Nijerya kökenli Yunan NBA yıldızı Antetokounmpo, Afro-Yunan gençlere ilham kaynağı oldu

Basketbolla hayatlarını kurtarmak isteyen gençler bir yandan da yasal engellerle mücadele ediyor

Giannis Antetokounmpo'dan ilham alan genç Atinalılar basketbol becerilerini geliştirmek için çalışıyor (AFP)

Nijerya asıllı Yunan NBA yıldızı Giannis Antetokounmpo ve kariyeri, Yunanistan'da yaşayan göçmen çocuklarına ilham oluyor. Milwaukee Bucks'ın süperstarı gibi başarılı bir basketbolcu olma hayali kuran gençler bir yandan da karşılarına çıkan yasal engellerle mücadele ediyor.

Atina doğumlu Antetokounmpo'nun kariyeri zorluklarla başladı. Kalıcı yasal statüsü olmayan ve maddi zorluklar yaşayan ailesi, para kazanmak için her yolu denedi. Basketbol, Giannis ve kardeşi Thanasis Antetokounmpo'ya bir kurtuluş yolu sundu. Sporcu kardeşlerin yeteneği keşfedilince NBA'in yolunu tuttular. Ailenin diğer çocukları Kostas Antetokounmpo ve Alex Antetokounmpo da NBA G-League'de mücadele ediyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Giannis Antetokounmpo'nun sportif başarıları, Yunanistan'da 18 yaşında vatandaşlık alması gibi süreçleri kolaylaştırdı.

AFP haber ajansı, Afrikalı göçmenlerin de bunu hedeflediğini yazdı. Yunanistan'daki göçmen çocuklarının sporu vatandaşlık almak ve daha iyi bir yaşam için fırsat olarak gördüğü belirtildi. Zira ülkede vatandaşlık verilme kriterleri yaşa, ebeveynlerin durumunu ve gençlerine eğitimine göre değişiyor. 

Haberde "İdari engeller, özellikle yanıt süreleri süresiz uzadığında, gençleri genellikle yasal belirsizlik içinde bırakıyor" ifadesi kullanıldı.

Bu tür zorluklarla karşılaşan gençlere hukuki destek sunan Generation 2.0 adlı örgütün kurucusu Nikos Odubitan, bürokratik gecikmelerin kanunda öngörülen süreyi aştığını vurguladı:

Kanun, işlemlerin 6 ayda tamamlanması gerektiğini söylüyor. Gerçekteyse ortalama 4 yıldan fazla. Bazı kişiler 6-7 yıl bekliyor.

Odubitan, bu belirsizliğin çocukların ücretsiz sağlık hizmetine erişmesini engellediğini ifade etti.

Gençler tepkili

Nijerya asıllı David ve Joshua Nnadi kardeşler de Antetokounmpo'nun izinden gitmek istiyor. Nnadiler, çabalarının her fırsatta engellenmesinden şikayetçi

17 yaşındaki David Nnadi, "Okul her yıl yurt dışı gezisi düzenliyor. Ancak ben evraklar olmadan ülkeyi terk edemiyorum" dedi. David Nnadi sözlerini şöyle sürdürdü:

Anlamıyorum, Antetokounmpo da bizim gibiydi. Bugün bütün övgüyü onlar alıyor ve biz hiçbir şey alamıyoruz.

Nnadi kardeşlerin arkadaşı Benjamin Tangu ise "Hepimizin aynı haklara sahip olduğunu söylüyorlar ama bu yanlış" diye konuştu.

Yunanistan'a 13 yaşında gelen Kongo ve Angola kökenli Tangu "Antetokounmpo sıkı çalışanların başarılı olacağını gösterdi" değerlendirmesini yaptı.
 

Dave Okonkwo
18 yaşındaki Dave Okonkwo "Giannis Antetokounmpo benim idolüm" dedi (AFP)


Tangu, Antetokounmpo kardeşlerin "yetersiz hizmet alan gençler" fırsat vermek ve sporla hayatlarını değiştirmelerini sağlamak için kurduğu AdetokunBros Akademi'de eğitim aldı.

Aynı akademide basketbola başlayan Dave Okonkwo ise şu ifadeleri kullandı:

Kendimizi hep Giannis'e benzetmek istiyoruz ama herkes kendi yolunu izliyoruz. O başardı. Şimdi tanınma sırası bizde.

 

Independent Türkçe, AFP

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU