Bill Gates'ten 5 kitap önerisi

Bilimkurgudan tarihe, geniş yelpazede tavsiyeler

Bill Gates'in vakfı, çocuk felcini durdurmak için 1,2 milyar dolar bağış yapılacağını da duyurmuştu (Reuters)

Microsoft'un kurucusu Bill Gates, ABD'nin önde gelen medya kuruluşlarından CNBC'ye verdiği söyleşide 5 kitap önerisi sundu.

67 yaşındaki teknoloji milyarderi, okurlara şu kitapları önerdi:

1 - Yaban Diyarlardaki Yabancı

ABD'li bilimkurgu yazarı Robert Heinlein'ın 1961'de kaleme aldığı eser, Mars'ta doğan ve Marslılar tarafından büyütülen bir insan olan Valentine Michael Smith'in hikayesini anlatıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Smith, Dünya'ya yolculuğunda buradaki kültürlerde yer alan savaş ve din gibi olayları anlamlandırmaya çalışıyor.

"Gelecekte olabileceklere dair düşüncelerinizi zorlayan bilimkurguları seviyorum" diyen Gates, bu kitabın gençliğinde en beğendiği bilimkurgu eseri olduğunu belirtti.

2 - Teslimiyet: 40 Şarkı, Tek Hikaye

Dünyaca ünlü müzik grubu U2'nun vokalisti Bono'nun kaleme aldığı Surrender: 40 Songs, One Story (Teslimiyet: 40 Şarkı, Tek Hikaye) adlı kitabında, grup elemanlarıyla geçirdiği yılları anlatıyor.

Gates, kitabın U2'nun en ünlü şarkılarını nasıl bestelediğine ve grup elemanlarının 40 yılı aşkın süredir nasıl bir arada kaldığına ışık tuttuğunu söyledi.

Microsoft'un kurucusu, "Hepsi aynı değerleri paylaşıyor. Dördü de dünyadaki yoksulluğa ve eşitsizliğe karşı mücadelelerinde tutkulu" dedi.

3 - Rakipler Takımı

Gates'in önerdiği diğer kitapsa ABD'li yazar ve tarihçi Doris Kearns Goodwin'in kaleme aldığı Team of Rivals (Rakipler Takımı).

Prestijli Pulitzer ödülünün sahibi Goodwin'in kitabı, ABD'nin 16. Başkanı ve Cumhuriyetçi Parti'nin ilk başkanı olan Abraham Lincoln'ı anlatıyor.

Gates, ülkede köleliğin kaldırılmasında önemli rol oynayan Lincoln'ın kendi danışmanları arasındaki zıt görüşleri bir araya getirme kabiliyetine hayranlık duyduğunu söyledi.

Milyarder, "Liderlerin bugün Lincoln'dan öğrenecek çok şeyleri var" dedi.
 


4 - Teniste İç Oyun

ABD'li yazar Timothy Gallwey'in 1974'te yayımlanan The Inner Game of Tennis (Teniste İç Oyun) eseri de Gates'in tavsiyeleri arasında.

1960'ta Harvard Üniversitesi'nin tenis takımının koçluğunu yapan Gallwey, kitabında bir tenis oyuncusunun ruhsal durumunun, en az atletik yetenekleri kadar performansını etkilediğini savunuyor

Gates hayatı boyunca kitabı birkaç kez okuduğunu belirterek, buradan edindiği bilgilerle, kariyerinde özellikle hatalara takılıp kalmak yerine, kendine daha yapıcı eleştiriler yöneltmeyi öğrendiğini söyledi.

5 - Mendeleyev'in Rüyası

Britanyalı akademisyen Paul Strathern'ün yazdığı Mendeleyev's Dream (Mendeleyev'in Rüyası), 1869'da periyodik tablonun ilk halini hazırlayan Rus kimyager Dmitri İvanoviç Mendeley'in hikayesini anlatıyor.

Gates, periyodik tabloya özel bir ilgisinin olduğunu söyleyerek, "Hoş bir sanat eseri olmasının yanı sıra bana bir keşfin nasıl sayısız diğer keşiflere yol açabildiğini gösteriyor" dedi.



Independent Türkçe, CNBC

DAHA FAZLA HABER OKU