Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba: Rusya'nın dağılmasından korkmayın

"Tarihin çarkları dönmeye başlarsa hiç kimse durumu değiştiremez"

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 24 Şubat'taki askeri operasyon emriyle başlayan savaşta ABD, şimdiye dek Ukrayna'ya topalmda 20 milyar dolar değerinde askeri destek sağladı (Reuters) 

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, ABD'nin önde gelen gazetelerinden Wall Street Journal'a verdiği söyleşide, "Rusya'nın dağılmasından korkmayın" dedi.

Kuleba, 8 Aralık'ta yayımlanan söyleşide, Rusya'nın uluslararası kamuoyunun bir parçası olamayacağını savunarak, "Tüm dünyaya seslenmek isterim. Rusya'nın dağılmasından korkmayın. Tarihin çarkları dönmeye başlarsa, hiç kimse durumu değiştiremez" ifadelerini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu hafta Rusya'daki üç askeri hava üssüne insansız hava araçlarıyla saldırı düzenlenmişti. Kremlin emrin Kiev'den geldiğini savunurken, Ukrayna saldırıları üstlenmemişti.

ABD ise Ukrayna'ya yalnızca kendi toprak bütünlüğünü korumaları için silah yardımı yaptıklarını ve sınır ötesi operasyonları desteklemediklerini açıklamıştı.

Kuleba, söyleşisinde doğrudan bu saldırılara dair açıklama yapmadan şunları söyledi:

Biz öncelikle istila altındaki bölgelerimizde yer alan hedefleri vurmaya, bu bölgeleri kurtarmaya odaklanıyoruz. Öte yandan Rusya'nın teknik anlamda gücü yettiği her şeyi yapabilmesi ama Ukrayna'ya aynı hakların tanınmaması ahlaki, askeri ve kavramsal olarak yanlış.

ABD'ye onlardan aldıkları silahlarla Rus topraklarını vurmayacakları teminatını verdiklerini söyleyen bakan, bunun 2014'te Rusya'nın ilhak ettiği Kırım için geçerli olmadığını savundu.

Kuleba, ülkesinin savaşta Kırım'a dair hedeflerine ilişkin şu ifadeleri kullandı:

Kırım, Ukrayna'nın geri kalanından farklı konumda değil. Ukrayna, Kırım dahil tüm bölgelerini geri alacak. Bazılarını askeri, bazılarını da diplomatik yollarla geri kazanacak. Bu iki seçenek arasındaki denge hakkında öngörüde bulunmak için henüz çok erken.

Rusya'nın defalarca barış görüşmelerine hazır olduğunu söylemesine rağmen aslında yeni cepheler oluşturduğunu öne süren Kuleba, "Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü tartışmaya açmayız" dedi.



Independent Türkçe, Wall Street Journal, Washington Post

DAHA FAZLA HABER OKU