Kırgızistan'da eski Cumhurbaşkanı'na gözaltı gerilimi... Atambayev'in destekçileri ile polisin çatışmasında 1 ölü, 30'dan fazla yaralı var

2017'de görevden ayrılan ve dokunulmazlığı kaldırılan Atambayev'i Kırgızistan Parlamentosu yolsuzlukla suçluyor

Kırgızistan'da önceki Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev'in polis tarafından gözaltına alınma girişimi çatışmanın çıkmasına neden oldu. 

Yeni yönetim tarafından yolsuzlukla suçlanan Atambayev'in uzun süren çatışmaların ardından gözaltına alındığı duyurulsa da, Atambayev bugün Bişkek'te saat 16.00 itibarıyla bir miting düzenleyeceğini duyurdu. 

Atambayev'in kızı Aliya Shagieva da sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada babasının gözaltına alındığı iddiasını Instagram hesabından yaptığı açıklama ile yalanladı.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

В силу сложившихся обстоятельств хочу сделать два заявления: ⠀ Во-первых, мой отец никуда не сбегал, никто его не задержал и то, что он якобы находится в безопасности — наглая ложь. Он до сих пор в Кой-Таше. Во-вторых, то, что Акнет прекратил вещание "Апреля", говорит о многом. ⠀ Никогда не лезу в политику и не знаю о происходящем. Вокруг дома в Кой-Таше летают вертолеты. Подозреваю, что людям обрывают связь. Какие-то неполадки с моим собственным телефоном. До меня практически нереально дозвониться. Мне очень страшно за семью, за людей, которые пострадали, проявляя свою гражданскую позицию. ⠀ Пожалуйста, распространите информацию, чтобы некоторые недобросовестные люди не вводили людей в заблуждение!

Aliya Shagieva (@chestnayaaa)'in paylaştığı bir gönderi ()Shagieva, "Koşullar nedeniyle iki açıklama yapmak istiyorum: ⠀ Birincisi, babam hiçbir yerde kaçmadı, kimse onu alıkoymadı ve güvende olduğu iddiası bariz bir yalan. Hala Koy-Tash'da." açıklaması yaptı.

 

Shagieva, "Koşullar nedeniyle iki açıklama yapmak istiyorum: ⠀ Birincisi, babam hiçbir yerde kaçmadı, kimse onu alıkoymadı ve güvende olduğu iddiası bariz bir yalan. Hala Koy-Tash'da." açıklaması yaptı.

Bu sabah Atambayev'in kendisi de medyaya bir açıklama yaparak iki gözaltı girişiminin de başarısız olduğunu, taraftarlarının bugün Bişkek'te hükümet karşıtı gösteri düzenleyeceğini duyurdu.  

Video açıklamasında Atambayev, halka karşı güç kullanılmamasını ve barışçı yolların izlenmesini istedi.

 

 

Atambayev'in özel kuvvetler tarafından gözaltına alınacağı duyumu üzerine evinin önünde destekçileri toplanmıştı.

Atambayev'in baskın başladığı sırada evinin önündeki sokağa çıktığı anın videosu da yerel basın kuruluşları tarafından yayınlanmıştı.

 

 

Atambayev taraftarları polisin eve girişini engellemeye çalışmış, yerel medyaya göre çatışmada bir polis hayatını kaybetmişti.

Operasyonu yöneten polis şefinin ise komada olduğu belirtiliyor. 

Olaylar sırasında 30'dan fazla kişinin yaralandığı ifade ediliyor. 

Eski Cumhurbaşkanı'nın dokunulmazlığının kaldırılmasının ardından polis Atambayev'i birkaç kez ifadeye çağırmış; 62 yaşındaki siyasetçi bu çağrıya yasal olmadığı gerekçesiyle uymamıştı.

Parlamento, 2017'de görevden ayrılan Atambayev'i yolsuzluklu suçluyor.  

Başkent Bişkek'in 20 kilometre uzağındaki Koi Tash bölgesinde polis ile Atambayev taraftarı arasında çıkan çatışmada plastik mermi kullanıldığı öne sürülüyor. 

Atambayev yanlısı yayın yapan April TV tarafından yayınlanan görüntülerde eski cumhurbaşkanının konutunun üstünde bir helikopterin uçuş yaptığı, kamuflajlı özel birliklerin evin içine girdiği ve evden silah sesleri yükseldiği işitiliyor. 

AKIpress'in aktardığına göre polisin evde yaralanan beş eylemcinin dışarı çıkarılıp hastanede tedavi altına alınmasına izin verdiği öne sürülüyor. 

Atambayev destekçilerinin daha fazla polisin gelişini engellemek  için evin çevresindeki ağaçları kesip yolu kapattığı belirtiliyor. 

Kırgizistan'da acil toplantı

Hükümet olayların ardından bugün acil toplantı kararı aldı. 

Güvenlik konseyi konuyla ilgili görüşme yapacak. 

62 yaşındaki siyasetçi geçtiğimiz ay Moskova'da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir araya gelmişti. 

Putin'in halihazırdaki Cumhurbaşkanı Jeenbekov'a desteğini sunduğu biliniyor. 

Rusya'nın Kırgızistan'da bir askeri üssü bulunuyor. 

Kırgızistan'ın Rusya'nın bölgedeki en yakın müttefiklerinden biri olduğu biliniyor. 

Kırgızistan'da 2011-2017 yıllarında cumhurbaşkanlığı görevini yürüten Atambayev, koltuğunu Sosyal Demokrat Parti'den Sooronbay Jeenbekov'a devretmişti.

SSCB'nin dağılmasından bu yana üçüncü kez iktidar kavgasının yaşandığı ülkede gerilimin sokaklara taşmasından endişe ediliyor.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU