Ötanaziye başvuran Kanadalı gelen yardımın ardından vazgeçti

İran asıllı Amir Farsoud, "Ben artık farklı bir insanım" dedi

İran asıllı Amir Farsoud'a yapılan bağışların çoğu İranlılardan geldi (CityNews)

Evsiz kalmaktansa ötanaziyi tercih eden Kanadalı, yapılan bağışların ardından kararından vazgeçti. Amir Farsoud kendisi için toplanan 60 bin Kanada doları sayesinde bir ev bulabileceğini söyledi.

54 yaşındaki adam yıllar önce geçirdiği bir sakatlık sebebiyle kronik sırt ağrısıyla yaşamını sürdürüyor. Ancak Farsoud geçen ay tıbbi destekle yaşamını sona erdirmek istediğinde, bu kararının arkasında çektiği acı değil aldığı sosyal yardımların yetersiz kalması olduğunu söylemişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Farsoud, Kanada merkezli CityNews'e yaptığı açıklamada aldığı yardımın çok az olduğunu, yemek için günde 7 doları kaldığını ve kira ödeyemediğini belirtmişti.

İki kişiyle paylaştığı pansiyon satışa çıkınca, Farsoud ötanaziye başvurma kararı almıştı. Farsoud sırt ağrısıyla muhtemelen sokakta öleceğini, bunun yerine hayatını kolay yoldan bitirebileceğini söylemişti.

Acısına rağmen kalabileceği uygun bir evi olsaydı ötanaziyi düşünmeyeceğini belirten adam şu ifadeleri kullanmıştı:

Ötanazi, fiziksel durumum daha da kötüleşeceği için radarımda olurdu. Muhtemelen bu seçeneği kullanırdım ama bu yıllar sonra gerçekleşirdi.

Farsoud'un hikayesinin Kanada'da gündeme gelmesinin ardından Effy adlı bir kadın, GoFundMe kampanyası başlattı. 60 bin dolar toplanınca Farsoud, ötanazi yaptırmayacağını açıkladı.

Para sayesinde yaşayabileceği bir ev bulabileceğini belirten Farsoud, şöyle konuştu:

Ben artık farklı bir insanım. İlk konuştuğumuzda içimde karanlık, sefalet, stres ve umutsuzluktan başka bir şey yoktu. Artık bende bunların tam zıttı var.

Tıbbi destekle yaşamını sona erdirme seçeneği Hollanda'da 2002'den beri hastalara sunuluyor. 

Kanada'da bu sürecin yolunu ilk olarak 2015'te alınan bir mahkeme kararı açtı. O dönemde yüksek mahkeme, dayanılmaz acılara neden olan "ağır ve tedavisi olmayan" bir tıbbi durumdan mustarip yetişkinlerin daha hızlı ölüm hakkına sahip olduğuna hükmetti.

Daha sonra 2021'de kapsamı epey geniş bir ötenazi yasası olan "Tasarı C-7" kabul edildi. 

Önceleri bu seçenekten yararlanmak isteyenlerin çoğu kanser hastasıydı. Başvuru hakkı, Mart 2022'de ölmek üzere olmasa bile engellileri veya ağrı çeken kişileri içerek şekilde genişletildi. Ötanazi hakkı gelecek sene psikiyatri hastalarını da kapsayacak.

 

Independent Türkçe, CityNews, Daily Mail

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU