Yıllık enflasyonda zirveden düşüşün başlaması bekleniyor

Enflasyonun kasım ayında yüzde 3 artması bekleniyor

Fotoğraf: AA

Tüketici Fiyatları Endeksi'nin (TÜFE) gıda ve sigara başta olmak üzere devam eden fiyat artışlarıyla kasımda aylık yüzde 3 artması yıllık bazda ise yüzde 84,65'e sınırlı gerileme ile 24 yılın zirvesinden ilk düşüşün gerçekleşmesi bekleniyor.

Reuters'ın 11 katılımcıyla gerçekleştirdiği ankette kasım ayı için yıllık enflasyon tahminleri yüzde 82,7 ila yüzde 85,3 arasında yer alıyor. TÜFE ekim ayında yüzde 85,51 olarak gerçekleşmişti.

Ankette aylık enflasyonun ise yüzde 3 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor; tahminler yüzde 1,9 ila yüzde 3,4 bandında yer alıyor. Ekonomistlere göre gıda, tütün ürünleri, mobilya, ev aletleri, giyim ve ayakkabı kalemleri aylık olarak kasımda yüksek artışın görüldüğü alanlar olacak.

Reuters anketinde 2022 sonu tahmini yüzde 69 oldu. TCMB yılın son enflasyon raporunda kasım ayından sonra enflasyonun mevcut seviyesinden hızlıca düşeceğini belirterek yılsonu tahminini yüzde 65,2'ye yükseltmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hükümet düşük faiz ile üretim ve ihracatı destekleyen bir ekonomi programı uygulayarak kronik cari açığı fazlaya çevirerek enflasyon ile mücadele etmeyi hedefliyor.

Dolar/TL'deki 2021 Kasım ve Aralık'ta yaşanan sert yükselişlerin bu yıl olmaması nedeniyle enflasyonda önemli bir baz etkisi oluşuyor. Baz etkisi bir önceki aya göre çift haneli enflasyonun görüldüğü aralık ve ocak ayında daha da belirgin hissedilecek. Böylece fiyat artışları devam etse bile yıllık enflasyon önümüzdeki 2 ayda belirgin gerileyecek.

Yükselen enflasyona rağmen iktisadi faaliyette ivme kaybının devam ettiğine dikkat çeken Merkez Bankasi (TCMB), Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın tek haneli faiz çağrısı karşısında politika faizini 150 baz puan daha indirerek yüzde 9 seviyesine çekti.

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş), Ankara'da hesaplanan gıda enflasyonunun kasımda bir önceki aya göre yüzde 4,87 arttığını; açlık sınırının ise 7,785 TL ile mevcut asgari ücretin 2,285 TL üzerinde gerçekleştiğini açıkladı.

TÜİK kasım ayı enflasyon verisini bugün oe bugün açıkladı. Açıklamaya göre aylık bazda yüzde 2,88 artan enflasyon, yıllık olarak yüzde 84,39 oranında gerçekleşti.

 

Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU