Sayın "sembolik" devlet başkanı!

Bu, "göstermelik" devlet başkanının gitmesi ve Suriye'nin, referans noktası nerede olursa olsun İran'a tabi olmayan Suriyeli biri tarafından yönetilmesiyle sonuçlanacak siyasi bir çözüm olmadan gerçekleşmeyecek. İşte bu olduğunda bölge değişecek

Fotoğraf: Reuters

Er ya da geç günler ve olaylar, İran'ın bölgedeki tırnaklarını kesmenin ve İran'la çatışmayı İran'ın içlerine döndürmenin anahtarının, Irak veya Lübnan ya da bölgedeki diğer ülkeler değil, Suriye olduğunu gösterecek.

Böyle bir giriş yapmamın sebebi, İran'ın Suriye'deki genişlemesi ve Şam'da Beyrut'un güney banliyösüne benzer bir banliyö kurma planları ile ilgili gazetemizin yayımladığı bir haberdir.

Beyrut'taki yıkım banliyösü, Hizbullah'ın kalesi ve bölgemizi ve Akdeniz ülkelerini istikrarsızlaştırmanın karargahıdır.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Suriye'de yeni bir banliyö kurulması daha yıkıcı ve etkili olacaktır. Zira Humeyni iktidara geldiğinden beri Tahran, "direniş" yalanını yaymasına ve bölge ülkeleri ile pazarlık kozu olarak kullanmak için İsrail'le mücadele ettiğini iddia ederek sahte meşruiyet aramasına izin verecek bir Akdeniz penceresi peşinde.

Akdeniz'in güvenliğindeki herhangi bir sarsıntı, bir mülteci krizi ve terör ihracatı anlamına geleceği için İran, Batı karşısında kendisine bir konum oluşturmak için Akdeniz'e doğru bir pencere arayışı içinde.

Aynı zamanda Suriye, Irak üzerinden Tahran'dan Lübnan'a giden ikmal hatlarını da simgeliyor.

Sözde Arap Baharı'ndan ve Suriye'deki gerçek devrimden bu yana, İran'ı Suriye'de vurmanın Tahran ahtapotunun kollarını kesmek ve kafasını İran'ın içine gömmek demek olduğunu söylüyorum.

Bu olduğunda Tahran, kendi içerisinden gelen hak talepleriyle uğraşmaya geri dönecek. Eski ABD Başkanı Barack Obama bunu görmezden geldi ve fırsatı kaçırdı.

Suriye'deki olayın mezhep ya da "Mısır'sız savaş, Suriye'siz barış olmaz" yalanı ile ilgisi yok.

Aynı şekilde mesele, sayın "göstermelik" Devlet Başkanı Beşşar Esad'ı hedef alma hikayesi de değil. Bizzat istikrarı sağlama ve İran'ın ikmal hatlarını kesme meselesidir.

En önemli şey, İranlıların Suriye'yi kaybetmesi durumunda devam etmesi imkansız olan İran devrimini ihraç etme projesini durdurmaktır.

Ne söylenirse söylensin Esad bunu yapmadı ve yapmayacak. Suriye'de iktidara geldiğinden beri, Suriye'yi İran'dan uzaklaştırıp bağımsız bir devlet haline getireceğine dair fos çıkan umutlar vardı.

Burada pan-Arabizm'den veya mezhepçilikten bahsetmiyorum. Belki o zamanlar bazıları için bu temenniler kabul edilebilirdi, ancak bunlar koca bir yalandı. Zaman bunu kanıtladı.

Şimdi zaten denenmiş bir şeyi denemek akıllıca değil. Esad, Suriye'nin değil de "göstermelik" bir devlet başkanı olana kadar bu hikayeyi yutturdu.
 


Bugün Suriye'de bir değil birkaç ülke var; Ruslar, ABD'liler, Türkler ve İsrailliler. Burada şimdi İran geriye ne kaldıysa yok etmek istiyor.

Zira İran, Suriye'nin nüfuz sahibi bir devlet olmasını değil, Tahran tarafından etkin bir şekilde yönetilen bir devlet olmasını istiyor.

Bu, Lübnan'dakinden daha kötü bir örnek olacak. Nitekim Lübnan'da en azından İran nüfuzuna karşı bir direniş var.

Suriye ise tahrip edilmiş ve halkı, İran milislerinden yaklaşık 60 bin savaşçıyla birlikte menfur bir mezhepsel şiddete maruz kalmış durumda.

Çıkan son haberler, Husilerin Suriye'de insansız hava aracı (İHA) fırlatma talimi yaptığından söz ediyor.

Bu doğrultuda, burada Araplara ve Batı'ya ve özellikle de Washington'a bir tavsiye:

Suriye öngörülebilir seviyeye geri dönmeyecek ve bir çatışma alanı olarak kalmaya devam edecek.

Buradaki krizin ve ondan önce İran'la yaşanan krizin çözümü İran'ın Suriye'deki projesini çökertmekten geçiyor.

Bu, "göstermelik" devlet başkanının gitmesi ve Suriye'nin, referans noktası nerede olursa olsun İran'a tabi olmayan Suriyeli biri tarafından yönetilmesiyle sonuçlanacak siyasi bir çözüm olmadan gerçekleşmeyecek. İşte bu olduğunda bölge değişecek.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

Independent Türkçe için çeviren: Asasmedia

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU