Suriye kuzeyinde bir ‘Glienicke’: Ebu Zindeyn

Suriye kuzeyinde taraflar savaş esirlerini Ebu Zindeyn köyünde takas ediyor. Burası Soğuk Savaş dönemindeki ünlü Glienicke Köprüsü’nü hatırlatıyor. Son yapılan takasta rejim 15, ÖSO ise 14 esiri serbest bıraktı

Halep kuzeyindeki El-Bab, TSK ve ÖSO tarafından 23 Şubat 2017'de IŞİD'den alındı / Fotoğraf: Reuters

Türk Silahlı Kuvvetleri ile Özgür Suriye Ordusu’nun 2016’da başlattığı Fırat Kalkanı Harekatı’nın son düğümünü Halep şehrinin kuzeyinde yer alan El Bab ilçesinin şiddetli çatışmaların ardından IŞİD’den ele geçirilmesi çözmüştü. 

Türkiye’nin Suriye’ye yönelik gerçekleştirdiği ilk ve en kapsamlı harekat olan Fırat Kalkanı operasyonundan kalan izler henüz canlılığını korurken ilçenin hemen güneyinde yer alan Ebu Zindeyn kasabası da adeta bir “tarafsız bölge” olarak kaldı. Savaşın tarafları burayı “takas noktası” olarak kullanmaya başladı.

Suriye'nin Glienicke Köprüsü

1907 yılında Berlin-Postsam arasında inşa edilen Glienicke Köprüsü, II. Dünya Savaşı’nın ardından tüm dünyayı etkisi altına alan Soğuk Savaş sırasında Amerika Birleşik Devletleri ile Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği arasında Avrupa’daki tek iletişim kanalıydı.

ABD kontrolündeki Batı Berlin ile SSCB’nin soğuk savaş yıllarındaki ileri karakolu Doğu Berlin arasında yer alan köprüde Amerikan ve Rus yetkililer bir araya gelerek görüşmeler gerçekleştirdi.

İki ülke esir takaslarını da bu köprüde yapmıştı.

Uzun bir süreden bu yana Kuzey Suriye’deki görüşme ve takaslar da “defakto” olarak tarafsız bölge olarak kabul edilen Ebu Zindeyn’de gerçekleştiriliyor.

Stratejik M4 karayolunun El Bab ayrımında yer alan bu kasaba muhaliflerin bayrak diktiği son nokta.
 

 

Takas yine aynı yerde

Güney bölgesinde rejim ve Rusya, kuzeyinde ise TSK ve ÖSO’nun hakim olduğu Ebu Zindeyn’de dün de bir takas gerçekleştirildi. 

Türkiye ve Rusya’nın koordinasyonunda kurulan, Birleşmiş Milletler (BM) üyeleri ile İran’ın da destek verdiği “Zorla Alıkonan/Kaçırılan Kişilerin Serbest Bırakılması, Cenazelerin Takası ve Kayıp Şahısların Akıbetinin Tespitine İlişkin Çalışma Grubu”nun çalışması neticesinde muhalif gruplar ve rejim güçlerinin elinde bulunan savaş esirleri karşılıklı olarak serbest bırakıldı.

Rejim 15, ÖSO 14 kişiyi serbest bıraktı

Independent Türkçe’nin diplomatik kaynaklardan edindiği bilgilere göre, rejim güçleri ellerinde tuttuğu 15, ÖSO grupları ise 14 esiri birbiriyle takas etti. 

Serbest bırakılan esirler rejim ordusu askerleri ile ÖSO gruplarının çatı yapılanması olan muhalif Ulusal Ordu’nun Fırat Kalkanı bölgesinde görevli üyeleriydi.
 

Nisan 2018.jpg
Nisan 2018'de Ebu Zindeyn'de yapılan takastan bir görüntü 


İnsani diplomasi çalışmaları hız kazandı

Bu, çalışma grubunun görüşmeleri sonunda gerçekleşen dördüncü takas.

Daha önce de benzer takaslar gerçekleştirildi.

Yetkililer, rejimin muhaliflerden 500 bin kişiyi tutukladığını, muhalif grupların elinde de esirlerin bulunduğunu belirtiyor.

Esirlerin serbest bırakılması için devlet kurumlarının dışında bazı sivil toplum örgütleri de “İnsani diplomasi” faaliyetinde bulunuyor.

Çalışma grubunun takas çabalarının devam edeceği bildiriliyor. 

 

Mart 2018 takas.jpg
Benzer bir takas Mart 2018'de aynı noktada gerçekleştirilmişti


Önceki takaslar

Daha önce de, takasların gerçekleştirildiği Ebu Zindeyn’de çeşitli gruplar esir takası yapmıştı. Mart 2018’de ÖSO ile İran destekli milisler arasında esir takası gerçekleştirilmişti.

Öte yandan bu bölge zorunlu iç göçe tabi tutulan Suriyelilerin de getirildiği son nokta. 2017 ve 2018’de Hama ve Şam kırsalındaki şiddetli çatışmaların ardından on binlerce kişi yaşadıkları yerleri terk etmek zorunda kalmıştı.

Suriye Kızılayı ile Suriye’de görevli Rusya askeri polisi mültecileri taşıyan otobüslere Ebu Zindeyn’e kadar eşlik etmiş mültecileri burada Türk Kızılayı ve ÖSO devralmıştı.
 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU