Birleşik Krallık'taki nüfus sayımında kaç kişi kendini Türk, Kürt, Alevi olarak tanımladı? Dini inancı olmayanlar kaçıncı sıraya oturdu?

Geçen sene Birleşik Krallık'ta yapılan nüfus sayımında isteyenlerin işaretlemesi için etnik ve dini kimliğini belli eden kategoriler de bulundu. Buna dair Türkiye'de de ilgiyle karşılanacak veriler yayımlandı

Birleşik Krallık'ta geçen yıl yapılan nüfus sayımı ülkenin kozmopolit yapısını da ortaya çıkardı / Fotoğraf: BBC

Birleşik Krallık'ta her 10 yılda bir nüfus sayımı yapılıyor.

Son nüfus sayımı 21 Mart 2021 Cumartesi günü yapıldı.

Bu nüfus sayımında ilk kez internet üzerinden gelen formlar doldurularak katılım sağlandı.

Sayıma göre İngiltere ve Galler'in nüfusu 59 milyon 597 bin 300 kişi olarak belirlendi.

Bu rakamın 56 milyon 489 bin 800'ü İngiltere'de, 3 milyon 107 bin 500 kişisi Galler'de yaşıyor.

İskoçya ve Kuzey İrlanda'da hesaplamaya dahil edildiğinde Birleşik Krallık'ın toplam nüfusunun 2022 itibariyle 67 milyon 508 bin 936 olduğu basına yansıdı.

Nüfus sayımında gönüllük esasına göre isteyenlerin işaretlemesi için etnik ve dini kimliğini belli eden kategoriler de yer aldı. Bu şekilde Birleşik Krallık'ta yaşayan etnik ve dini grupların sayıları hakkındaki bilgilere de ulaşılmaya çalışıldı.

Özellikle Birleşik Krallık'taki Britanya Alevi Federasyonu, nüfus sayımı öncesinde Alevilerin inanç bölümüne kendilerini Alevi olarak işaretlemesi için kampanya başlattı ve 100 bin sayısı hedef olarak belirlendi.

Yapılan çağrılarda bu ülkede bulunan Alevilerin inanç bölümüne mensubu bulundukları mezhebin yazılmasının kimlik mücadelesinde önemli bir adım olacağı vurgulandı.

 

nüfus.png
Sayımda ülkedeki etnik ve dini gruplar hakkında ortalama bilgi veren sonuçlara ulaşıldı

 

Etnik bölümünde 53 bin Türk, 24 bin Kürt, inanç kısmında 26 bin Alevi yer aldı

Etnik ve dini inançlara dair verilerin bir kısmı 1,5 yılın ardından 29 Kasım 2022 Salı günü Birleşik Krallık Ulusal İstatistik Ofisi'nin sitesinde yayımlandı.

Sonuçlarda Türkiye'yi ilgilendiren bazı bilgiler yer aldı. İngiliz kamuoyuna açıklanan verilere göre 53 bin 786 kişi etnik kimliğini Türk, 24 bin 221 kişi de Kürt olarak ifade etti.

Dini inançlar bölümünde ise 26 bin kişi kendini Alevi olarak tanımladı.

 

britanyaalevifederasyonu.jpg
Britanya Alevi Federasyonu, nüfus sayımı için kampanya yürütmüştü / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

"Çıkan sonuç gerçek rakamı yansıtmıyor" iddiası

Seçim öncesinde büyük bir kampanya yürüten Britanya Alevi Federasyonu Başkanı Müslüm Dalkılıç'ı ve çalışmalarda aktif rol alan federasyon yöneticilerinden İsrafil Erbil'i sonucu Independent Türkçe'ye değerlendirdi. 

Her iki isim de sonucun önemli olmakla birlikte gerçek rakamı yansıtmadığı iddiasında.

Dalkılıç ve Erbil, Birleşik Krallık'ta yaşayan Türkiyeli sayınının 500 bin civarında olduğunu ve bunun yaklaşık 250-300 bine yakın bir kısmının Alevi olduğunu iddia etti.

Alevilerin sayısı Birleşik Krallık'ta tam olarak ne kadar bilinmemekle birlikte gerçekten de barındırdığı Türkiyeli nüfusu içerisinde Alevilerin en yoğun olduğu Avrupa ülkelerinin başında geliyor.

 

maraşkatliamı.jpg
Maraş katliamının ardından Birleşik Krallık'a büyük bir Alevi göçü olmuştu / Fotoğraf: Wikipedia

 

Maraş katliamının ardından büyük göçün merkezi oldu

Alevi nüfusunun yoğun olmasının nedeni ise 19-26 Aralık 1978 tarihleri arasında yaşanan ve tarihe "Maraş katliamı" olarak geçen olayların ardından bu ilde yaşayan Alevilerin kitlesel olarak bu ülkeye göç etmesi.

Bu tercihte o günlerde Birleşik Krallık'ın vize istememesi de etkili oldu. Farklı Avrupa ülkelerine iltica eden binlerce Maraşlı Alevi, ardından Britanya'nın yolunu tuttu.

Zamanla Maraşlılar dışında Kayseri Sarız'dan, Sivas Gürün'den daha az sayıda Tunceli, Malatya, Erzincan'dan Aleviler de eklenince Birleşik Krallık'taki bugünkü Alevi nüfusunun temelleri atıldı.

 

müslümdalkılıç1.jpg
Britanya Alevi Federasyonu Başkanı Müslüm Dalkılıç / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

"Beklediğimiz rakamın 10'da 1'i çıktı çünkü…"

Britanya Alevi Federasyonu Başkanı Müslüm Dalkılıç, bekledikleri rakamın 10'da 1'i oranında çıktığını söyledi.

Dalkılıç'a sayının düşük çıkmasının nedenlerini şu sözlerle açıkladı:

"Etnik kimlik ve inanç kısmı isteğe bırakılmıştı. Bu, nüfus sayımında uygulanan prosedürlerin uzunluğu da yeterli işaretlemelerin olmamasında etkili oldu. Toplumumuzun çoğunun dil konusundaki yetersizliklerinin de işaretlemeyi olumsuz etkilediği kanaatindeyiz. Bir de Alevilik öbür inançlar bölümünde yer alıyordu. Bütün bunları göz önüne aldığımızda tabii ki sonucun böyle çıkması da doğal." 

 

nüfusdağılımıetnik.jpg
Birleşik Krallık'ta yaşayan etnik gruplar arasında Türk ve Kürtler de yer alıyor / Görsel:www.ons.gov.uk

 

Türk-Kürt sayısının da gerçek rakamlardan düşük çıktığı öne sürüldü

Dalkılıç, aynı şekilde kendisini etnik olarak Kürt olarak niteleyenlerin sayısının 24 bin, Türk olarak niteleyenlerin de 53 bin gibi düşük oranlarda çıktığını hatırlatarak burada da gerçek rakamların yansımadığı görüşünde.

Dalkılıç'a göre dil yetersizliği, prosedürlerin uzunluğu gibi sorunlar etnik tanımlama yaparken de etkili oldu ve net verilere ulaşılmasını engelledi.

 

kampanya.jpg
Kampanya kapsamında Alevi olanların sayımda dini inanç bölümünde kendilerini Alevi olarak tanımlamaları istenmişti / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

"Alevilerin, Birleşik Krallık'ta görünür olması nedeniyle sonuç önemli"

Dalkılıç, buna karşın ilk defa bir nüfus sayımında inanç bölümünde Alevi ve etnik bölümde Kürt seçeneklerine yer verildiğine dikkati çekti.

Çıkan 26 bin rakamının da kötü bir sonuç olmadığını aktaran Dalkılıç, "Aleviler, ilk defa Birleşik Krallık'ta bir seçimde nüfus sayımı listesinin içine girerek görünür oldular. Önceden hiç yoklardı. Bunun mücadelesini ortaya koymak da başarı. Toplumdaki bilinç arttıkça 10 yıl sonraki sayımda daha net oranların yansıyacağını düşünüyoruz. En azından kurumsal alanlarda daha bizi tanımış olacaklar" ifadelerini kullandı. 

 

israfilerbil.jpg
İsrafil Erbil / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

"Kendisini Alevi olarak niteleyenlerin hepsi Türkiye'den"

İsrail Erbil ise kendisini etnik bölümde Türk veya Kürt olarak işaretleyenlerin hepsinin Türkiyeli olmadığını kaydederek, şöyle konuştu:

Kürt olarak işaretleyenler arasında Suriye, Irak ve İran'dan gelenler var. Yine Türk olarak işaretleyenler arasında Kıbrıslı Türkler, Balkan ülkelerinden veya Azerbaycan gibi yerlerden gelenler de bulunuyor. Oysa Alevilik bildiğimiz anlamda Türkiye dışında pek olmadığından 'Aleviyim' diye işaretleyenlerin tamamı Türkiye kökenli. 'Aleviler vardır ve Alevilik haktır' diyerek çıktığımız yolda bu açıdan da önemli bir sonuç. Bu bir başlangıç. Bir sonraki seçimde daha net sonuçlara ulaşılacaktır.

 

hristiyan1.jpg
Hristiyanlık, Birleşik Krallık'ta halen en çok inanılan din olsa da geçen yıllara göre oransal olarak düşüşte 

 

Hristiyan'ım diyenler azaldı, dini inancım yok diyenler ikinci sıraya oturdu

Bu arada İngiltere ve Galler'i kapsayan kısımda açıklanan verilerde dikkat çekici sonuçlar var.

Din sorusu isteğe bağlı olmasına karşın sayıma katılanların yüzde 94 oranında bu soruya yanıt verdiği kaydedildi.

Sonuçlardan bazıları şöyle: 

"İngiltere ve Galler'de yapılan bir nüfus sayımında ilk kez, nüfusun yarısından azı yüzde 46,2 oranında ve 27,5 milyon kişi olmak üzere kendilerini "Hıristiyan" olarak tanımladı.

2011'de bu soruya Hristiyan diye cevap verenlerin oranı yüzde 59,3'tü. Yani 33,3 milyon kişiydi. 13,1 puanlık bir düşüşe rağmen din sorusuna verilen en yaygın yanıt Hristiyan olmaya devam etti.

"Din yok" yani dini inancı yok cevabı ikinci en yaygın yanıt oldu. 2011'de dini inancı olmayanların oranı yüzde 25,2 yani 14,1 milyon kişiyken, 2021'de bu sayı 12 puan artarak yüzde 37,2'ye yani 22,2 milyona yükseldi.

 

dinidağılım.PNG
Müslümanların sayısı da 2011'e göre arttı / Görsel: www.ons.gov.uk

 

Müslümanların sayısı 4 milyona yaklaştı

Kendini "Müslüman" olarak tanımlayanlar 2011'de yüzde 4,9 olan 2,7 milyonken, 2021'de 3,9 milyona ve yüzde 6,5 oranına çıktı.

"Hindu" olarak tanımlayanların oranı 2011'de 1,5 iken, 2021'de yüzde 1,7'ye, sayıları ise 818 binden 1 milyona çıktı.

Kendisini "Yahudi" olarak tanımlayanların sayısı ise 271 bin olarak tespit edildi. Hindistan'da yaygın olan Sih inancından olanların sayısı ise 524 bin olurken, "diğer dinler" diye cevaplayanlar 348 bin oldu.

Sayıma katılan 3 milyon 600 bin kişi ise dini inançlarla alakalı soruya cevap vermedi. 

 

diğerdinler.jpg
Sayımda diğer inançlar bölümünde Aleviliğe de yer verildi

 

Diğer inançlar bölümünde paganlar ilk sırada

Diğer dini gruplar bölümünde aralarında Aleviliğin de olduğu çok sayıda inanç sıralandı.

Buradaki işaretlemelerden bazıları şu şekilde oldu:

Pagan – 74 bin

Alevi – 26 bin

Jain – 25 bin)

Wicca – 13 bin

Ravidassia- 10 bin

Şamanizm- 8 bin

Rastafaryan – 6 bin

Zerdüşt – 4 bin

şaman.jpg
Günümüzde Sibirya'da halen varlığını aktif sürdüren Şamanlık, Birleşik Krallık'ta da artttı / Fotoğraf: 

 

Şamanlar 10 yılda 10 kattan fazla arttı

Burada düşülen notta en büyük artışın dinlerini "Şamanizm" olarak tanımlayanlarda görüldüğü belirtilerek, 2011'de 650 olan sayılarının 10 yılda 10 kattan fazla artarak 8 bine çıktığı kaydedildi.

Yine dini olmayan bir grupta "başka herhangi bir din" yazanların sayıları da şu şekilde oldu.

Agnostik – 32 bin

Ateist -14 bin

Hümanist – 10 bin

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU