Kaz Dağları için Kanada Başbakanı’na gönderilen mektuba yanıt geldi

Kanadalı Alamos Gold’un Kaz Dağları’ndaki madencilik faaliyetlerini durdurması için Kanada Başbakanı Justin Trudeau’ya bir mektup yazan Dünya Kardeş Şehirler Turizm Birliği Genel Sekreteri Hüseyin Baraner’e yanıt geldi

Justin Trudeau, 2015'ten bu yana Kanada Başbakanlığı görevini sürdürüyor/ Fotoğraf: Reuters 

Kanadalı madencilik şirketi Alamos Gold’un Çanakkale Kirazlı’da başlattığı maden projesine tepkiler sürerken, Dünya Kardeş Şehirler Turizm Birliği Genel Sekreteri Hüseyin Baraner, konuyu Kanada Başbakanı Justin Trudeau’ya taşıdı. 

30 Temmuz’da Trudeau’ya yazdığı mektupta “Kanadalı şirketin altın madenciliğinin neden olacağı doğa felaketini durdurmanız, Kanada-Türkiye ilişkilerinde pozitif etki yaratacaktır” mesajı veren Baraner’e yanıt geldi. 

Resmi Yazışma Ofisi’nden yanıtlanan e-postada mektubun Başbakan Justin Trudeau adına alındığı ve Kanada Uluslararası Ticaret Çeşitlendirme Bakanı James Carr’a iletildiği ifade edildi. 
 


Mektubuna “Kanada ve Türkiye arasındaki kalıcı dostluğa güveniyoruz” diyerek başlayan Baraner, Kanadalı şirketin Kaz Dağları’ndaki maden çalışmalarında kullanacağı siyanürün çevre ve su kirliliğine yol açacağına vurgu yaptı. 

Baraner, durumun bir doğa felaketine dönüşeceği ve bunun Kanada-Türkiye ilişkilerini tehlikeye atabileceği konusunda uyardı. 
 


Baraner’in Independent Türkçe ile paylaştığı mektupta Kaz Dağları’nın tarihi önemine, endemik bitki örtüsüne, Türkiye’nin en zengin oksijen kaynağı oluşuna ve Çanakkale ve Balıkesir illerindeki yüz binlerce insanın su kaynağının tehlikeye girdiğine de vurgu yapılıyor ve şöyle devam ediyor: 

Bu sebeplerden ötürü sizden konunun araştırılması ve Kanadalı şirketin altın madenciliğinin neden olacağı doğa felaketinin durdurulması için nüfuzunuzu kullanmanızı rica ediyoruz. Bunun Kanada-Türkiye ilişkilerine olumlu etkisi olacağından eminiz.


Turizmciler olarak yıllardır ekolojik ve sürdürülebilir turizmi desteklemek adına Kaz Dağları’nda “Sağlıklı Uzun Yaşam Alanı” kurmaya çalıştıklarını hatırlatan Baraner, mektubunun sonunda Trudeau ve ailesini de Çanakkale’ye davet etti. 

Hüseyin Baraner
Dünya Kardeş Şehirler Turizm Birliği Genel Sekreteri Hüseyin Baraner. Fotoğraf: Twitter/ @Hbaraner


Alamos Gold: Siyanür sızıntı yapmayacak

Çanakkale merkeze 30 kilometre, Kaz Dağları Milli Parkı’na 40 kilometre uzaklıktaki Kirazlı maden sahası ile Çanakkale’nin tek içme suyu kaynağı Atikhisar Barajı arası mesafe ise 14 kilometre. 

Türkiye’de yaklaşık 10 yıldır faaliyet gösteren Alamos Gold’un CEO’su John McClusky dün Reuters’a yaptığı açıklamada altın ve gümüş ayrıştırmada kullanılacak siyanürün çevreye zarar vereceği iddialarını reddederek şirketinin çevreye bir sızıntı olmaması için tüm önlemleri aldığını söylemişti. 

Proje için kaç ağaç kesildiği de belirsizliğini koruyor. Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Derneği’nin (TEMA) verilerine göre 195 bin, projenin Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporuna göre 45 bin 650, Orman Genel Müdürlüğü’ne göre ise 13 bin 400 ağaç kesildi.

Alamos Gold’un Türkiye’deki iştiraki Doğu Biga Madencilik’le birlikte yürüttüğü operasyona tepkiler hem maden sahasında hem de sosyal medyada devam ediyor. 

Kirazlı’da 26 Temmuz’da 16 kişiyle başlayan “Su ve Vicdan Nöbeti”, 5 Ağustos’ta Çanakkale Belediyesi’nin çağrısıyla, binlerce insanın, bir kilometrelik bir kortej oluşturduğu “Büyük Su ve Vicdan Buluşması”na dönüşmüştü. 


Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU