Çevre ve Şehircilik Bakanı: Salda Gölü'nde betonlaşmaya izin vermeyeceğiz

Salda Gölü'ne millet bahçesi yapılmasıyla ilgili açıklama yapan Bakan Murat Kurum, "Kaçak yapıları yıktık. Millet bahçesinde günlük ihtiyaç alanları dışında bir şey yapılmayacak" dedi

Bakan Kurum, Salda Gölü etrafında bulunan kaçak yapıların yıkıldığını açıkladı / Fotoğraf: saldagolu.com

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Sakarya'da gerçekleştirdiği basın toplantısında, Burdur'daki Salda Gölü'nde tartışmaya neden olan millet bahçesi yapılmasıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kurum, göl ve çevresinin özel koruma altına alınacağını, bina, asfalt ve diğer betonlaşmalara izin verilmeyeceğini söyledi.

"Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatları çerçevesinde 2023 şehirleri kapsamında atacağımız her adımı doğayı nasıl koruruz, çevreye nasıl aktarırız diyerek atıyoruz" diyen Bakan, "Önceliğimiz daima doğa ve çevre olmuştur" ifadelerini kullandı.

Kurum, Salda Gölü'ne gelen vatandaşlardan günlük ihtiyaçlarını gideremedikleri ve gölün çevresinin çöp yığınına döndüğüne yönelik şikayet aldıklarını, bu durumu düzeltmek için harekete geçtiklerini söyledi.

Kurum, millet bahçesinde günlük ihtiyaçların giderilmesi adına tuvalet, mescit, duş ve dinlenme alanları gibi unsurların olacağını söyledi. Çevre ve Şehircilik Bakanı, bunların dışında herhangi bir yapılaşmaya izin verilmeyeceğini yineledi.

Murat Kurum'un açıklamaları şöyle:

Salda’ya ilişkin, millet bahçesi ihalemizin sürecini başlattık ve ihalenin oturumunu gerçekleştirdik. Gündem olan millet bahçesiyle alakalı ne yapmak istediğimizi paylaşmak istiyorum. Biz Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatları çerçevesinde 2023 şehirleri ve geleceğimiz kapsamında atacağımız her adımı yaparken doğayı çevreyi nasıl koruruz ve gelecek nesillere nasıl aktarırız diye düşünüyoruz. Önceliğimiz daima doğa ve çevre olmuştur. 6 ay önce Salda Gölü’nü ziyaret ettik. Oradaki Burdurlu vatandaşlarımızın alana ilişkin şikayetlerine şahit olduk. Çöplerin dağ oluşturduğu, araçların sahile yaklaştığı ve günlük ihtiyaçlarını gideremediğine yönelik tespitlerde bulunduk. Gölün yüzeyi normalde 44 kilometre kare. Bizim ilan ettiğimiz alan 295 km kare. Yaklaşık 7 kat alanımızı Sayın Cumhurbaşkanımızın kararıyla özel çevre koruma bölgesi ilan ettik. Bu da hiçbir şekilde yapılaşma yapamazsınız bina dikemezsiniz, asfalt dökemezsiniz, beton dökemezsiniz manasına geliyor. Biz kıyı kenar çizgisi içerisinde kalan 500-600 metrelik bandı tamamen koruma altına alıyoruz. Burada yapılaşmaya müsaade etmiyoruz. Salda’daki bütün kaçak yapıların yıkımını gerçekleştirdik. Sakarya’da içme suyu maliyeti çok ciddi rakamlara geliyor. Akçay Barajı’nı bitirdiğimiz zaman içme suyu fiyatımız 3’te 1 oranına düşecek. Millet bahçesinde vatandaşlarımız için soyunma kabinleri, tuvaletleri, mescitleri, duş alanları, günlük ihtiyaçlarını giderecekleri dinlenme alanlarının dışında bir yapılaşma yapılmayacak. Salda hepimizin, hep güzel kalacak. Hedefimiz, Türkiye’nin yüzde 20’sini korunan alan hale getirmek. Trabzon ve Rize’de hem Ayder Yaylası’nı hem Uzungöl’ü koruyacak, kaçak yapıların ortadan kaldıracak projeler geliştiriyoruz. 2020’de Uzungöl’de projemize başlayacağız.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU