Nihal Atsız ve Alparslan Türkeş'in adı geçiyor... Alman istihbaratından Ülkücü Hareket analizi

Analizde, Alparslan Türkeş'in kurduğu "Bozkurtların" 1968 itibariyle siyasi cinayetler işlemeye başladıkları, 1980'e kadar 600'den fazla kişinin öldürüldüğü iddia edildi

Fotoğraf: AA

Almanya'da iç istihbarat teşkilatının Ülkücü Hareket hakkında yayımladığı yeni bir analiz dikkat çekti.

DW Türkçe'den Değer Akal'ın haberine göre; Almanya'nın iç istihbarat birimi olan Anayasayı Koruma Dairesi'nin (BfV) internet sayfasında "Almanya'daki Türk aşırı sağı" başlığıyla yayımlanan analizde, Ülkücü Hareket'teki şiddet eğiliminin, Almanya'da iç güvenlik açısından tehdit oluşturduğu kaydedildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Antisemitik ve ırkçı aşırı sağcı unsurlar içermektedir"

"Aşırı sağ, Almanya'daki özgürlükçü demokratik düzene yönelik en büyük tehditlerden birini oluşturmaktadır" ifadelerine yer verilen BfV analizinde, "Türk Ülkücü Hareketi'nin" de bu kapsamda görüldüğü ifade edildi.

Analize göre Ülkücü Hareket'in ideolojisi, aşırı milliyetçilik, ırkçılık ve antisemitizm gibi belirli topluluklara karşı düşmanlık güden akımların temel özelliklerini içinde barındırıyor.

Köklerinin Turancılık ve Pantürkizm'e dayandığına dikkat çekilen Ülkücü ideoloji hakkında şu tespit aktarıldı:

Hareketin ideolojik yelpazesi milliyetçi Kemalizm'den İslamcılara kadar uzanmaktadır. İdeoloji, abartılı milliyetçi unsurların yanı sıra antisemitik ve ırkçı aşırı sağcı unsurlar da içermektedir.

Nihal Atsız ve Alparslan Türkeş'in adı geçti

Analizin "Şiddet eğilimi, Almanya'nın iç güvenliğini tehdit ediyor" başlıklı bölümünde de ilginç bilgiler paylaşılıyor.

"Şiddet kullanımı Nihâl Atsız gibi Ülkücü önderler tarafından çoktan meşrulaştırılmıştır ve bugüne kadar da amaca hizmet eden bir araç olarak onaylanmaktadır" ifadelerine yer verilen analizde, Alparslan Türkeş'in kurduğu Bozkurtların 1968 itibariyle siyasi cinayetler işlemeye başladıkları öne sürüldü.

600'den fazla kişi öldürüldü

Alman iç istihbaratına göre, 1980 yılına kadar 600'den fazla kişi bu harekete üye kişiler tarafından öldürüldü.

BfV'nin analizinde, Ülkücülerin günümüzde de silahlara büyük bir ilgi duyduklarına, internet paylaşımlarında silahlı savaşçılar olarak görüntülerini paylaştıklarına dikkat çekildi.

 

Haberin tamamına BURADAN ulaşabilirsiniz

 

DW Türkçe
 

DAHA FAZLA HABER OKU