Bilim insanları neredeyse sınırsız tatlı su kaynağına erişmenin yolunu buldu

"Çalışmamız başka seçeneklerin de var olduğunu gösteriyor"

Tatlı su, Dünya'daki su kaynaklarının sadece yüzde 3'ünü oluşturuyor ve bunların çoğu çok kirli veya kolayca erişilemez durumda (Pixabay)

İnsan nüfusu 8 milyara ulaşırken, uzmanlar Dünya'da yeterince tatlı su kaynağı olmadığını ve gelecekte susuzluk krizinin yaşanabileceğini söylüyor.

Artan talebi karşılamak için suyu geri dönüştürmek vebizi aya tasarruflu kullanmak önemli. Ancak çoğu uzmana göre bu yeterli olmayacak. Bilim insanları bu yüzden yeni tatlı su kaynakları arayışında.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD'li bilim insanları, bugün kullanılamayan ama neredeyse sınırsız bir kaynak vaat eden su buharına yöneldi. Çalışmada okyanusların üzerinde biriken su buharını toplamak ve içilebilir suya dönüştürmek için bir mekanizma tasarlandı.

Illinois Urbana-Champaign Üniversitesi'nden inşaat ve çevre mühendisi Praveen Kumar, "Mevcut kaynaklardan gelen veya geri dönüştürülmüş su insanların ihtiyaçlarını karşılamak için yeterli olmayacağından, tatlı su arzını artırmanın bir yolunu bulmamız gerek" ifadelerini kullandı.

Hakemli bilimsel dergi Scientific Reports'ta yayımlanan çalışmanın ortak yazarı, sözlerini şöyle sürdürdü:

Yeni önerdiğimiz yöntemle bunu büyük ölçeklerde yapabileceğini düşünüyoruz.

Araştırmacılar bu hedef doğrultusunda yaklaşık 210 metre genişliğinde ve 100 metre yüksekliğinde (kabaca büyük bir yolcu gemisi kadar) bir sistem tasarladı.

Bir bölümü okyanusta, bir bölümü ise kıyıya yakın durması gereken bu sistem, suyu taşıması, yoğunlaştırması ve toplaması açısından doğal su döngüsünü taklit ediyor.

Tasarıma göre okyanus yüzeyinin hemen üzerindeki nemli hava kıyıdaki yapıya taşınacak. Burada yer alan soğutma sistemleri buharı yoğunlaştırarak sıvıya dönüştürecek. Ekip bu sistemin rüzgar veya Güneş enerjisiyle çalışacağını söylüyor.

Ekip dünya genelinde bu tür sistemlerin kurulabileceği sahalar belirledi ve buralardaki toplanabilir nem miktarına ilişkin rakamları hesapladı. Buna göre sistemlerden sadece biri,  yaklaşık 500 bin kişinin günlük içme suyu ihtiyacını karşılayabiliyor.

Araştırma ekibinden, atmosfer bilimcisi Francina Dominguez, "Bu daha önce yapılmadı ve bence nedeni, araştırmacıların kara tabanlı çözümlere fazla odaklanması" dedi:

Öte yandan çalışmamız aslında başka seçeneklerin de var olduğunu gösteriyor.

Su buharına odaklanmanın bir diğer avantajı da iklim krizi nedeniyle kaynağın giderek artacak olması.

Çalışmada yer alan yüksek lisans öğrencisi Afife Rahman, "İklim projeksiyonları, okyanuslardaki buhar akışının zamanla artacağını ve daha da fazla tatlı su kaynağı sağlayacağını gösteriyor" diye konuştu.

"Önerdiğimiz fikir iklim değişikliği altında da uygulanabilir olacak" diyen Rahman, sözlerini şöyle sürdürdü:

Bu özellikle de kurak ve yarı kurak bölgelerinde yaşayan savunmasız nüfusların iklim değişikliğine uyum sağlaması için çok gerekli ve etkili bir yaklaşım sağlıyor.

 

Independent Türkçe, Science Alert, Illinois Urbana-Champaign Üniversitesi

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU