Ebeveynleri şaşırtan açıklama: Çocukların ekran karşısında vakit geçirmesini çok da büyütmeyin

Velilerin en büyük endişelerinden biri, çocuklarının ekran başında geçirdiği süre. Ancak Birleşik Krallık’ta yapılan bir çalışmada, ekran başında geçirilen sürenin sağlığa zararlı olduğuna ilişkin somut bir delil bulunmadığı kaydedildi

Londra’daki Kraliyet Üniversitesi Pediatri ve Çocuk Sağlığı (The Royal College of Paediatrics and Child Health) bölümü uzmanları, 18 yaşın altındakileri kapsayan çalışma hazırladı. Birleşik Krallık’ta ilk kez bir “ekran süresi rehberi”ni içeren çalışmada, ekran başında geçirilen sürenin sağlık için zararlı olduğuna ilişkin somut bir delil bulunmadığı kaydedildi.

Ancak aileler, genellikle çocuklarının ekran önünde vakit geçirmektense daha fazla fiziksel aktivite yapmasını, dışarıda oyun oynamasını, diğer çocuklarla sosyalleşmesini ya da uyumasını istiyor.

Uzmanlar, cihaz kullanımının, sağlıklı bir bünye için gerekli olan uyku, egzersiz ve aile ile birlikte geçirilen zamanın yerine geçmemesi gerektiğini belirtse de belli süre ekran karşısında kalmanın zararlı olmadığını söylüyor.
 


“Uykudan önceki bir saatte ekrana bakmayın”
Uzmanların bir de tavsiyesi bulunuyor: Uykuya dalmadan önceki bir saatlik sürede, ekrana bakmanın sonlanması tavsiye ediliyor.

Pediatristler ekran limiti koymadıkları rehberlik çalışmasında ailelere, aşağıdaki soruların yanıtları üzerinden karar almalarını önerdi:

- Çocuklarınızın ekran başında geçirdiği süreyi takip edebiliyor musunuz?
- Ekran başında geçirilen süre, aile olarak yapacaklarınızı engelliyor mu?
- Ekran başında geçirilen süre, uyku düzenlerini etkiliyor mu?
- Ekran saati sırasında abur cuburla beslenme kontrolünüz altında mı?

 

Uzmanlar, uzun süre ekran karşısında kalmanın çocukların doyma hissini etkilediğini, reklamlarda çıkan sağlıksız gıdaların da çocukları bu ürünlere yönelttiğini söyleyerek velileri bu konuda uyarıyor. 

“Bir şeyler keşfetmek için müthiş bir araç”

Rehberlik çalışmasına katılan uzmanlardan Doktor Max Davie, bilgisayar ve tabletlerin ‘dünyayı keşfetmek konusunda müthiş bir araç olduğu’ görüşünde. Teknolojinin, çocukların ve gençlerin günlük hayatının bir parçası olduğunu vurgulayan Davie, belirli bir süre ekrana bakmak ile daha sağlıklı olmak arasında ilişkiden bahsedemeyeceklerini söyleyerek ekliyor:

"Aileler bu cihazlarda 'tanımlanamaz bir sıkıntı' olduğuna inandırıldı. Eğer bu sorulara yanıt verdikten sonra bir problem olduğunu düşünmüyorsanız, hayatınıza devam edin ve endişelenmeyi bırakın ancak bazı problemler varsa ve bir takım sıkıntılar yaşıyorsanız, ekran başında geçirilen süre bu sıkıntılara katkı veren bir etkene dönüşebilir."

DAHA FAZLA HABER OKU