Sadece 9 tanesi hayatta kalan deniz memelisi türü bir yıl içinde yok olacak

Vaquita porpoise’ın popülasyonu 2011’den bu yana yüzde 98,6 oranında düştü ve şimdi popülasyonun sayısı 10’dan daha az

Galsama ağına takılmış bir vaquita porpoise (Tom Jefferson)

Bilim insanları, dünyanın nesli en çok tükenmekte olan hayvanlarından birinin, yasa dışı balık tutma ağlarının kullanımı devam ettiği takdirde yok olabileceğine dair uyardı.

St. Andrews Universitesi’nden araştırmacılar sadece Meksika’daki yukarı Kaliforniya Körfezi’nde yaşayan "vaquita porpoise" adlı ender türün kurtarılması için acil çalışmaya ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

2016’da 30 tane kaldığı tahmin edilen türün sayısı, şimdi 10’un altına düşmüş olabilir.

En son 2018’de yapılan ankette bilim insanları 19’dan az porpoise’ın kaldığını söylemişti ancak türün sayısı muhtemelen 9 kadar.

Porpoise’ın sayısındaki azalmanın, bölgedeki totoaba balıklarını avlamayı hedefleyen balıkçılardan kaynaklandığı düşünülüyor. Çinliler balığın hava kesesini çekici olduğu için talep ediyor.

Meksika hükümetinin galsama ağının kullanımını yasaklamasına rağmen yasa dışı balıkçılık devam etmişti. Söz konusu balıkların bu ağlara takılarak öldüğü biliniyor.

Royal Society Open Science adlı bilimsel yayında yer verilen çalışmaya göre, yasağın yürürlüğe konduğu 2017’den bu yana, ölüm nedenleri ağlarla ilgili olan 10 ölü vaquita porpoise bulunmuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

St. Andrews Üniversitesi Ekolojik ve Çevresel Modelleme Araştırma Merkezi’nden Profesör Len Thomas, verileri analiz etmek için uluslararası ekolojik istatikçilerinin uzman paneline davet edilmişti.

Thomas, “Acil yasağa rağmen yasadışı galsama ağlarının kullanımının devam etmesi vaquitayı yok olmaya itiyor. Eğer tür kurtarılacaksa acil bir idare hamlesi gerekiyor” dedi.

İzlenmeye başladığı 2011’den bu yana vaquitanın sayısının yüzde 98,6 oranında düştüğü ve 2016'daki çalışmadan bu yana da her yıl yaklaşık yüzde 50 oranında azaldığı tahmin ediliyor.

Araştırmacıların en iyi tahmini, Ağustos 2018’de yapılan akustik araştırmanın sonunda 9 hayvan kaldığı yönünde.

"Denizin senyoritası" ya da "okyanusun pandası" olarak da bilinen türün, dünyadaki en büyük yok olma tehlikesiyle yüzleşen deniz memelileri arasında yer aldığı düşünülüyor.

PA’dan da yararlanılmıştır

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/environment

Independent Türkçe için çeviren: Esra Güngör

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU