HDP'li Başaran'dan Bozdağ'a: 5 yıldır cinsel istismar verilerini neden paylaşmıyorsunuz?

HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran "'6, 7, 10 yaşındaki çocuklar evlenebilir' diyen kişiler hakkında ifade özgürlüğü diyerek takipsizlik veren savcılar ve hakimler siz de bu suça ortaksınız" diye konuştu

Fotoğraf: AA

HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran, Meclis'te, HDP'li kadın milletvekilleriyle düzenlediği basın toplantısında, "H.K.G'nin 6 yaşındayken cinsel istismara maruz kaldığı" haberlerine, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık'ın 3 gün sessiz kaldığını, sonrasında davaya müdahil olacaklarını ifade ettiğini hatırlattı.

"Bu yurtlarda, vakıflarda, okullarda çocukların istismara uğramasını engellemekten sorumlu değil misiniz?" diye soran Başaran, iktidarın söylemlerinin, basının ve yargının bu konudaki tavrının, duruşunun, çocuklara yönelik istismar vakalarını artırdığını ifade etti.

İnsan Hakları Derneğinin 2018 raporuna göre, istismar vakalarının sadece yüzde 5'inin açığa çıktığını belirten Başaran, "Adalet Bakanı'na buradan soruyoruz: 2017'den beri istismar verilerini neden kamuoyuyla paylaşmıyorsunuz? Neden bu konuda gereğini yerine getirmeme konusunda bu kadar ısrarcısınız?" diye konuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"MHP Diyarbakır İl Başkanı Kayaalp’in bir çocuğu istismar ettiği olayda da gördük"

Başaran şunları kaydetti:

Gereğini yerine getirmemek için ısrarcısınız. Sadece yürütme değil bu meselede yargının da aldığı tavır her defasında erkekleri teşvik eden, aklayan bir pozisyonda. En son MHP Diyarbakır İl Başkanı Cihan Kayaalp’in 16 yaşındaki bir çocuğu istismar ettiği olayda da bunun örneğini gördük. 16 yaşındaki çocuğun rızası var, güldü itiraz etmedi diye MHP İl Başkanı hakkında beraat kararı verildi. Daha önce yine Adalet Bakanı 'çocuğun rızası olur' gibi bir gaflete ve söyleme girmişti. Bu ülkede istismar vakalarının bu kadar artmasının temel nedeni bu. İktidar engellemiyor, bu meselenin önünü almak istemiyor. İktidar bir taraftan desteklerken yargı da bu konuda cezasızlık politikası uygulayarak bu ülkedeki bütün çocukları tehlikeye atıyor. 

"'6, 7, 10 yaşındaki çocuklar evlenebilir' diyen kişiler hakkında ifade özgürlüğü diyerek takipsizlik veren savcılar ve hakimler siz de bu suça ortaksınız"

,Açıklamanın devamında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Derya Yanık'a seslenen Başaran " Bu suça ortaksınız. Failleri açığa çıkartmadıkça, cezasızlıkla ödüllendirdikçe, bunun karşısında hakiki bir tutum almadıkça bu suça ortaksınız. “Erken yaşta evlilik” adı altında Meclis’e çocukların istismarının önünü açan yasal düzenlemeler yapmaya çalışmakla bu suça ortaksınız. '6, 7, 10 yaşındaki çocuklar evlenebilir' diyen kişiler hakkında ifade özgürlüğü diyerek takipsizlik veren savcılar ve hakimler siz de bu suça ortaksınız. Bu kadar suç ortadayken bu dosyada henüz hiç bir tutuklama kararı vermeyen hakimler, bu suça ortaksınız. Sessiz kalan herkes, bu suça ortaksınız" diye konuştu.

 

 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU