Bilim insanları açıkladı: Kimler aldatmaya daha yatkın?

İlişki uzunluğunun partnerin aldatıp aldatmayacağı üzerinde herhangi bir etkisi bulunmuyor

Araştırmaya göre çok sayıda cinsel partnere sahip olmuş veya dürtüleriyle hareket etmeye yatkın kişilerin aldatması daha muhtemel (Pinterest)

Bir aldatmanın ipuçlarını fark edebileceğinizi düşünüyor musunuz? Belki de yuva kurmadan önce yeterince gönül eğlendirmemiş birileri ya da arkasında bıraktığı izleri ustalıkla gizleyebilen planlı ve soğukkanlı kimseler aklınıza geliyordur? O halde yanılıyorsunuz.

Yeni bir bilimsel çalışmaya göre aslında çok sayıda cinsel partnere sahip olmuş veya dürtüleriyle hareket etmeye yatkın kişilerin aldatması daha muhtemel.

İnsanların hangi sebeplerle sadakatsiz olduğunu araştıran Queensland Üniversitesi’nden bilim insanları, her ilişkinin kendine özgü yanları olmasına rağmen, bazı bireylerin aldatmaya daha yatkın olduğunu gösteren belirli etkenler keşfetti.

 

aldatmak- nicepik.jpg
Aldatmanın başlıca sebepleri partnerden kopma hissi ve düşük ilişki tatmini (Nicepik)

 

Hakemli bilimsel yayın British Journal of Psychology’de yer alan makalenin bulgularına göre, dürtüleriyle hareket eden kişiler kolayca aldatabiliyor. Çünkü bu kişiler durup içinde bulundukları durumu değerlendirmek yerine doğrudan ilk düşünce ve duygularına göre hareket ediyor.

Bunun yanı sıra araştırmacılara göre geçmişte daha fazla cinsel partnere sahip olmuş kişiler sadakatsiz olmaya ve başka partnerler aramaya daha yatkın oluyor. Çünkü bu alanda belirli “yetenekleri” çoktan geliştirmiş durumdalar.

Yazarlar makalede şöyle yazdı:

Daha yüksek sayıda cinsel yakınlık deneyimlemiş katılımcılar aynı zamanda daha yüksek birliktelik dışı cinsel ilişki ve birliktelik dışı öpüşme eğilimi bildirdi. (…) Bu eğilim bireylerin cinsel yakınlaşmaları tanıma veya cinsel partner edinme konusundaki yeteneklerine atfedilebilir.

Şaşırtıcı olmayan şekilde aldatmanın başlıca sebepleri partnerden kopma hissi ve düşük ilişki tatmini oldu. Araştırmacılar ayrıca, ilişkideki bağlılığın uzunluğu ya da derinliğinin sadakat üzerinde minimal bir etkisi bulunduğunu keşfetti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bireyleri aldatmaya yönelten etkenleri anlamak isteyen araştırmacılar,  hepsi romantik ilişki içinde bulunmuş, yaşları 17’yle 25 arasında değişen 123 heteroseksüel kişiyi inceledi.

İlişkideki tatminsizlik ve uyumsuzluktan kaynaklanan sorunların yanı sıra, araştırmaya göre erkeklerin ve kadınların öpüşerek aldatma olasığı eşitken, erkeklerin aldatma durumunda cinsel ilişkiye girme ihtimalleri daha yüksek.

Öte yandan, eğer aldatıldıysanız bu sizin faydanıza da olabilir. Ayrılığın etkilerini inceleyen daha önceki bir çalışma, aldatılan kadınların nihayetinde deneyimleri sayesinde olgunlaştıklarını ve gelecekte daha iyi eşler seçmeyi öğrendiklerini gösteriyor.


 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style/love-sex

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU