İsrail'de en sağcı hükümet kurulurken Filistinliler endişeli

İşgal altındaki Filistin topraklarıyla ilgili birçok bakanlık, ırkçı Ben-Gvir'in partisine verildi

Yeni koalisyon hükümetinde Netanyahu (solda) ve Ben-Gvir (sağda) arasındaki işbirliğinin ne boyutta olacağı bilinmiyor (AP)

İsrail'de "ülke tarihinin en sağcı" hükümetlerinden biri kurulurken, Filistinliler artan tehlikeden endişeleniyor.

1 Kasım'daki seçimlerden zaferle çıkan Likud Partisi Lideri Binyamin Netanyahu, dün gece Twitter hesabından yaptığı açıklamada hükümetini kurduğunu duyurdu.

Likud lideri, kabine listesini henüz açıklamazken, hükümet için mecliste yapılacak güvenoyu oturumunun 2 Ocak'ta düzenleneceği bildirildi.

1 Kasım'da yapılan erken genel seçimde, eski başbakan ve muhalefet lideri Netanyahu'nun başını çektiği sağ bloktaki partiler, 120 sandalyeli Meclis'e 64 milletvekili göndererek açık bir zafer kazanmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Cumhurbaşkanı Isaac Herzog da 13 Kasım'da Netanyahu'yu hükümeti kurmakla görevlendirmişti.

Netanyahu'nun öncülüğündeki sağ blok, Ultra Ortodoks Yahudi partilerden Şas ve Birleşik Tevrat Yahudiliği'yle radikal sağcı ve ırkçı politikalarıyla tanınan Dini Siyonizm ve Yahudi Gücü partilerinden oluşuyor.

Öte yandan radikal sağcı kabine, Filistinliler için de endişe yaratıyor.

İsrailli siyasi analist Yossi Alper, Birleşik Krallık'ın önde gelen gazetelerinden Guardian'a açıklamasında, Netanyahu'nun kabinesindeki radikal sağcı partileri dizginlememesi durumunda "felaketin eli kulağında olduğunu" söyledi.

Seçimlerde Netanyahu karşıtı blokta yer alan Gelecek Partisi lideri ve ülkenin başbakanı Yair Lapid de kabinenin "ülke tarihindeki en aşırı ve çılgın hükümet" olacağını ifade etmişti.
 


Öte yandan Filistinlilere karşı ırkçı söylemleriyle bilinen Yahudi Gücü partisinin lideri Itamar Ben-Gvir'e yeni koalisyon hükümetinde işgal altındaki topraklarla ilgili bakanlıkların verilmesi de tepki toplamıştı.

İsrail'de yasaklanan Kahanecilik akımından gelen Ben-Gvir'in Ulusal Güvenlik Bakanı olacağı açıklanmıştı. Radikal sağcı siyasetçinin partisine Banliyöler, Necef Çölü ve Celile'yi Geliştirme Bakanlığı ve Yahudi Mirası Bakanlığı da teslim edilmişti.

Ulusal Güvenlik Bakanlığı'na, işgal altındaki Filistin topraklarında görev yapan 2 bin kişilik "Sınır Polisi"nin de bağlanmasına karar verilmişti.

Gelecek Partisi'nden kimliğini paylaşmayan siyasetçiler, Ben-Gvir'e verilen yetkilerin hem ülke hem de Filistinliler için büyük bir tehlike oluşturacağına dikkat çekti.

BK'nin kamu yayımcısı BBC'nin analizindeyse Ben-Gvir'in kontrolündeki güvenlik güçlerinin, işgal altındaki bölgelerde "daha tehlikeli bir dönemin başlamasına neden olabileceği" belirtildi.

BBC'ye konuşan bir Filistinli aktivist, "İsrail askerleri bizi korumak için hiçbir şey yapmıyor" dedi.



Independent Türkçe, BBC, Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU