Suudi Arabistan’ın İtalya Süper Kupası için kadın taraftarlara uyguladığı yasak cinsiyetçilik tartışmalarına neden oldu

Kendilerine refakat edecek bir erkek olmadan kadınlar yalnızca ‘aile’ tribünü için bilet satın alabilecek. Ancak Erkekler için ise böyle bir uygulama yok

Suudi Arabistan’da düzenlenecek İtalya Süper Kupası için kadın taraftarlara getirilen yasak İtalya’da tepkilere neden oldu.  

Maç, İtalyan futbol kulüpleri Juventus ve AC Milan arasında Ocak ayının ortalarında Riyad’da gerçekleşecek. İtalya Futbol Ligi tarafından yapılan açıklamaya göre yanlarında bir erkek refakatçi bulunmayan kadın taraftarlar, yalnızca “aile” tribününden bilet satın alabilecek. Oysaki erkekler için böyle bir kısıtlama yok. 

İtalya’nın aşırı sağcı İçişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Matteo Salvini, kadın taraftarlara uygulanan kısıtlamalara rağmen maçın Suudi Arabistan’da oynanacak olmasını “iğrenç” olarak niteledi.

Aşırı sağcı Lig Partisi’nin lideri Salvini ayrıca, 16 Ocak’ta oynanacak maç için Kral Abdullah Spor Şehri Stadı’nın bazı bölümlerinin sadece erkeklere ayrılmasını da eleştirdi.  

Salvini, Facebook üzerinden yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “İtalya Süper Kupası’nın, kadınların erkekler tarafından eşlik edilmedikleri takdirde stadyuma giremeyecekleri bir İslam ülkesinde oynanacak olması üzücü ve iğrenç.”

Kendisi de bir AC Milan taraftarı olan ve takımın neredeyse hiçbir maçını kaçırmayan Salvini, maçı izlemeyeceğini söyledi. 

Konuyla ilgili açıklamada bulunan İtalyan hükümet yetkilisi Vincenzo Spadafora, “büyük hayal kırıklığına uğradığını” belirterek “bu bariz ayrımcılığı görmezden gelmenin İtalyan futbolu için kabul edilemez olduğunu” ifade etti. 

Maçı düzenleyen Seria A, maçın Suudi Arabistan’da oynanması kararını savundu ve Salvini’nin açıklamalarına yanıt verdi. 

Serie A Başkanı Gaetano Micciche, “Geçtiğimiz yıla kadar (Suudi Arabistan’daki) kadınlar hiçbir spor etkinliğine gidemiyordu” diye konuştu.

Micciche, “Bu ülkede oynayacağımız gelecekteki maçlarda kadınların tüm stadyum koltuklarına erişebilmelerini güvence altına almak için çalışıyoruz” diye ekledi. 

Micciche, kadınların stadyum içinde tek başlarına bulunmalarının “tarihi bir ilk” teşkil ettiğini vurguladı. 

Suudi Arabistan’ın Ekim 2017’de kadınların spor stadyumlarına girebilmelerine izin veren kararının ardından Suudi kadınlar ilk kez geçtiğimiz yıl Ocak ayında ülkede bir futbol maçını izlemek için katılım sağladılar. 

Bu tartışma, gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesinin ardından maçın bu ülkede gerçekleşmemesi yönünde çağrılarının olduğu bir dönemde geldi. 

Kasım ayında İtalya Devlet Televizyonu Gazeteciler Birliği, Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesinin üzerinden üç aydan az bir zaman geçmişken maçın Suudi Arabistan’da oynanacak olmasının “saçma” ve “kabul edilemez” olduğunu bildirmişti. 

Suudi ajanlar, Washington Post yazarı Cemal Kaşıkçı’yı Ekim ayında Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’nda öldürmüştü. 

Uluslararası Af Örgütü de futbol maçının Suudi Arabistan’da oynanmasına karşı olduğunu bildirmişti.


*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/world/middle-east

Independent Türkçe için çeviren: Sezin Bala

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU