Yarasaların "death metal" vokalistleri gibi iletişim kurduğu keşfedildi

Mariah Carey ve Prince'ten daha geniş ses aralığına sahipler

Yarasalar, karanlıkta uçan böceklerin yerini tespit etmek için ultrasonik cıvıltılar yaymalarını sağlayan gelişkin gırtlaklara sahip (Pixabay)

Danimarkalı bilim insanları, yarasaların tıpkı "death metal" vokalistleri gibi gırtlaktan, hırıltılı sesler çıkardığını keşfetti.

"Brutal vokal" diye de bilinen bu tarzda şarkıcılar ses tellerine yüklenerek şarkılarını hırıltılı ve hatta kükremeyi andıracak şekilde seslendiriyor.

Öte yandan, yeni bir araştırmaya göre, yarasalar da tıpkı death metalciler gibi hırıltılı sesler çıkararak birbiriyle iletişim kurabiliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Üstelik bu memeliler, çoğu insanınkinden çok daha yüksek bir ses aralığına sahip.

Bulgulara göre yarasalar, bu hırıltıları gırtlaklarındaki ventriküler kıvrım adı verilen kalın yapılar sayesinde yayabiliyor.

Bunları birbirleriyle düşük frekanslarda iletişim kurmak için kullanıyor.

Ancak bu hayvanlar, kısık ve hırıltılı seslerin yanı sıra son derece yüksek sesler de çıkarabiliyor.

Hatta araştırmacılar, bir yarasanın normal ses aralığının 7 oktav olduğunu belirtiyor.

Ünlü şarkıcılar arasında bile çok az sayıda kişinin 5 oktavlık ses aralığına sahip olduğu biliniyor. Bu kişiler arasında Mariah Carey ve Prince yer alıyor.

Hakemli bilimsel dergi Plos Biology'de yayımlanan yeni araştırma ise yarasaların gırtlaklarındaki farklı yapılar sayesinde bu aralığı aşabildiğini ortaya çıkardı.

Söz konusu keşif, Güney Danimarka Üniversitesi’nden bir araştırma ekibinin yarasa seslerini kaydedip dikkatlice incelemesi sayesinde mümkün oldu.

Araştırmayı yöneten Profesör Coen Elemans, "Farklı sesler çıkarmak için gırtlaktaki hangi fiziksel yapıları kullanıldıklarını ilk kez belirledik" diye konuştu.

"Yaz aylarında bir yarasa kolonisini gözlemlerseniz bu çağrıları çok net bir şekilde duyabilirsiniz" diyen Elemans, sözlerini şöyle sürdürdü:

Söz konusu çağrıların işlevini bilmiyoruz. Ancak bu sesleri birbirlerine kızdıkları, uçup gittikleri veya bir koloniye katıldıkları sırada çıkarıyorlar.

 

Independent Türkçe, The Guardian, CNN International, Sözcü

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU