Yeni bir dışişleri bakanı ABD-Çin ilişkileri için ne anlama geliyor?

Çin Gang'ın atanması, verimli olabilecek bir tutum değişikliğinin habercisi olabilir

Çin'in eski ABD Büyükelçisi Çin Gang, Çin Dışişleri Bakanı oldu (Reuters)

ABD'yle Çin arasındaki diplomatik ilişkiler düşünüldüğünde akla ilk gelen Tayvan'ın statüsünden ticarete kadar sayısız anlaşmazlık oluyor.

Zıtlaşmalar iki ülke arasındaki siyasi tartışmaların kısmen önemli bir parçası olduğu için çeşitli atışmalar haberlerimizin düzenli bir özelliği haline geldi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Daha önce ABD Büyükelçisi olan Çin Gang'ın Çin Dışişleri Bakanı olarak atanması, iki ülke arasındaki çalışma ilişkileri açısından ilginç bir gelişme.

Hafta sonu Çin Gang'la görüşen ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın, açık iletişim hatlarının sürdürülmesinin gerekliliği üzerine konuştuğu söyleniyor. Çin Dışişleri Bakanlığı da bu görüşmeyi doğrulayarak Çin Gang'ın yeni görevinde Blinken'la yakın çalışma ilişkilerini sürdürmeyi dört gözle beklediğini söylediğini açıkladı.

Bu görüşme, Çin Gang'ın dışişleri bakanı olarak kendisinden önce görev yapan Vang Yi'nin, partinin resmi dergisi Gerçeği Arayış'ta yayımlanan makalesinde Çin ve ABD'nin "birbirleriyle geçinmenin karşılıklı saygı, barış içinde bir arada yaşama ve çift taraflı kazanmaya dayalı bir yolunu kurarak Çin-ABD ilişkilerini yeniden sağlık ve istikrar rayına oturtmaları gerektiğini" ifade etmesinin ardından gerçekleşti.

Her iki ülkenin de tutumunu değiştirmesi verimli sonuçlar doğurabilir ama çoğu şeyin değişip değişmeyeceğini göreceğiz. Öte yandan bu kolay olmayacak: Geçen günlerde ABD ordusu bir Çin savaş uçağının Güney Çin Denizi üzerinde bir ABD Hava Kuvvetleri uçağına tehlikeli bir şekilde yakın uçtuğunu belirterek esasen sert bir eleştiride bulundu. Pekin, Çin'in tamamında hak iddia ettiği ve stratejik açıdan hayati önem taşıyan Güney Çin Denizi üzerinde ABD ve müttefiklerinin askeri uçaklarına sık sık meydan okuyor.
 


NASA Başkanı da yakın zamanda verdiği bir röportajda Güney Çin'e atıfta bulundu. Bill Nelson, ABD'nin Pekin'le uzay yarışına kilitlendiğini ve ülkenin, rakibinin Ay kaynaklarına hakim olmaya çalışmamasına "dikkat etmesi" gerektiğini söyledi.

Nelson, "Ve [Çin'in] bilimsel araştırma kisvesi altında Ay'da bir yere ulaşmamasına dikkat etmemiz gerektiği doğru. 'Uzak durun, biz buradayız, burası bizim bölgemiz' demeleri de ihtimal dışı değil" dedi. NASA Başkanı, Pekin'in Güney Çin Denizi'ndeki eylemlerinin ülkenin bölgesel hırsının bir işareti olduğuna değindi.

Washington-Pekin ilişkilerinin her iki ülkenin de arzu ettiğini söylediği kadar samimi olması için daha gidilecek çok yol var gibi duruyor. 

Saygılarımla

Chris Stevenson

The Independent Premium Editörü



https://www.independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: İpek Uyar

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU