İsraille normalleşme hamlesi: Iraklı heyet 3 kez ziyaret etmiş

İsrail Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada 2018 yılında 3 Iraklı heyetin İsrail’i ziyaret ettiği belirtildi. İsrailli analist Cohen’e göre ziyarette İran’ın Suriye’den çekilmesi ve Arap ülkeleriyle normalleşme konuları görüşüldü

Fotoğraf:AA

Bakanlık, son ziyarette birlikte geçtiğimiz yılda Irak’tan İsrail’e 3 ziyaretin gerçekleştiğini bildirdi. 

İsrail Dışişleri Bakanlığı’na ait sosyal medya sitelerinde paylaşılan bilgilerde, Iraklı heyetlerin Sünni ve Şii Müslümanlardan oluştuğuna işaret edilerek, Irak'ta etkin role sahip oldukları belirtildi.

 

 

Heyetlerin Batı Kudüs'te bulunan "Yad Vaşem" Yahudi soykırım müzesini de gezdiği bildirilen paylaşımlarda, İsrailli yetkililer ve akademisyenlerle de bir araya geldikleri kaydedildi.

İsrail’in "bu tür girişimlere" destek verdiği vurgulandı.

 

 

Netanyahu daha önce Irak için ‘düşman’ demişti

Irak ile İsrail arasında herhangi bir diplomatik ilişki bulunmazken İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, daha önce birçok kez Irak’ın da İran ve Suriye ile İsrail’in Orta Doğu'daki düşmanları listesinde olduğunu söylemişti.

İsrailli analist: Heyet İran’ın çekilmesi için gönderildi

Twitter üzerinden siyasi analizlerini paylaşan İsrailli Edy Cohen, Iraklı heyetin ziyaretinde üç maddenin görüşüldüğünü iddia etti. Cohen’e göre heyetler İsrail’in Suriye’ye yönelik hava saldırılarını durdurması karşılığında İran’ın Suriye’nin güneyinden çekilmesi, Şii partilerle ilgili sorunun çözümü ve Suriye, Lübnan, Irak ve Körfez ülkeleri ile normalleşmesi konularını görüştü. Cohen, üçüncü maddenin paylaşıma uygun olmadığını belirtti.
 

 

İsrail ile Körfez ülkeleri arasında yakınlaşma

Son günlerde başta Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) olmak üzere Körfez ülkelerinin İsrail ile yakınlaşması dikkati çekiyor.

İlk önce İsrail Milli Takımı'nın Katar'ın başkenti Doha'da 25 Ekim-3 Kasım tarihlerinde düzenlenen Dünya Jimnastik Şampiyonası'na katılması gündeme gelmişti.

İsrail Başbakanı Netanyahu da 26 Ekim'de ülkesinin diplomatik ilişkisi bulunmayan bir diğer Körfez ülkesi Umman'a resmi ziyaret gerçekleştirmişti.

BAE yönetimi de Uluslararası Judo Federasyonu tarafından geçen ay başkent Abu Dabi'de düzenlenen Judo Grand Slam Turnuvası'nda İsrailli sporcuların kendi bayraklarıyla yarışmasına izin vermişti.

DAHA FAZLA HABER OKU