personel, Maxwell'in iş sırasında nasıl davranmaları gerektiğine dair 58 sayfalık "aşağılayıcı" bir Ev İdaresi Kılavuzu dağıttığını ifade etmişti.

Kılavuzda personele "Size yöneltilen bir soruyu yanıtlamak dışında hiçbir şey görmeyin, hiçbir şey duymayın, hiçbir şey söylemeyin" talimatı veriliyordu.

Epstein, Ağustos 2019'da seks ticareti suçundan yargılanmayı beklerken Metropolitan Gözaltı Merkezi'nde intihar ederek ölmüştü.



https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: İpek Uyar

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU