Nebati: Herkesten enflasyonla mücadelede elini taşın altına koymasını istiyorum

“Giyim ve ayakkabı sektörü de indirimleri ocak ayına çekerek bize katkı sağlayabilir”

Fotoğraf: AA

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, “Herkesten enflasyonla mücadelede elini taşın altına koymasını istiyorum” dedi ve giyim ile ayakkabı sektörünün “indirimleri ocak ayına çekerek kendilerine katkı sağlayabileceğini” belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Anadolu Ajansı’nın Editör Masası programına katılan Nebati’nin açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

İkinci el konutla ilgili talep var. Bankalarımızla bu konuda çalışma yapılıyor. Bankalarımız kendi belirledikleri faizle ikinci el konut konusuna girebilir. (Yeni Evim) Bu bir çağrıdır. Pazartesi günü kamunun ortaya koymuş olduğu tavra, siz (konut firmaları) de destek vereceksiniz. Siz de bunu kampanyaya dönüştüreceksiniz.

(Ücret artışları ve EYT düzenlemesi) Bu kararların, seçime yönelik değil, tersine kazanımların vatandaşla paylaşıldığı bir dönem olarak değerlendirilmesi lazım.

Herkesten enflasyonla mücadelede elini taşın altına koymasını istiyorum. Giyim ve ayakkabı sektörü de indirimleri ocak ayına çekerek bize katkı sağlayabilir.

Bizim eksi enflasyon gibi bir derdimiz yok, öngörülebilir bir süreci yönetiyoruz.

Kararlarımız seçime yönelik değil.

Enflasyon hariç tüm makroekonomik göstergelerde tam bir iyileşme var.

 

Nebati, EYT için işverene verilecek kredi desteğinin ayrıntılarını paylaştı. Nebati, "36 aya kadar vadesi, 6 ay ödemesiz dönemi olacak. Faiz oranları da düşük. Bankalar ve katılım finans kurumları da iştirak edecek" diye konuştu.

“3,5 kilo verdim”

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Dolar/TL kurunun 13'ten 18'e çıktığı 1-20 Aralık 2021 tarihleri arasında 3 buçuk kilo verdiğini söyledi.

Konuşmasında, “1 Aralık doğum günümdü. 1 Aralık’tan 20 Aralık günü Cumhurbaşkanının açıkladığı tarihi manifestosuna kadar 3 buçuk kilo verdim” diyen Nebati şunları söyledi:

Benim gibi cüssesi küçük olanlarda hemen fark ettirir. Cumhurbaşkanı bir görev vermiş, neredeyse herkesin umutsuz olduğu, eski politikalara dönülmesi noktasında beklentilerin olduğu zor bir dönemde Cumhurbaşkanımıza ben size inanıyorum. Bu görevi inanarak yapacağım dedim.

Nebati sözlerine şöyle devam etti:

“İnsanların Çin mi Kore modeli mi dediği bir dönemde, “Türkiye’nin makro göstergeleri bunları hak etmiyor” dediğimde yalnızdım. Geçen yılın ilk 6 ayı çok kötüydü. ‘Gözünü açıp kapatacaktın ne oldu?’ diyenler… ‘Enflasyon nisanda düşecekti, bu model olmaz, dünyanın dışında bir akışa gidiyorsunuz’ şeklinde söylemler, o baskı dönemi… Her şey unutuldu. Türkiye’nin performansıyla bütün üzüntülerimiz süngerle çekildi.

Kira artışlarında yüzde 25 sınırı

Bakan Nebati şu açıklamalarda bulundu:

Olağanüstü dönemlerdeki şartlarla ilgili aldığınız kararları olağan dönemlerde yapmayacaksınız. Geçen yıl kiracılarımızı rahatlatmak için konutlarda yüzde 25'lik sınır getirmiştik, temmuz ayında bitiyor. Ondan sonra serbest piyasa çerçevesinde kendi aralarında anlaşacaklar. Bu geçici bir süreçti, 1 yıllıktı.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU