Birleşik Krallık, savaşta Ukrayna'ya ilk defa helikopter gönderiyor

Sea King, 2003'te Irak Savaşı'nda da kullanılmıştı

Westland WS-61 Sea King helikopterleri, 2003'te Irak Savaşı'nda da kullanılmıştı (Kraliyet Donanması)

Birleşik Krallık (BK), savaşta Ukrayna'ya ilk kez helikopter göndereceklerini duyurdu.

BK Savunma Bakanı Ben Wallace, eskiden orduda kullanılan Sea King modeli helikopterleri Ukrayna'ya savaşta destek olarak göndereceklerini söyledi.

Ülkenin kamu yayımcısı BBC'nin aktardığına göre gönderilecek üç helikopterden ilki Ukrayna'ya ulaştı.

"Ukrayna'ya desteğimiz sarsılmaz" diyen Wallace, helikopterlere ek olarak Kiev'e 10 bin obüs mermisi tedarik edileceğini de söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD yapımı Sikorski SH-3 Sea King modelinden esinlenerek Britanya lisansıyla üretilen Westland WS-61 Sea King helikopterlerinin kullanımı için Ukraynalı askerler, BK'de 6 hafta eğitim almıştı.

Denizaltısavar savaşlarının yanı sıra ulaştırma ve arama kurtarma çalışmalarında yer alan helikopterler, Kraliyet Hava Kuvvetleri ve Kraliyet Donanması'nda 2018'e kadar kullanılmıştı.

Wallace, helikopterlere ek olarak Kiev'e 10 bin obüs mermisi tedarik edileceğini de söyledi.

Öte yandan BK lideri Rishi Sunak, geçen hafta Ukrayna'ya düzenlediği ziyarette Volodimir Zelenski'yle bir araya gelmişti.

Sunak, Ukrayna'ya 125 uçaksavar ve 1000 karadan havaya füzenin de yer aldığı 50 milyon sterlinlik savunma desteği sağlanacağını duyurmuştu. Söz konusu helikopter ve obüs mermisi desteği de bu pakete dahil.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 24 Şubat'ta verdiği askeri operasyon emriyle başlayan savaşta BK, ABD'nin ardından Ukrayna'ya en fazla askeri yardım bağışı yapan ülke konumunda.



Independent Türkçe, BBC, Standard

DAHA FAZLA HABER OKU