Washington Post: İran rejimi Türkiye ve Batı'da muhaliflerin peşinde

Bahai haklarını savunduğu için Türkiye'ye sığınan Mehdi Hecati, "Evde hapis hayatı yaşıyorum" dedi

Mehdi Hecati'yi 2018'de hapisten salıverilirken eşi Zühre Rüstegari karşılamıştı (Twitter/@radiofarda_)

Yaklaşık 80 gündür kitlesel protesto gösterileriyle sarsılan İran rejiminin, Türkiye'nin aralarında olduğu birçok ülkeye yerleşmiş olan muhaliflere yönelik suikast ve kaçırma tehditlerinin arttığı öne sürüldü. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Washington Post, adının saklı kalması kaydıyla konuşan 15 ABD'li, Avrupalı ve Ortadoğulu yetkiliye dayandırdığı haberinde, İran istihbarat servisinin muhalif avında uyuşturucu satıcılığı ve hırsızlık gibi suçlara bulaşmış kişileri kiralık katil olarak kullanmaya çalıştığını iddia etti.

Şah rejiminin devrilmesiyle İran İslam Cumhuriyeti'nin kurulduğu 1979'dan sonra, Birleşmiş Milletler verisine göre yaklaşık 2 milyon İranlı, Türkiye üzerinden göç ettikleri Avrupa ülkeleriyle ABD ve Kanada'da büyük diyaspora toplulukları oluşturmuştu.

Şiraz Belediye Meclisi üyesiyken Bahai dini azınlığına mensup kişilerin gözaltına alınmasını eleştirdiği için tutuklanıp 8 ay sonra bırakılan ve geçen yıl sonunda Türkiye'ye kaçan Mehdi Hecati, sürekli tehditler aldığını söyledi.

Üçüncü ülkeye iltica başvurusuna cevap bekleyen Hecati, ekimde Türk güvenlik yetkililerinin kendisini 5 saat sorgulayıp faaliyetlerini durdurmasını istediğini anlatarak, insan hakları mücadelesini sürdüreceğini vurguladı:

Sokakta vurulan insanlara sırtımı dönemem. Hayatım pahasına faaliyetlerime devam edeceğim. 

Hecati, "sözde özgür" olduğunu, gerçekte İran devletinden gelen tehditler nedeniyle ailesiyle yaşadığı iki odalı evde "hapis" hayatı yaşadığını belirtti. 

Haberde, 23 Ekim'de Manisa'da oturduğu binanın 4. katından bilekleri kesik halde yere çakılarak ölen İranlı şair Muhammed Şabani'nin hayatını kaybetmesine de değinildi. Hecati, Türkiye'ye kaçtığı günlerde, ikisini de hapisteyken sorgulayan İslam Devrimi Muhafızları subayından Şabani'ye gönderildiğini öne sürdüğü şu mesajın ekran görüntüsünü paylaştı:

Senden daha hain arkadaşın Türkiye'ye gelip casus arkadaşına katılmış. O Bahai münafığa nasıl gözü açık uyuyacağını ve duşta ve tuvalette bile nasıl arkasını kollayacağını öğret.

Hecati ayrıca, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Şabani'nin annesini kaynak göstererek İranlı şairin intihar etmediğini savundu. İddiaya göre, annesi savcılık yetkililerinin kendisine, oğlunun İran istihbaratı tarafından bıçaklanarak öldürüldüğünü söyledi.

İstanbul polisi haziranda Türkiye'deki İsrail vatandaşlarına suikast hazırlığında oldukları iddiasıyla İran uyruklu şüphelilere yönelik operasyonda 5 kişiyi gözaltına almış, şüphelilerin evinde yapılan aramada silah ve susturucu bulunmuştu. Şüphelilerden 4'ü tutuklanırken, temmuzda genişleyen soruşturmada 3 İranlı daha casusluk suçlamasıyla tutuklanmıştı.

Kanada istihbaratı doğruladı

İran kökenli Kanadalı müzisyen ve Farsça podcast yayıncısı Ramin Seyed Emami de, Kanada polisinin Vancouver'daki evine gelerek, güvenlik önlemlerini artırmasını istediğini dile getirdi.

Kanada Güvenlik İstihbaratı Servisi (CSIS) İran devletinin diyaspora toplumunu tehdit ettiğini doğruladı:

CSIS, güvenilir istihbarata dayanarak, İran İslam Cumhuriyeti'nden kaynaklanan ölüm tehditlerini aktif olarak soruşturuyor. Sonuçta, bu düşmanca faaliyetler ve dış müdahaleler Kanada'nın ve Kanadalıların güvenliğini, demokratik değerlerimizi ve egemenliğimizi baltalıyor. 

Son bir yıl içinde, arkasında İran devletinin olduğu ve Batılı güvenlik güçlerinin engellediği iddia edilen girişimler haberde şöyle sıralandı:

Eski ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton'a suikast girişimi.

İran kökenli ABD'li gazeteci Masih Alinejad'ı New York'tan Venezuela'ya kaçırma planı.

Birleşik Krallık'ta İran kökenli Britanyalılara yönelik cinayet teşebbüsleri.

Fransız felsefeci ve yazar Bernard-Henri Levy'nin öldürülmesi için İranlı bir uyuşturucu kaçakçısına 150 bin dolar teklif edilmesi.

Güney Kıbrıs'ta İsrailli bir şirket sahibinin Azerbaycanlı ve Pakistanlı bir şebeke tarafından hedef alınması.

ABD Adalet Bakanlığı geçen yıl Alinejad'ın kaçırılma planıyla ilgili olduğu öne sürülen 4 İranlı istihbarat yetkilisi hakkında iddianame hazırlandığını duyurmuştu.

Temmuzda Brooklyn semtindeki evinin yakınında kendisini gözetleyen silahlı bir kişinin yakalandığını hatırlatan Alinejad, gazeteye şu açıklamayı gönderdi:

İslam Cumhuriyeti'nin iki kere beni, yani bir Amerikan vatandaşını, ABD toprağında ortadan kaldırmaya çalışmasının şokunu yaşıyorum. Bunun bedelini ödemediler.

Washington Post, İran kaynaklı tehditlerin, Devrim Muhafızları'nın yurtdışı operasyonlar birimi Kudüs Gücü'nün komutanı Kasım Süleymani'nin 3 Ocak 2020'de Irak'ta öldürülmesinin ardından arttığını yazdı.

Londra'da 2017'de kurulan Iran International televizyonunun geçen ay İran rejimi tarafından "terör örgütü" ilan edilmesinin ardından, medya kuruluşunun ofisi civarında Britanya polisi tarafından geniş güvenlik önlemleri alınmıştı.

 

Independent Türkçe, Washington Post, Iran International

DAHA FAZLA HABER OKU