Uzmanlar uyardı: Finlandiya'nın Rusya sınırına çekeceği tel örgü yaban hayatını olumsuz etkileyecek

Ayı, kurt ve yaban domuzlarının geçişleri engellenebilir

Maliyeti 140 milyon euro olması beklenen tel örgünün bir kısmı, Finlandiya'nın Rusya sınırındaki kasabası Imatra'dan geçecek (Reuters)

Finlandiya'nın Rusya sınırına çekmek istediği tel örgülerin yaban hayatını olumsuz etkileyeceği uyarısı yapıldı.

Finlandiya Çevre Bakanlığı'na bağlı Çevre Enstitüsü'nden (SYKE) Riku Lumiaro, şunları söyledi:

Sınırda inşa edilecek tel örgü, Finlandiya'dan Rusya'ya geçen ayı, kurt ve yaban domuzlarının sayısını azaltacak. Ayrıca Finlandiya'ya giren kızıl geyik sayısı da düşecek.

Lumiaro, ayı ve kurt gibi büyük memelilerin günde 50 kilometreye kadar yol gidebildiğine dikkat çekerek, tel örgünün hayvanların göç yollarını engelleyeceğini ifade etti.

Genellikle sınırın Rusya tarafında yaşasalar bile güneydoğu Finlandiya'daki yaban domuzu popülasyonunun da tel örgüden olumsuz etkilenebileceği belirtildi.

Finlandiya Ulusal Kaynaklar Enstitüsü'nden (Luke) Katja Holmala, tel örgü nedeniyle Rusya'ya geçemeyen ve sadece Finlandiya'da yaşamak zorunda kalan yerel yaban domuzu sürüleri oluşabileceğini söyledi.

Yaban domuzlarının Afrika domuz gribi virüsü taşıdığına da dikkat çeken uzman, hastalığın tehlike yaratabileceğini de söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Finlandiya'nın Rusya'yla yaklaşık 1300 kilometrelik kara sınırı var. Dikenli tel örgününse 130 ila 260 kilometre uzunluğunda olması bekleniyor.

Ayrıca Finlandiya Sınır Muhafızları, tel örgünün uzunluğunun 3 metreyi geçeceğini söylemişti.

Holmala, iyi kazıcı olarak bilinen yaban domuzlarının ve iyi tırmanıcılar olarak tanınan vaşakların bile böyle bir tel örgünün altından ya da üstünden geçmesinin imkansız olacağını belirtti.

Finlandiya Başbakanı Sanna Marin, ekimde düzenlenen parlamento toplantısında tel örgünün inşasına 2023'te başlanmasını planladıklarını duyurmuştu. Örgünün tamamlanmasının 4 yıl süreceği tahmin ediliyor.

Finlandiya Sınır Muhafızları ise tel örgünün yaban hayatına oluşturabileceği zararlara dair incelemesine devam ediyor.



Independent Türkçe, Sputnik International, YLE

DAHA FAZLA HABER OKU