Almanya'da siyasi darbe tezgahlamakla suçlanan "Prens XIII. Heinrich" kimdir?

Onlarca kişinin gözaltına alındığı Schatten (Gölgeler) Operasyonu'nda silahlar ve tanesi 20 bin euro eden uydu telefonları bulunmuştu

Almanya'da hükümeti devirmeyi planladığı iddia edilen gruba yönelik operasyona katılan 3 bin polis, "Prens XIII. Heinrich Reuss" ve 50'den fazla kişiyi gözaltına aldı (AFP)

Alman hükümetini devirmeyi amaçlayan radikal sağcı grubun ülkenin başına getirmek istediği iddiasıyla Frankfurt'ta 7 Aralık'ta tutuklanan ve "Prens XIII. Heinrich Reuss" unvanını kullanan kişinin bu yaz bir konuşmada şöyle dediği güvenlik güçlerinin gizli dinleme faaliyetine takıldı:

Artık onları silip atacağız, eğlence zamanı bitti.

Almanya'nın doğusundaki küçük bir hükümdarlığa sahip olan soylu ailenin 700 yıllık tarihi var. Erkeklerin hepsinin "Heinrich" adını aldığı aile, adı darbe girişimine karışan 71 yaşındaki üyeleriyle neredeyse 10 yıldır ilişkili olmadıklarını savunmuştu.

Ailenin sözcüsü "XIV. Heinrich" ağustosta merkezi Leipzig'deki kamu yayıncısı Mitteldeutscher Rundfunk'a yaptığı açıklamada şöyle demişti:

Korkarım ki o artık bir komplo teorisyeni, kafası bulanak yaşlı bir adam.

Sözcü bu açıklamayı, kuzeninin radikal sağcı Reichsbürger (Reich Vatandaşları) Hareketi üyesi bir belde başkanıyla fotoğraf verince yapmak zorunda kalmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Reuss ailesi 1918'e kadar bugünkü Thüringen bölgesinde Alman İmparatorluğu'na (İkinci Reich) bağlı olarak hüküm sürüyordu. 

Günümüzde, eski soylu ailelerin kullandığı unvanların hiçbir yasal karşılığı yok. "Reuss Prensi XIII. Heinrich" unvanıyla internet sitesi kuran kişi, aslında lüks emlak komisyonculuğu yapıyordu. 

Alman medyasına göre, "prensin" hayat arkadaşı olan Vitalia adlı Rus kadın, soylu ailenin ikametgahlarının bulunduğu Bad Lobenstein'da gözaltına alındı. 

Sözde prensin, komplocuları aynı bölgedeki bir kalede misafir ettiği ve onlara mali destekte bulunduğu öne sürülüyor.

Almanya iç istihbarat örgütü Federal Anayasa Koruma Teşkilatı'na (BfV) göre, Reichsbürger Hareketi'nin ülkede yaklaşık 21 bin üyesi bulunuyor ve bunların yaklaşık yüzde 5'i şiddete meyilli. Modern Alman devletini tanımayan ve birçoğu bu yüzden vergi vermeyi reddeden grup 2021'de 1011 suçtan sorumlu tutuldu.

Almanya Federal Mahkemesi Başsavcısı Peter Frank, ülke genelinde sağcı gruplar arasında radikalleşmenin ve şiddete yönelmenin hızla arttığına dikkat çekmişti.

Onlarca kişinin gözaltına alındığı Schatten (Gölgeler) Operasyonu'nda silahlar ve tanesi 20 bin euro eden uydu telefonları bulunması ve grubun içinde güvenlik güçlerinden kişilerin de yer alması, önlenen tehdidin büyüklüğüne işaret sayılıyor.

Almanya basınına göre, BfV son haftalarda siyasetçilere ve parlamento binasına yönelik koruma hizmetlerini sıkılaştırmıştı.

Süddeutsche Zeitung gazetesi başyazarı Jörg Schmitt, bu kişileri "bir avuç deli komplo teorisyeni diye kenara atmamak gerektiğini" belirtti:

Bu saflık olur. Almanya'da askeri ihtilal planlamakla suçlanan 52 kişiden bazıları toplumun tam göbeğinden geliyor; onlar öğretmen, doktor, iş insanı. Yani demokrasinin taşıyıcısı olmasını bekleyeceğiniz insanlar.

 

Independent Türkçe, Guardian, New York Times

DAHA FAZLA HABER OKU