2023'te Ukrayna, Gazze ve Suriye'yle aynı kaderi paylaşabilir

Eğer bu haberden, Ukrayna'nın içinde bulunduğu kötü durumdan bıkarsak, bu küresel ölçekteki istilayı normalleştirme riskiyle karşı karşıya kalırız

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski'nin yapılmayacak olanı yapıp savaş başladığından beri ilk kez Ukrayna'dan ayrılması, ABD'yi ziyaret edip destek istemesi tesadüf değil (Reuters)

Çok az kişi 1 Ocak 2022'de uyandığında, II. Dünya Savaşı'ndan bu yana Avrupa'nın modern tarihindeki en büyük olayın eli kulağında olduğunu düşünebilirdi. Bu olayın hepimizin hayatına böylesine yıkıcı bir şiddetle yayılacağını.

Ancak 24 Şubat'ta Rusya Devlet Başkanı Putin, Ukrayna'yı ve gezegenei buna maruz bırakmaya karar verdi ve gelecek nesiller boyunca hepimiz için yeni bir dünya düzeni kurdu. Bu adım, bu hikayedeki iki kahramanın sınırlarının çok ötesinde bir yankı uyandırarak ekmek kıtlığından neredeyse açlığa ve hayat pahalılığı krizine kadar her şeyi ateşledi.

Ve böylece, Ukrayna ve ağırlık merkezi olduğu ülkeyi kasıp kavuran savaşla epey hayret verici bir yıl oldu. Peki daha ne kadar sürecek? Avrupa'nın en büyük mülteci ve insani krizine yol açan çatışma o kadar yıkıcı oldu ki, ne yazık ki dünyadaki diğer felaketleri ve savaşları gölgede bıraktı. Küresel ilgi odağı, artık ikonikleşmiş görüntü ve kelimelerle yakalanan olağanüstü sahnelerin üzerinde.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ancak sert bir topçu savaşı başlayıp ilerledikçe, hatlar sağlamlaştıkça, kanlı çatışmalar belki de giderek daha az kazanımla sürdükçe, korkum o ki gelecek ay Rusya'nın istilasının yıldönümünden sonra yorgunluk nihayetinde kendini gösterecek. Putin de buna güveniyor. Hikayeyi canlı ve güncel tutmak da hem gazetecilerin hem de insani yardım görevlilerinin işi olacak.

Bir dereceye kadar, yorgunluk zaten başladı. Ele aldığım pek çok çatışmada olduğu gibi, dünyanın dikkatini çekmek bir kum saatine benziyor. Suriye'de 12 eziyet dolu yıldır bitmek bilmeyen çatışmadan küresel haber platformlarında o kadar az bahsediliyor ki bana sürekli savaşın bitip bitmediği soruluyor. Benzer şekilde uzun bir savaşın perişan ettiği Libya'da hükümetin durumunun ne olduğuna dair çok az kişinin bir fikri var.

Tekrar, aynı zamanda ilginin de katilidir. 2021'de Gazze'de bir sokaktaki hava saldırısıyla oluşan kraterde durduğumu hatırlıyorum. Bu sokağın 2012'de, 2014'te ve 2021'de de bombalandığını görmüştüm. Çatışmanın şaşırtıcı aşinalığı, dünyanın büyük bir kısmının krizi omuz silkerek karşılamasına neden oldu. 2023'te Ukrayna da benzer bir kaderi paylaşabilir; özellikle de Kiev bölgesinin kurtarılmasından Harkov'a ve Herson'a kadar savaşın içindeki muharebeler giderek ayırt edilemez hale geldikçe.

Avrupa ve Batı'daki iç sıkıntılar bu durumu daha da kötüleştiriyor. Pandeminin hemen ardından gelen Ukrayna'daki savaş, Avrupa'da genel olarak yaklaşık yüzde 11'e ulaşan (ancak Polonya'da yüzde 15,6'ya kadar yükselen) rekor düzeyde yüksek enflasyona katkıda bulundu. Fiyatların aşırı yükselmesi halkın harcama konusunda isteksizleşmesine neden olurken, Ukrayna'ya yapılan bağışlar da azaldı. Bu durum Kiev'i hiç şüphesiz çok endişelendiriyor.

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski'nin savaş başladığından beri ilk kez Ukrayna'dan ayrılarak ABD'ya olağandışı bir ziyarette bulunarak destek istemesi tesadüf değil. Ukrayna lideri burada ABD Başkanı Biden ve Kongre'ye daha fazla ve sürekli Amerikan desteği, özellikle de silah desteği için duygulu bir ricada bulundu. Temsilciler Meclisi'ndeki Cumhuriyetçiler arasında yardımların sürdürülmesinin yararına dair kuşkular giderek artıyor. Kongre'de ortak bir oturumda konuşan Biden, Ukrayna'ya verilen desteği hayırseverlik olarak değil "küresel güvenlik ve demokrasiye yapılan bir yatırım" diye tanımladı.

"Bu savaş dondurulamaz ya da ertelenemez" ifadelerini kullanan Biden, Amerika'nın siyasi seçkinlerine seslenerek, "Okyanusun ya da başka bir şeyin koruma sağlayacağını umarak görmezden gelinemez... çok şey dünyaya bağlı. Dünyada pek çok şey size bağlı" dedi.

Bu, insanların dünyasındaki talihsiz gerçekliktir. Dikkat sürelerimiz ve ceplerimiz sonsuz değil. Olamazlar da. Tehlike şu ki bu durum doğrudan Moskova'nın işine geliyor, küresel ilgisizlik Putin'in en büyük silahı çünkü Ukrayna'ya verilen destek çökmeye başlarsa kazanma şansı artacak. Eğer bu haberden, Ukrayna'nın içinde bulunduğu kötü durumdan bıkarsak, bu küresel ölçekteki istilayı normalleştirme riskiyle karşı karşıya kalırız.

Dünyada tehlikeli bir emsal oluşturma riskine gireriz. Dolayısıyla muhabirler olarak işimizin bir parçası da izleyicilerin ilgisini çeken önemli haberleri anlatmaya ve yayınlamaya devam ederek bununla mücadele etmek. Ve yapılan zulümlere ışık tutmayı sürdürmek.



https://www.independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: İpek Uyar

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU