Merkez Bankası’nın faiz kararından sonra ilk kredi faiz indirimi Ziraat Bankası’ndan

Ziraat Bankası, 15 yıl vadeli, 500 bin liraya kadar olan konut kredileri için faiz oranını yüzde 1’in altına çekti

Fotoğraf: MOSB

Ziraat Bankası, kredi faiz oranlarını 1 Ağustos’tan geçerli olmak üzere indirdi.

Buna göre 500 bin liraya kadar 180 ay vadeli konut kredi faizi, yüzde 0,99 olarak belirlendi.

500 bin ve 1 milyon lira arası, 180 ay vadeli kredilerde aylık uygulanacak faizler yüzde 1,19 ; aynı vade süresinde 1 milyon lira üzerinde kredi tutarı için ise faizler yüzde 1,39 olarak açıklandı. 

Maaşını Ziraat Bankası’ndan temin edenler için azami 60 ay vadeli tüketici kredisi faiz oranı yüzde 1,49 olarak belirlenirken, diğer müşteriler için bu oran yüzde 1,59. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kurumsal kredilerde ise faiz oranı, firmanın kredi değerlendirme notuna göre yüzde 17 ile yüzde 18 arasında değişiyor. 

Yapılandırma ve 24 aydan uzun vadeli kredilerde en fazla uygulanacak faiz oranı da yüzde 19 olarak belirlendi. 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) 425 baz puanlık faiz indirimi sonrası ilk hareket mevduat faizlerinde görülmüştü. 

TCMB’nin politika faizini yüzde 24’ten yüzde 19,75’e çekmesiyle, bankaların yıl başından bu yana yüzde 25-30 bandından seyreden mevduat faizleri yüzde 20 seviyelerine kadar geriledi. 

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, 30 Temmuz’da yaptığı açıklamada “Türkiye'de önümüzdeki dönemde faizlerde düşüş trendi olacağını göreceğiz. Kamu bankalarında bunu daha kısa sürede izleyeceğiz” ifadelerini kullanmıştı. 

Darbe girişimi sonrası da faiz oranları yüzde 1 altına düşmüştü 

Faizlerde yüzde 1’in altına kadar gerileyen “indirim furyası” son olarak 15 Temmuz darbe girişimi sonrası da görülmüştü. 

Dönemin Başbakanı Binali Yıldırım’ın bankacılara seslenerek "Tefeciliği bırakın, gerçek ekonomiye dönün” uyarısı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın konut kredi faizlerinin düşürülmesi çağrısının ardından Ağustos 2016’dan itibaren birçok kamu ve özel banka, konut kredisi faizlerini aylık yüzde 1'in altına çekmişti. 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU