Birlikte Yaşamak İstiyoruz İnisiyatifi'nden Suriyelilere destek eylemine çağrı

Birlikte Yaşamak İstiyoruz İnisiyatifi, destek eylemine yaptığı çağrıda Türkiye'nin jeopolitik çıkarları için sığınmacıları pazarlık unsuru olarak kullandığını savundu

Fotoğraf: AFP

Suriyeli sığınmacılara getirilen kayıtlı olduklara yönelik kentlere dönme zorunluluğuna destekler ve tepkiler sürüyor. 

İstanbul'da kurulan Birlikte Yaşamak İstiyoruz İnisiyatifi, cuma günü saat 19.30'da Kadıköy'deki Süreyya Operası'nın önüne çağrı yaparak, "Sınır dışılara son, birlikte yaşamak istiyoruz" diyerek eylem yapacağını duyurdu.

 

 

Basın açıklamasına çağrı metninde Türkiye'nin sığınmacıları jeopolitik çıkarları için pazarlık unsuru haline getirmekle suçlayan inisiyatif, sığınmacılara yönelik politikaların tek hedefinin Suriyeliler olmadığını da belirtti. Birlikte Yaşamak İstiyoruz İnisiyatifi'nin çağrısında şu ifadeler kullanıldı:

İstanbul Valiliği, başka şehirlerde kayıtlı olan Suriyelilerin, İstanbul’u 20 Ağustos’a kadar terk etmesi için süre tanıdığını duyurdu. İstanbul’da kayıtlı olmayan Suriyeli mültecilerin zorla “gönüllü geri dönüş” belgesi imzalatılıp, hala çatışmaların sürdüğü İdlib gibi bölgelere sınır dışı edildiğine dair haberler valiliğin bu açıklamasından sonra da artarak devam etmektedir. Sınırdışı edilen mültecilerin ellerinin plastik kelepçeler ile bağlandığına ve yol boyunca kötü muameleye maruz kaldıklarına dair tanıklıklar mevcuttur. İçişleri bakanının “Elinde bir saat 10 liraya satıyor Afrika'dan gelmiş. Biz buna müsaade etmeyeceğiz.” açıklaması ise göçmen karşıtı politikaların tek hedefinin Suriyeliler olmadığının göstergesidir. 

Birlikte Yaşamak İnisiyatifi'nin açıklamasında şu ifadeler de yer aldı:

Bizler içinde bulunduğumuz ekonomik krizin, iklim krizinin ve savaşların sorumlusunun savaş, zulüm, yoksulluk gibi sebeplerle ülkesini terk ederek buraya yerleşen göçmenler olmadığını biliyoruz. Kapitalizmin ve devletlerin yarattığı bu sorunlara karşı, birbirimizle dayanışma içinde bir arada yaşamak istiyoruz. İnsanları hapsedici, ayrıştırıcı; hareket, yaşama ve çalışma özgürlüklerini kısıtlayıcı tüm baskıcı uygulamalara son verilmesini istiyoruz. 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU