Avukatlık ruhsatı alan eski savcıya Adalet Bakanlığı engeli

Ankara 23. İdare Mahkemesi ise 18 Nisan'da Ankara 7. İdare Mahkemesi'nin aksine bir karar vererek, KHK'yla ihraç edilmiş bir hakimin yaptığı avukatlık ruhsatı başvurunun TBB tarafından reddedilmesi kararını iptal etmişti

Fotoğraf: Unsplash

Kanun Hükmünde Kararname'yle ihraç edilip tutuklanan bir savcı, 'Mor Beyin mağduru' olduğu ortaya çıkınca önce tahliye edildi ardından yargılandığı FETÖ davasında beraat etti.

Beraat kararının ardından serbest avukatlık yapmak için ruhsat başvurusunda bulunan eski savcı, Türkiye Barolar Birliği'nden (TBB) onay aldı.

TBB'nin kararının ardından Adalet Bakanlığı, işlemin iptali talebiyle Ankara 7. İdare Mahkemesi'nde dava açtı.

Mahkeme, 21 Haziran'da verdiği kararda, avukatlık ruhsatının iptaline karar verdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Mahkemenin kararında şu ifadeler yer aldı:

Hakimler ve Savcılar Kurulu'nun 24.08.2016 tarihli ve 2016/426 sayılı kararıyla 667 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin 3. maddesinin 3. fıkrasındaki atıfla aynı Kanun Hükmünde Kararname'nin 4. maddesinin 2. fıkrasında yer alan 'birinci madde gereğince kamu görevinden çıkarılan kişilerin bir daha kamu hizmetinde istihdam edilemeyecekleri, doğrudan veya dolaylı olarak görevlendilemeyeceklerine' yönelik hükmü karşısında kamu görevinden çıkarılan kişinin avukat olarak baro levhasına yazılmasına, avukat unvan ve sıfatını kullanmasına olanak bulunmadığı, buna göre avukat olarak baro levhasına yazılamayacağı sonucuna varılan kişinin baro levhasına yazılmasına ilişkin davaya konu ısrar işleminde, hukuka uygunluk bulunmadığı sonucuna varılmıştır.

ruhsatiptall.png
Ankara 7. İdare Mahkemesi'nin kararı


23. İdare Mahkemesi yolu açmıştı

Ankara 23. İdare Mahkemesi ise 18 Nisan'da Ankara 7. İdare Mahkemesi'nin aksine bir karar vererek, KHK'yla ihraç edilmiş bir hakimin yaptığı avukatlık ruhsatı başvurunun Türkiye Barolar Birliği tarafından reddedilmesi kararını iptal etmişti. 

İhraç edilmesine rağmen hakkında soruşturma veya kovuşturma olmayan eski hakimin başvurusunu inceleyen 23. İdare Mahkemesi, avukatlığın kamu görevi olmadığını, kamuya hizmet eden serbest meslek olduğuna vurgu yapmıştı

TBB daha önce reddettiği başvuruları kabul etmişti

Ankara 23. İdare Mahkemesi'nin kararı üzerine daha önce avukatlık ruhsatı başvurusu reddedilen 2 kişi yeniden Türkiye Barolar Birliği'ne başvurmuş ve başvuruları kabul edilmişti. 

 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU