Beşar Esad'dan Türkiye açıklaması: Laf değil, icraat bekliyoruz

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad "Türkiye'nin tutumunun samimi mi yoksa sadece siyasi bir manevra mı olduğuna karar vermek mümkün değil" diye konuştu

Fotoğraf: AFP

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Suriyeli gazeteciler ve araştırmacılarla yaklaşık 3 saat süren bir görüşme gerçekleştirdi ve gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Birgün gazetesinin syrianobserver.com'dan aktardığı habere göre; Türkiye ile ilişkiler hakkında açıklamalarda bulunan Esad, "Ankara ile görüşmelerin şu anda sadece istihbarat niteliğinde olduğunu, ancak ikili görüşmelerin seviyesinin yakında yükseltileceğini" belirtti.

"Ankara, siyasi yöneliminde bazı Arap ülkelerinden daha kararlı olabilir. Ancak Türkiye'nin tutumunun samimi mi yoksa sadece siyasi bir manevra mı olduğuna karar vermek mümkün değil" diyen Esad, "Suriye; Türkiye’den laf değil, icraat bekliyor" ifadelerini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ne olmuştu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ekim ayında yaptığı açıklamada "Vakti geldiğinde Suriye'nin Başkanı'yla görüşme yoluna gidebiliriz" demişti.

17 Kasım'da Endonezya ziyareti sonrası yaptığı açıklamada da sözlerine açıklık getiren Erdoğan "Siyasette ebedi olarak dargınlık, kırgınlık, küslük olmaz. Vakti, zamanı geldiği anda oturur, değerlendirir, ona göre de bir yenilemeyi yapabilirsiniz. Şu anda Türkiye olarak bu konularda sıkıntılı olduğumuz ülkelerle ilişkileri yeniden ele alabiliriz. Hele hele Haziran seçiminden sonra bir sil baştan yapabiliriz. Ve buna göre de yolumuza inşallah o şekilde devam edebiliriz" ifadelerini kullanmıştı.

ABD merkezli haber ajansı Associated Press (AP) de Erdoğan'ın Beşar Esad'a Şam'da görüşme teklif ettiğini abonelerine servis etmişti.

AP'ye konuşan, Suriyeli ve İranlı yetkililerle sık sık temas kurduğunu söyleyen Lübnanlı bir siyasetçi, Ankara'nın Tahran aracılığıyla Şam'a bir mesaj göndererek Erdoğan'ın görüşme için Türk yetkilileri Şam'a göndermeyi teklif ettiğini ama Esad'ın bunu reddederek, üçüncü bir ülkede görüşme düzenleyebileceklerini söylediğini aktarmıştı.

Erdoğan  geçtiğimiz hafta partisinin grup toplantısının ardından gazetecilerin "Esad ile görüşme olabilir mi?" sorusuna "Esad ile görüşme olabilir, siyasette küslük dargınlık olmaz eninde sonunda adımlarımızı atarız" yanıtını vermişti.

 

 

 

BirGün, syrianobserver.com, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU