İçişleri Bakanı Soylu: Mülteciler kontrol edilmezse Türkiye göç transit merkezi haline gelir

Düzensiz göçle mücadele çalışmalarını gazetecilere anlatan İçişleri Bakanı Soylu bu yıl 35 bin düzensiz göçmenin yakalandığını duyurdu. Soylu, göç hareketleri kontrol altına alınmazsa 1 günde İzmir'den 30-35 bin kişinin Avrupa'ya geçebileceğini söyledi

İçişleri Bakanı Soylu, düzensiz göçle ilgili yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verdi / Fotoğraf: AA

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu medya kuruluşlarının Ankara temsilcileriyle bir araya geldi. Bu yıl içinde 177 binden fazla düzensiz göçmenin yakalandığını söyleyen Soylu rakamın 300 bini geçeceğini söyledi.

Bir “göç sağanağı” ile karşı karşı olduklarını belirten Soylu, kaçak göç yollarından uyuşturucu yollarının oluştuğunu, bundan da terör örgütlerinin para kazandığını savundu.

Türkiye'deki Suriyeli sayısı 3 milyon 600 bin, Cumhuriyet tarihi boyunca gelen göçmen sayısı toplam 5 milyon

Soylu, Türkiye’de geçici koruma statüsüne sahip 3 milyon 639 bin 284 Suriyelinin olduğunu söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Cumhuriyet tarihinde Türkiye’nin aldığı toplam göçmen sayısının 5,7 milyon olduğuna değinen Soylu, “Daha önce yaşamadığımız bir şeyi yaşıyoruz. Ekonomik sebeplerle göç, zaten tüm dünyada belli bir ölçekte var olan bir şeydi. Oysa Türkiye sınırına birdenbire yüz binlerce insan sadece daha çok para kazanmak için koşmadı. Bu insanlar net şekilde ölümden kaçtılar. Ölümden kaçanlar bir aks oluşturdu” dedi.

Şu anda geri gönderme merkezlerinin kapasitesinin 16 bin olduğunu, yıl sonunda ise kapasitenin 20 bini bulacağını belirten Soylu, geçen 7 ay boyunca yakalanan 72 bin Afganistan vatandaşından 29 bininin geri gönderildiğini bildirdi.
 

AFP deport.jpg
Sınır dışı edilen kayıtsız Suriyeli göçmenlerin bir kısmı Suriye'den İdlib'e açılan Bab'ül Hava Sınır Kapısı'nda işlemlerini yaptırırken görüntülendi / Fotoğraf: AFP


"Kontrol edilmezse Türkiye hiçbirimizin yönetemeyeceği göç transit merkezi haline gelecek"

Bazen düzensiz göçmenlerle ilgili "Bırakın Avrupa'ya geçsinler" denildiğine işaret eden İçişleri Bakanı şu ifadeleri kullandı: 

"Peki, Avrupa'ya geçerse ne olacak biliyor musunuz? Eğer ben bunu kontrol edemezsem Türkiye, hiçbirimizin yönetemeyeceği bir göç transit merkezi haline gelecek. Bir günde İzmir'den 30-35 bin kişi geçebilir. Bırakalım İzmir'i, bakın bakalım ne oluyor" değerlendirmesini yaptı.


Soylu’nun düzensiz göçle mücadeleye ilişkin basın mensuplarına verdiği rakamlar şöyle:

- 2017'de 175 bin 752, 2018'de 268 bin düzensiz göçmen yakalandı.

- Bu yıl, 29 Temmuz itibarıyla yakalanan düzensiz göçmen sayısı 177 bin 654.

- Geçen yıl İstanbul'da 28 bin, yılbaşından bu yana 35 bin kaçak göçmen yakalandı.

- 12-31 Temmuz arasında İstanbul’da yakalanan kayıtsız göçmen sayısı 12 bin 474.

- Türkiye'deki Suriyelilerin yüzde 64'ü Halep'ten, yüzde 8'i İdlib'den, yüzde 8'i Haseke'den, yüzde 5'i Rakka'dan, yüzde 5'i Deyrizor'dan, yüzde 4'ü Hama'dan, yüzde 4'ü Şam'dan ve yüzde 2'si Humus'tan geldi. 

- Gelenlerin yüzde 17'si PYD'nin, yüzde 66'sı rejimin, yüzde 8'i muhalefetin, yüzde 9'u Türkiye'nin Fırat Kalkanı ile Zeytin Dalı harekatlarıyla kontrol ettiği yerden geldi Türkiye’ye sığındı.

Doğru bilinen yanlışlar

Bakan Soylu, Suriyelilerin devletten maaş aldığı, hastanelerde öncelikli bakıldığı, Suriyeli öğrencilere devlet tarafından bin 200 lira burs verildiği, TOKİ'den bedava ev verildiği, üniversitelere sınavsız kabul edildikleri, motorlu taşıtlar vergisinden muaf oldukları, devlet memurluğuna alındıkları, özellikle seçim dönemlerinde gelişigüzel vatandaş yapıldığı gibi iddiaların asılsız olduğunu belirtti.

Vatandaşlık hakkı alan Suriyeli sayısı 92 bin

Şu ana kadar vatandaşlık verilen Suriyeli sayısının çocuklar da dahil olmak üzere 92 bin 280 olduğunu söyleyen Soylu, vatandaşlık alan Suriye vatandaşlarının büyük bölümünün “öğretmen, mühendis ve nitelikli, kendi hayatını kurabilecek insanlar" olduğunu söyledi. 

 

AA

DAHA FAZLA HABER OKU