Saldırıya uğrayan Salman Rüşdi ilk kez yeni romanından bir bölüm paylaştı

Hakkında ölüm fetvası verilen Hint asıllı yazar, boynundan ve karnından bıçaklanmıştı

Victory City, Salman Rüşdi'nin 15. romanı (Reuters)

Saldırıya uğrayan edebiyatçı Salman Rüşdi, ilk kez yeni romanından bir bölüm yayımladı. Rüşdi ayrıca 9 Ağustos'tan bu yana Twitter'daki ilk paylaşımını yaptı.

Dünyaca ünlü yazar, 12 Ağustos'ta New York eyaletinde düzenlenen bir konferansta bıçaklı saldırıya uğramış ve hastaneye kaldırılmıştı.
 


Hem boynundan hem de karnından bıçaklanarak ağır yaralanan Rüşdi, bir gözündeki görme yetisini kaybetmişti. Yazar ayrıca bir elini kullanamıyor.

75 yaşındaki usta kalem, 9 Ağustos'taki paylaşımında Victory City (Zafer Kenti) adlı kitabının 9 Şubat 2023'te okurlarla buluşacağını duyurmuştu.

Eser, bugün Hindistan'a ait olan topraklarda 14. yüzyılda yaşayan bir kadını konu alıyor. ABD merkezli yayıncı Penguin Random House kitabı, "Fantastik bir imparatorluğa hayat veren, ancak daha sonra onun tarafından yüzyıllar boyunca tüketilen kadının destansı hikayesi" diye tanımladı.

"A Sackful of Seeds" (Bir Çuval Dolusu Tohum) adlı bölüm, The New Yorker dergisinin internet sitesinde yer alıyor.

Bölüm, "Şehrin hikayesi milattan sonra on dördüncü yüzyılda, şimdi Hindistan, Bharat veya Hindustan diye adlandırdığımız bölgenin güneyinde başladı" cümlesiyle açılıyor.

Şeytan Ayetleri yüzünden fetva verilmişti

Ünlü yazarın 1989'da yayımlanan Şeytan Ayetleri romanı, Hz. Muhammed'e ithamda bulunduğu gerekçesiyle İslam dünyasından büyük tepkiler almıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

14 Şubat 1989'da İran lideri Ayetullah Humeyni tarafından ölüm fetvası verilerek Rüşdi'nin başına 3 milyon dolar ödül konmuştu.

Rüşdi bunun ardından yıllarca saklanarak yaşamak zorunda kalmıştı. ABD vatandaşlığı da alan Hint asıllı Britanyalı yazar, 20 senedir New York'ta hayatını sürdürüyor.

Lübnan kökenli ABD'li saldırgan Hadi Matar ise saldırıdan hemen sonra yakalanmıştı. 24 yaşındaki Matar cinayete teşebbüs ve saldırı suçlamalarını reddetmişti.

İran saldırıyla ilişkisi olduğu iddialarına karşı çıkmıştı.

 

Independent Türkçe, AFPScroll.in

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU