Katar, "Londra'daki yatırımlarını gözden geçiriyor"

Londra Belediye Başkanı, TfL'ye, LGBT+ karşıtı yasalara sahip ülkelerin reklam ve sponsorluklarına nasıl yaklaştığını gözden geçirmesini söylemişti

Doha'nın, Londra'daki "mevcut ve gelecekteki yatırımlarını" yeniden değerlendirdiği bildirildi (Reuters)

Körfez devletinin eşcinsellik karşıtı yasaları nedeniyle reklam vermesini yasaklayan Londra ulaşım otoritesine misilleme olarak Katar'ın, başkentteki yatırımlarını gözden geçirdiği bildirildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Dünya Kupası'na kadarki süreçte LGBTQ haklarına ve göçmen işçilere yapılan muameleye yönelik kamuoyundan gelen sert tepkiler sürerken, Transport for London (TfL) otobüs, taksi ve metro yasağını sıkılaştırdı.

The Financial Times'a göre bu durum Doha'yı, Londra'daki "mevcut ve gelecekteki yatırımlarını" yeniden değerlendirmeye itti.

Londra Belediye Başkanı Sadiq Khan, 2019'da TfL'ye "LGBT+ karşıtı yasalara sahip ülkelerin reklam ve sponsorluklarına nasıl yaklaştığını gözden geçirmesini" söylemişti.

Bu gözden geçirme, Pakistan, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin yanı sıra Katar da dahil eşcinselliğin yasadışı olduğu 11 ülkenin reklamlarının askıya alınmasına yol açmıştı.

Öte yandan "bazı" Katar reklamları aradan sıyrıldı ve tartışmalı Dünya Kupası öncesindeki öfke, TfL'yi kurallarını yinelemeye itti.

Ancak haberlere göre Doha, Khan'ın başkanlığını yaptığı TfL'nin, yasağı tartışmak için Dünya Kupası'nı denetleyen Q22 kuruluyla temasa geçmesine sinirlendi.

The Financial Times'ın aktardığına göre, gözden geçirmede yer alan bir kişi, Katar'ın Londra'daki "mevcut ve gelecekteki yatırımlarını gözden geçirdiğini" ve "diğer Birleşik Krallık (BK) şehirleri ve BK'yi oluşturan diğer ülkelerdeki yatırım fırsatlarını değerlendirdiğini" söyledi.

Söz konusu kişi Doha'nın, TfL'nin yasağını "Katar'daki Dünya Kupası üzerinden ucuz siyasi puanlar elde etme amacıyla duyar kasmanın ve çifte standardın bir başka bariz örneği" olarak gördüğünü söyledi.

Katar habere dair yorum yapmadı ve gözden geçirmenin ne gibi bir etkisi olacağı da belirsiz.

445 milyar dolarlık Katar Yatırım Otoritesi, lüks mağaza Harrods'la Shard gökdeleninin sahibi ve Canary Wharf'ın da ortağı.

Khan'ın sözcüsü şunları söyledi:

TfL'nin hatlarındaki her reklam kampanyasını, kendi reklam politikasına göre vaka bazında ele aldığı doğrudur. TfL, Dünya Kupası öncesinde reklam ortakları için yeni yönergeler yayımladı.

Bir reklamın kabul edilemez sayılabileceği birkaç örnek var ve Londralı LGBTQ+'ların haklarının açık sözlü bir destekçisi olan belediye başkanımız, 2019'da TfL'den eşcinsel ilişkileri suç sayan ülkelere atıfta bulunan tüm reklamlara ilişkin politikasını gözden geçirmesini istemişti.

Artık hatlarda görünmeden önce TfL tarafından sıkı bir incelemeyle karşı karşıyalar.

TfL sözcüsüyse şöyle konuştu:

2022 FIFA Dünya Kupası'nın başlamasından önce, reklam ortaklarımıza ve markalarımıza turnuva sırasında yayımlanmasının kabul edilebilir olduğunu düşündüğümüz reklamlar hakkında daha fazla yönerge sunarken, futbol taraftarlarının takımlarını destekleme fırsatından mahrum bırakılmadıklarından da emin olduk.

Her reklam kampanyası vaka bazında gözden geçirilmeye devam ediyor.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU