Hasankeyf’ten Batman’a yürümek isteyen HDP'liler gözaltına alındı

HDP’li Acaran: 15 kişi çok şiddetli bir şekilde darp edilerek gözaltına alındı

Fotoğraf: Twitter / HDP Ekoloji

Daimi su tutma işlemleri başlatılan Ilısu Barajı'nın altında kalacak olan 12 bin yıllık antik Hasankeyf’den Batman’a yürümek isteyen HDP’liler gözaltına alındı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Genç Kadın ve Gençlik Meclisi, Hasankeyf’te nöbet eylemleri başlatmak istedi ancak bu girişimler polis müdahalesiyle karşılık buldu.

Bugün de aynı şekilde Hasankeyf’e giden Batman Belediyesi eş başkanları Mehmet Demir ve Songül Korkmaz ile HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran’ın bulunduğu grubun etkinlik yapmasına izin verilmedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Daha sonra Hasankeyf’ten Batman merkeze doğru yürüyüşe geçen gruba jandarma tarafından müdahale edildi. Müdahale sırasında 15 kişi gözaltına alındı.

Müdahale hakkında Independent Türkçe’ye bilgi veren HDP’li Acaran, bölgedeki tarihi yerlerin dinamitlerle patlatıldığını hatırlatarak “Biz uzun süredir nöbet eylemleri başlatmak istiyorduk. Bugün de buradaki duruma dikkat çekmek için Hasankeyf’ten Batman’a 20 kişilik bir grupa yürüyüşe geçtik” dedi.

"Toplu yürümek valilik kararıyla yasaklandığı gerekçesiyle müdahale edeceklerini söylediler"

Olağanüstü hâlin (OHAL) kaldırılmasına rağmen Doğu ve Güneydoğu illerinde hâlâ 'OHAL kararları’ alındığını söyleyen Acaran, şöyle devam etti:

Kaymakamlığa göre suya girmek, toplu halde yürümek, neredeyse nefes almak yasak. Biz kendi can güvenliğimiz için yolun ortasından yürümemeye çalıştık. Ancak yine bir ordu ile peşimizdeydiler. 'Toplu yürümenin’ valilik kararıyla yasaklandığı gerekçesiyle müdahale edeceklerini söylediler. Seyahat hakkımızın engellendiğini söyledik ancak 15 kişi çok şiddetli bir şekilde darp edilerek gözaltına alındı.

Çanakkale’de Kaz Dağları yakınlarında bulunan Kirazlı köyüne yapılmak istenen altın madenini protesto için binlerce kişinin yürüyüş gerçekleştirdiğini hatırlatan Acaran, “Bizler 15-20 kişiyle yürüdüğümüz zaman saldırıyla karşılaşıyoruz” dedi.

Öte yandan Hasankeyf için pazartesi günü eylem yapmak isteyen ve polis müdahalesinin ardından gözaltına alınan 19 kişinin serbest bırakıldığı öğrenildi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU