AYM karar verdi: Sahte Van Gogh tablosuna el konulması hak ihlali

Polisin yasa dışı yollara satılacağı ihbarı üzerine el koyduğu Van Gogh tablosu sahte çıktı. Sahte tablo müzeye teslim edildi. AYM tablo sahibinin mülkiyet hakkının ihlal edildiğine hükmetti, tablonun iadesine karar verdi

Fotoğraf: AA

Tokat Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, 2015 yılında ünlü ressam Vincent Van Gogh’un bir tablosunun internet üzerinden satışa çıkartıldığı bilgisine ulaştı. Tablonun Van Gogh’un "Yetim Adamlar" tablo serisinde bulunan 37 eserden birisi olduğu iddia ediliyordu.

Polis tabloyu satmak isteyen şüphelilere yönelik operasyon düzenledi. Şüphelilerin otomobilinde 44x64 cm ebatlarında bir tablo bulundu. Tablonun arka yüzünde üzerinde arma ve ‘Mexico P997168’, ön yüzünde metal plaka üzerinde ‘Vincent Van Gogh Amsterdam 1882’ ibareleri yer alıyordu.

Olay basının çok ilgisini çekti. Gazetelerde, televizyonlarda Vincent Van Gogh’un tablosunun yasa dışı yollarla satılmak istenirken ele geçirildiği haberleri yer aldı.

Sahte olduğu anlaşıldı müzeye teslim edildi

Çeşitli üniversitelerin güzel sanatlar bölümlerine yaptırılan inceleme sonucu, "Tablonun gerçek bir Vincent Van Gogh resmi olmadığına dair, çok sayıda emare bulunduğu, Van Gogh'un ayakta duran Orphan Man adlı deseninden yararlanılarak yapılmış bu çalışmada Van Gogh'un tarzının taklit edildiği" belirlendi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Tokat Cumhuriyet Savcılığı tarafından yürütülen soruşturmada takipsizlik kararı verilirken, sahte tablo da piyasada dolaşmaması için Tokat Müze Müdürlüğü’ne teslim edildi.

Gerekçeli kararda, "Tablonun bir suç unsuru teşkil etmese dahi, sahte veya taklit eserlerin yanıltıcı niteliği sebebiyle ve herhangi bir suçta kullanılmaması için ilgili Yargıtay içtihadına göre müsaderesi gerekmektedir" denildi.

Yargıtay: Bulundurulması yasak değil

Yaşananların ardından tablonun sahibi, Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulunarak, bir tablonun suça konu olmamasına rağmen müzede alıkonulması nedeniyle mülkiyet hakkının ihlal edildiğini iddia etti.

Bireysel başvuruyu görüşen Anayasa Mahkemesi İkinci Bölümü, başvurucunun Anayasa'nın 35. maddesinde güvence altına alınan mülkiyet hakkının ihlal edildiğine, kararın bir örneğinin ihlalinin sonuçlarının ortadan kaldırılması için yeniden yargılama yapılmak üzere Zile Sulh Ceza Hakimliği’ne gönderilmesine karar verdi.

Yüksek Mahkeme gerekçeli kararında şu tespitlere yer verdi: 

Sahte veya taklit eserlerin yanıltıcı özellik taşımak kaydıyla dolandırıcılık gibi suçlarda kullanılmasını önlemek amacı çerçevesinde müzelerde alıkonulması konusunda kanun koyucunun belirli bir takdir yetkisinin olduğu kabul edilmelidir. Ancak bu açıklamalar ışığında somut olaya bakıldığında 2863 sayılı Kanun'da veya başka bir kanunda taşınır kültür ve tabiat varlığı niteliğinde olmayan sahte veya taklit olduğu anlaşılan eşyanın müzede alıkonulabilmesi veya müsadere edilebilmesine yönelik herhangi bir hükme yer verilmediği görülmektedir. Nitekim olayda sulh ceza hakimliğinin müsadere kararında ve konuya ilişkin Yargıtay dairesinin kararlarında da böyle bir kanuni dayanak gösterilememiştir. Buna göre, söz konusu tablonun suç konusu olmadığı gibi ilgili kanun hükümlerine göre bulundurulmasının da yasak olmadığı anlaşılmaktadır.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU