HDP’den 23 Haziran sonrası ilk Öcalan açıklaması: Öcalan’ın deklarasyonu sorunların çözümü için önemli

23 Haziran seçimi sırasında Öcalan'la sorunlar yaşadığı iddia edilen HDP'den Öcalan çıkışı geldi: Sorunların çözümü için Öcalan'ın 7 maddelik deklarasyonu son derece önemli

Sezai Temelli / Fotoğraf: AA (Arşiv)

Halkların Demokratik Partisi (HDP), Merkezi Örgütlenme Konferansı düzenledi. 

23 Haziran’da yapılan İstanbul Büyükşehir Belediyesi seçimleri sürecinde HDP’nin tarafsız kalmasını istemiş HDP ise CHP adayı Ekrem İmamoğlu’nu destekleme kararı almıştı. Bu durum, HDP ile Abdullah Öcalan arasında sorunlar yaşandığı iddialarına neden oldu. 

HDP, bugün yapılan konferansın ardından, “bölgesel sorunların çözümü için” Öcalan’ın Mayıs ayında avukatları aracılığıyla duyurduğu “deklarasyonu” işaret etti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Açıklamayı HDP adına partinin Eş Genel Başkanı Sezai Temelli yaptı.

Yerel seçim sonrası başlatılan çalışmalar çerçevesinde çok sayıda görüşme yaptıklarını dile getiren Temelli, “Başta Türkiye olmak üzere tüm Ortadoğu çok kritik bir eşikten geçmektedir. Son 4 yıldır yaşanan baskı, otoriterleşme ve adaletsizlik sarmalı ülkeyi geri dönülmez bir noktaya götürmektedir. Önümüzde iki yol bulunmaktadır. Birincisi on yıllar boyu sürecek bir kaos ortamı ikincisi ise demokratik ve onurlu bir barış ile daha güçlü bir toplum seçeneğidir” dedi.

Toplumsal barışın sağlanması için sorunların konuşularak ve demokratik müzakere anlayışı ile çözülebileceğini düşündüklerini söyleyen Temelli, “Siyasi iktidarın çözümsüzlük üreten politikalarını devam etmesi halinde bütün halklarımızla beraber demokratik direnişimizi yükselteceğimizi bir kez daha ifade ediyoruz” ifadelerini kullandı.
 

 

31 Mart yerel seçimleri sonuçlarının Türkiye halklarının kutuplaştırıcı siyasetin bitmesi gerektiğine dair inancı teyit ettiğini savunan Temelli, Suriye’ye operasyon yapılmamasını istedi.

Abdullah Öcalan’ın 2 Mayıs’ta avukatlarıyla yaptığı görüşmeyi hatırlatan Temelli, görüşmenin ardından paylaşılan “deklarasyon”un sorunların çözümü açısından önemli olduğunu öne sürdü. 

Temelli şunları söyledi:

Şu çok açık ki Kuzey ve Doğu Suriye’ye veya Irak Kürdistan Bölgesi topraklarına yıllardır yapılan çeşitli askeri müdahaleler veya sınırdışı operasyonlarla kazanılmış hiçbir şey yoktur ama kayıplar tarifsizdir. Kaybedilen candır, huzurdur, gelecektir. Bu adımlar bölgesel istikrarsızlığı arttırmakta, başta komşularımız olmak üzere dünyanın birçok ülkesiyle sorunlar yaşamamıza neden olmaktadır.

 

Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU