Esad'a bağlı medya, 'Moskova görüşmesini' kutluyor

El-Vatan gazetesi görüşme haberini manşetten verdi. Resmi medya, Suriye Savunma Bakanlığı’nın açıklamasını yayınlamakla yetindi

Fotoğraf: AA

Suriye resmi haber ajansı SANA, Suriye Savunma Bakanı ve   Suriye Genel İstihbarat Başkanı’nın çarşamba günü Moskova’da Türk mevkidaşlarıyla gerçekleştirdiği görüşmeye ilişkin Suriye Savunma Bakanlığı tarafından yapılan kısa açıklamayı yayınlamakla yetinirken, Esad rejimine bağlı El-Vatan gazetesi, Şam’daki bilgi sahibi kaynaklardan aktardığı haberinde ‘geçen aylarda yapılan güvenlik görüşmelerinde işler yolunda ve Şam’ın istediği gibi gitmeseydi, bu görüşme gerçekleşmezdi’ ifadelerini aktardı.

El-Vatan’ın haberi şöyle oldu:

Suriye, Türkiye ve Rusya savunma bakanlarının üçlü toplantısına, üç ülkenin istihbarat servislerinin başkanları da katıldı. Toplantının atmosferi veya tartışılan dosyalar hakkında ek ayrıntı verilmedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Gazete toplantı hakkındaki haberi manşetten verdi.

Resmi medya,  Suriye Savunma Bakanlığı’nın açıklamasını yayınlamakla yetindi:

Bugün (dünden önceki gün) Rusya’nın başkenti Moskova’da Suriye Savunma Bakanı ve Suriye Genel İstihbarat Dairesi Başkanı ile Türk Savunma Bakanı ve Türk İstihbarat Teşkilatı Başkanı, Rus tarafının da katılımıyla bir görüşme gerçekleşti. İki taraf birçok dosyayı görüştü. Görüşme olumlu geçti.

Suriye resmi haber ajansı SANA muhabiri daha önce ‘Suriye, Rusya ve Türkiye savunma bakanları arasında bugün (iki gün önce) terörle mücadele çabaları, Suriye'deki durum ve mülteci meselesinin ele alındığı üçlü görüşme gerçekleştirildiğini’ aktardı. Ayrıca ‘üç bakanın, Suriye ve bölgedeki durumu istikrara kavuşturmak için ortak diyalogu sürdürmenin gerekliliğini ve önemini vurguladığı’ da belirtildi.

SANA, Moskova’da bir araya gelenlerin isimlerini vermeden sadece pozisyonlarını belirtirken, el-Vatan gazetesi bakanların isimlerini yayınladı. El-Vatan bu toplantının ‘2011’den bu yana bir ilk olduğuna dikkat çektiği haberinde şu ifadelere yer verdi:

Rusya’nın başkenti Moskova (dün) savunma bakanlarını bir araya getirdi. Suriye Savunma Bakanı Ali Mahmud Abbas, Türkiye Savunma Bakanı Hulusi Akar, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu müzakere masasına oturdu. Görüşmede, terörle mücadele çabaları, Suriye’deki durum ve mülteciler meselesi ele alındı.” Haberde ayrıca toplantının ‘Suriye ve bölgedeki durumu istikrara kavuşturmak için ortak diyalogu sürdürmenin öneminin’ vurgulanmasının yanı sıra ‘olumlu bir atmosfer’ ile sona erdiği belirtildi.

El-Vatan ‘gözlemci’ olarak nitelendirdiği kaynaklardan Şam’ın ‘Ankara’nın aylar önce kendisiyle yakınlaşma kapısını açmasından bu yana, hızlı bir açılımın cazibesine ve baskılarına direndiğini’ aktardı. Gazete, Şam hakkında “İki başkent arasında uzlaşma sağlanmasında aktif olan ülkelerin girişim ve çabalarından uzak kalarak, kararlı yaklaşımına ve teröristleri desteklemeyi bırakmaya ve halk tarafından istenen, vazgeçilmesi mümkün olmayan bir talep olarak, topraklardan geri çekilme planı hazırlanmasına yönelik taleplerinde kararlı kaldı ve karar alma sürecinde büyük bir bağımsızlık gösterdi” ifadelerine yer verdi. El-Vatan ‘Şam’ın 2022 yılını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile iletişimde bulunmadan geçirdikten sonra gelecek dönemde ulusal haklarını korumaya dayalı mevcut politikasını sürdürmesinin ve Türk tarafının uzlaşma ve normalleşme adımlarını hızlandırmak için başlattığı medya çalışmalarını ele almasının muhtemel olduğunu’ aktarırken bu bilgiyi veren kaynakların ‘zamanın, Şam lehine işlediğine’ inandığını vurguladı.  

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU