Yeşilköy’de Suryani kilisesinin temeli atıldı

Temel atma töreni gerçekleşen Mor Efrem Süryani Kadim Ortodoks Kilisesi'nin iki yılda tamamlanması planlanıyor

İstanbul Süryani Kadim Vakfı Mor Efrem Süryani Kadim Ortodoks Kilisesi'nin temeli Yeşilköy’de atıldı. 

1951’de İstanbul Büyükşehir Belediyesinin mülkiyetine geçen 2 bin 736 metrekarelik alana inşa edilecek kilise, zemin altında üç, zemin üstünde iki kattan oluşacak. Kilisenin 700 metrekarelik oturum alanı olacak. 

WhatsApp Image 2019-08-03 at 17.39.01.jpeg
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fener Rum Patriği Bartholomeos ve İstanbul, Ankara ve İzmir Süryani Metropoliti Mor Filüksinos Yusuf Çetin’in de aralarında bulunduğu dini liderle toplu fotoğraf çektirdi. Fotoğraf: AA


Açılışa katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, inşaatın en geç iki yılda tamamlanacağını söyledi. 

Yaklaşık 10 yıl önce Mor Filüksinos Yusuf Çetin'in talebiyle kiliseyle ilgili sürecin başlatıldığını hatırlatan Erdoğan, “Tarihin her döneminde olduğu gibi bugün de kapımıza gelen insanların ne inançlarını ne kökenlerini ne renklerini ne kültürlerini sorgulamak aklımızdan dahi geçmemiştir” diyerek şu ifadeleri kullandı: 

Son olarak Suriye ve Irak'tan gelen ve içlerinde Arap, Kürt, Türkmen ve bu Müslüman kardeşlerimizin yanında Süryanilerin, Ezidilerin ve diğer inanç gruplarına mensup insanların da bulunduğu 4 milyona yakın insanı şu anda biz ülkemizde misafir ediyoruz.


İstanbul'da Süryanilere ait Osmanlı dönemindeki ilk ve tek kilisenin 1844'te Sultan Abdülmecid'in verdiği talimatlarla Tarlabaşı'nda Meryem Ana adına inşa edildiğini aktaran Yusuf Çetin de şöyle devam etti:

Tam 175 yıl sonra bugün Cumhurbaşkanımızın sayesinde İstanbul'da ikinci kilisemizle buluşmanın ilk adımını atmış olacağız.


İstanbul Süryani Kadim Vakfı Başkanı Sait Susin de kilisenin Cumhuriyet tarihinde bir ilk olacağını bildirerek şöyle konuştu: 

1928'de kapatılan son Süryani okulundan sonra 2013'de Süryanilerin ilk kez ana dilinde eğitim veren okul açması sağlandı. Mardin'in büyükşehir statüsüne geçmesiyle Hazine'ye geçen cemaate ait 55 manastır, kilise ve mezarlık kısa zamanda vakıflara iade edildi. 

Hala alınması gereken yol olmasına rağmen son 16-17 yılda farklı inanç sahipleriyle ilgili geldiğimiz noktayı asla görmezlikten gelemeyiz.


Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU