Amerikan şirketinden şaşırtan rapor: "Çinli araştırmacılar, ABD'nin askeri sırlarını ülkelerine götürdü"

Çin, 162 bilim insanını ABD'nin atom bombasını geliştirdiği Los Alamos'a sokmuş

ABD'nin New Mexico eyaletindeki Los Alamos Ulusal Laboratuvarı'nda yaklaşık 12 bin kişi çalışıyor (Los Alamos National Laboratory)

ABD'nin nükleer programlarının ve ileri silah teknolojilerinin geliştirildiği Los Alamos Ulusal Laboratuvarı'nda çalışan onlarca bilim insanının burada elde ettiği bilgi birikimini bir plan dahilinde Çin'e aktardığı öne sürüldü.

Siber güvenlik ve fikri mülkiyet alanında yoğunlaşan ABD'li şirket Strider Technologies tarafından hazırlanan rapora göre, 1987 ile 2021 arasında Los Alamos'ta çalışan 162 Çinli araştırmacı daha sonra 1 milyon dolara kadar varan maddi gelir karşılığında Çin'e giderek, nükleer silah geliştirilen Çin Fizik Mühendisliği Akademisi gibi kurumlarda çalışmaya başladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Söz konusu bilim insanlarının hipersonik füze sistemleri, sığınak imha eden savaş başlıkları, insansız hava araçları, teknolojik kamuflaj sistemleri ve sessiz denizaltılar gibi alanlarda doktora seviyesi ve üzerinde uzmanlıkları olduğuna dikkat çekildi. Çin'in hizmetine giren bilim insanlarından birinin ABD'de "nano-yapılı savaş başlıkları" konusundaki araştırması için 20 milyon dolarlık burs aldığı belirtildi.

"Çin'in Stanford'u" olarak bilinen SUSTech'in de, Çin'in üstün yeteneklilere yönelik programları kapsamında, ABD eğitimli çok sayıda bilim insanını transfer ettiğine değinildi.

Raporun yazarı Greg Levesque, Britanya gazetesi The Telegraph'a yaptığı açıklamada, Çin'in bir strateji çerçevesinde gelecek vaadeden genç bilim insanlarını Batı ülkelerine gönderip geri çağırdığını belirterek şöyle dedi:

Burada gördüğümüz şey, bir ulus devletin açıkça ulusal laboratuvarları hedef haline getirmesi. İnsanları bu kurumlara gönderip oradan işe alıyorlar. Bu bir ulusal güvenlik tehdidi. Los Alamos'ta bile bu oluyorsa üniversitelerin araştırma kuruluşlarında ve müttefiklerimizin tesislerinde neler olmaz?

Los Alamos, ABD'nin 1945'te Japonya'da kullandığı atom bombalarının geliştirildiği yer olarak tarihe geçti.

Tesiste iki yıl önce yapılan bir güvenlik soruşturmasında, yaklaşık 20 yıl burada çalışan Turab Lookman (68) Çin'in yurtdışındaki bilim insanları için açtığı "Bin Yetenekli" programına üye olduğunu itiraf etmişti. Lookman'a mahkeme 5 yıllık denetimli serbestlik cezası verdi.

Los Alamos'tan sorumlu olan ABD Enerji Bakanlığı bir açıklama yaparak, burada çalışanların yabancı ülkelerin programlarına üye olmasının kesinlikle yasaklandığını ve son yıllarda artan tehditler nedeniyle personelle ilgili güvenlik incelemelerinin ve istihbarat soruşturmalarının yoğunlaştırıldığını belirtti.

Britanyalı savaş pilotları da hedefte

Birleşik Krallık istihbarat birimleri, Çin ordusunun eski Kraliyet Hava Kuvvetleri pilotlarını eğitim vermeleri için işe almaya çalıştığını bildirerek "tehdit alarmı" verdi.

Britanya basınındaki haberlerde, şimdiden 30 civarında eski savaş pilotunun Güney Afrika'daki bir akademi aracılığıyla yüksek ücret karşılığında Çinlilere eğitim verdiği belirtildi.

Haberlere göre, eski pilotlar uyarılarak, benzer teklifler geldiğinde Savunma Bakanlığı ile temasa geçmeleri istendi.

Şimdiye kadar herhangi bir eski pilotun ulusal sır kapsamındaki bilgileri Çinlilere aktardığına ilişkin bir bilgi bulunmadığını belirten Savunma Bakanlığı şu açıklamayı yaptı:

Çin'in, görev yapmakta olan ve eski Birleşik Krallık Silahlı Kuvvetleri pilotlarını, Çin Halk Cumhuriyeti'ndeki Halk Kurtuluş Ordusu personelini eğitmelerini amaçlayan yetenek avcılığı programlarını engellemek için kararlı adımlar atmaktayız.

Haberlerde, Çin'in özellikle topraklarına katılmasını istediği Tayvan adasına yönelik olası harekatlar için pilotlarının eğitimini artırmak istediği kaydedildi.

 

Independent Türkçe, The Telegraph, Guardian, BBC

DAHA FAZLA HABER OKU